Babablog

Mikor van növekedési ugrás a babáknál?

A növekedési ugrások a csecsemő fejlődésének természetes velejárói. Igazi próbatétel az édesanyáknak, a baba ugyanis ilyenkor nagyon nyugtalan és állandóan szopizna.

Amikor már azt hiszed, hogy sikerült kiismerni a babád szokásait, tudod mikor mennyit eszik, mennyit alszik, akkor egyszer csak valami hirtelen megváltozik. A baba rosszul alszik, egész nap megállás nélkül enni kér. Te pedig ott állsz tanácstalanul és gyakran elkeseredve, hogy mi lehet a gond. Látva, hogy a baba állandóan enne, rögtön felteszed magadnak a kérdést, hogy nem elég neki az anyatej? Kérdezősködsz, kutakodsz, hogy mi lehet a gond, és nagy valószínűséggel meg is találod a megoldást. Mindezek hátterében a növekedési ugrás áll.

növekedési ugrás fejlődés

Mi az a növekedési ugrás?

A növekedési ugrás a baba fejlődésében egy olyan szakasz, ami szinte a legtöbb kismamát megviseli és próbára teszi. A növekedési ugrás pontosan az, amit a neve is sugall. A baba fejlődése a megszületése után egy békés mederben halad, de vannak benne ingadozások. Van olyan időszak, amikor a növekedés intenzívebb és van, amikor csendesebb. És a csecsemő fejlődésében egyszer elérkezik egy pillanat, amikor ez a fejlődés egy magasabb fokozatba kapcsol, ehhez viszont több energiára van szüksége a babának. Ezt hogyan tudja elérni? Többet fog szopizni, hogy több anyatejhez jusson. A női szervezet és a női mell pedig egy zseniális „találmány”. Az anyatej termelődés ugyanis egy igazi kereslet-kínálat folyamat. A baba gyakori szopizási igényét tapasztalva a női szervezet alkalmazkodásba kezd, és ennek megfelelően az anyatej termelést serkenti. Körülbelül 3-7 nap szükséges ahhoz, hogy az anyatej termelődés igazodjon a baba igényeihez. Nagyjából ez is a válasz arra a kérdésre, hogy meddig tart a növekedési ugrás.

A növekedési ugrásnál tehát pusztán annyi történik, hogy a babának több anyatejre van szüksége, és ő ezt gyakori szopizás formájában meg is teremti magának. Sok anyuka növekedési ugrás idején elbizonytalanodik, hogy nincs elég teje és ezért akar állandóan enni a baba. Pedig csupán arról van szó, hogy a baba így bírja rá a női mellett a fokozott tejtermelésre. Az anyukák ott követik el a hibát, ha ilyenkor egy anyatejes babának inkább tápszert adnak, mert abban a hitben vannak, hogy a gyerek éhes. A szándék persze teljesen jó, hiszen nem akarják, hogy éhes legyen a baba, viszont ezzel egy teljesen természetes folyamatba, a növekedési ugrás folyamatába avatkoznak be. 

Ha növekedési ugrás idején anyatej pótlására tápszert adunk a babának, bizony előfordulhat, hogy ezzel pont rosszat teszünk. Mert így a baba nem fogja a természetes rendnek megfelelően több anyatej termelésre rábírni a női mellet és a végén valóban nem fog elegendő anyatej termelődni.

növekedési ugrás anyatej

Mikor van növekedési ugrás a babáknál?

A csecsemő növekedési ugrás egy nagyon jól programozott változás a baba fejlődésében. A növekedési ugrások ugyanis tipikusan a baba négy életszakaszában tűnnek fel:

  • 3 hetes baba
  • 6 hetes baba
  • 3 hónapos baba
  • 6 hónapos baba

Persze ezek a 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos növekedési ugrások azért nem napra pontosan fognak jelentkezni. Abszolút babafüggő, hogy kinél mikor van növekedési ugrás. Néhány napnyi csúszás teljesen normális. A 6 hetes növekedési ugrás éppen az 5. héten is jelentkezhet. Sőt! 

Vannak olyan babák, ahol ez a növekedési ugrás kevésbé látványos, már-már azt is gondolhatod, hogy a te babádnak nem is volt növekedési ugrása. Pedig nagy valószínűséggel volt, csak kevésbé volt drasztikus a váltás. És itt el is érkeztünk ahhoz a részhez, hogy mik a növekedési ugrás jelei? Mire lehetsz figyelmes növekedési ugrás idején?

