Babablog

Milyen a jó gyerekcipő? Lúdtalp gyerekeknél?!

Egy gyerekcipő akkor jó, ha kényelmes, jól szellőzik, tartja a lábat és a mérete is ideális. A megfelelő gyerekcipőméret meghatározása viszont nem triviális.

A gyerekcipő-választás nem egy könnyű feladat, főleg a legkisebbeknél, hiszen ők még nem tudják elmondani, hogy mennyire kényelmes vagy éppen kényelmetlen nekik a cipő. A gyerekcipő-vásárlásnál ezért mindig nagy dilemma, hogy vajon jó-e a méret és jó-e a kialakítás.

A gyerekcipő-választás alapjai

„Milyen cipőt vegyek a gyereknek?” hangzik el rendszeresen a klasszikus kérdés. A tökéletes gyerekcipő jól szellőzik, kényelmes, elférnek benne a lábujjak. A talprész kellően rugalmas, a saroknál pedig zárt, hogy biztosan fogja a bokáját. Röviden-tömören, ezek azok az ismérvek, amitől jó lesz egy gyermekcipő. De segítségképpen nézzük meg, mik azok a szempontok, amikre oda kell figyelni.

gyerekcipő 1

Válassz évszaknak megfelelően!

Először is fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő cipőre essen a választás! Tavasszal és nyáron, vagyis amikor már jó idő van, adj rá nyitott gyerekcipőt! A gyerekszandálok jó szellőzést biztosítanak az apró lábaknak. Tavasszal még választhatsz akár egy zártabb orrú kivitelt is, de nyárra már érdemes minél nyitottabb verzió mellett dönteni. Ősszel és télen értelemszerűen a zárt cipő az időjárásnak megfelelő lábbeli. A téli mínuszokban fontos, hogy a zárt cipőnek legyen bélése, ami melegen tartja a gyerek lábfejét.

Válassz bőr cipőt!

Manapság sokféle anyagból készítenek lábbeliket, de gyerekcipő esetén a legjobb választás a bőr! A műanyag és a műbőr gyerekcipők nem szerencsések, mert könnyen beleizzad a lábuk.

Tépőzáras vagy fűzős legyen?

A lábak fejlődését figyelembe véve nincs érdemi különbség a kettő között. A tépőzáras és a fűzős megoldás is jó lehet. A döntés itt inkább attól függ, hogy neked mi a kényelmesebb. A cipő feladása egyszerűbb, ha tépőzáras kivitelt választasz.

Figyelj oda a gyerekcipőméretre!

Legyen akár nyitott, akár zárt egy gyerekcipő, a próba során azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a gyerekcipő mérete megfelelő legyen. Az ideális gyerekcipő se nem túl nagy, se nem kicsi, megfelelően tartja a gyermek lábát.

Mint ahogy a ruhákat, úgy a cipőket is nagyon hamar kinövik a gyerekek, emiatt könnyen megfordulhat a fejünkben, hogy nagyobb méretet válasszunk neki, hogy tovább tudja használni. De ez általában hiba, mert a túl nagy cipő nem fogja jól tartani a lábát. És ez