A növekedési ugrás jelei

Állandó szopizás

A növekedési ugrás jelei között egyértelműen az állandó szopizási igény, az állandó evés a legjellemzőbb. A csecsemő növekedési ugrás idején képes lenne szinte egész álló nap enni. Ezért is vagyunk hajlamosak arra gondolni, hogy a babánk éhes. Bizonyos szempontból valóban éhes, de azért amiatt nem kell aggódni, hogy nincs neki elegendő anyatej. Néhány nap és a melled alkalmazkodik az új helyzethez, a megnövekedett igényhez és több anyatejet fog termelni. Ráadásul a baba szopizása is sokkal hatékonyabbá válik ebben az időszakban.

növekedési ugrás szoptatás

Tipp: A sikeres szoptatás titka című cikkben részletesen írunk a szoptatás szerepéről, az igény szerinti szoptatásról stb. Kiderül, hogy milyen a helyes mellretétel és számos tanáccsal ellátunk, hogy sikeres legyen a szoptatás.

Nyugtalanság

A nyugtalanság szintén a növekedési ugrás jelei közé sorolandó. Nemcsak téged zavar meg ez a helyzet, a növekedési ugrás a babának is szokatlan szituáció. És mint minden ismeretlen, nem megszokott helyzet, úgy a növekedési ugrás is nyugtalanságot vált ki a babából.

Rossz alvás

A növekedési ugrások idején még az egyébként jól alvó babák alvása is „elromolhat”. Ilyenkor gyakrabban felkelhetnek éjszaka, és a nappali alvásuk sem az igazi. Az éjszakai ébredések idején nem is biztos, hogy meg tudod őt nyugtatni, nagy eséllyel éjszaka is szeretne majd szopizni.

Viszont ami érdekes, hogy a növekedési ugrást megelőző napokban még a szokásosnál sokkal jobbakat, hosszabbakat alhat a baba. Ennek nagyon egyszerű oka van. Ez tulajdonképpen egy rákészülés a növekedési ugrásra. A növekedési ugrásnál szükséges növekedési hormonok ugyanis többnyire a késő esti órákban, alvás közben termelődnek. A növekedési ugrás alkalmával pedig valóban azt lehet tapasztalni, hogy hirtelen felgyorsul a baba növekedése, megnő a súlya, megnő a hossza.

Rosszul alszik a babád és már ötleted sincs, mivel segíthetnél neki? A Mekkora a baba alvásigénye? cikkben részletesen írunk az újszülöttek alvási szokásairól és tippeket is adunk mit tehetsz, hogy jól aludjon a baba.

növekedési ugrás tápszer

Növekedési ugrás tápszeres babáknál

Növekedési ugrás tekintetében nincs alapvető különbség anyatejes babák és tápszeres babák között. Növekedési ugrás tápszeres babáknál is ugyanúgy jelentkezik, ugyanúgy több tápszert szeretne a baba. Amire viszont tápszeres babánál oda kell figyelni, az az adagolás.

A tápszeres etetésnél mindig követni kell a tápszer adagolási útmutatásait! Ne egyik etetésről a másikra emeld meg nagy mennyiségben az adagot. Sokkal jobb, ha fokozatosan növeled a tápszer mennyiségét. Érdemes ezzel kapcsolatban a gyerekorvossal is konzultálni!

Hogyan éld túl a növekedési ugrást? 

A növekedési ugrás egy igazán megterhelő periódus az anyuka számára. Mind lelkileg, mind fizikailag próbára teszi az embert. Testileg a fáradtság az, amivel komolyan meg kell küzdened. Készülj fel rá, hogy a növekedési ugrás idején nem lesz időd másra, a baba állandóan ölben szeretne lenni vagy éppen szopizni szeretne. Ez az időszak abszolút az anyai feladatokra szorítkozik, sem időd, sem energiád nem lesz másra.

A fáradtság nemcsak rajtad mutatkozik majd meg, a melleid is sokkal nagyobb terhelést kapnak. Számíts rá, hogy a sok szopizás a melleidet is megviseli, ezért érdemes beszerezni bimbóvédő krémet, ami segít átvészelni ezt az időszakot. Figyelj oda a folyadékfogyasztásra és az étkezésedre is: lehetőleg vitamindús, egészséges ételeket fogyassz.

A fáradtság ellenére próbálj meg nem elkeseredni! Hidd el, ez sem tart örökké és minden visszaáll a régi kerékvágásba. Vissza fognak térni a nyugodtabb napok. Addig is, hogy te is feltöltődj, használj ki minden egyes nyugodt pillanatot, amikor a pici alszik!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com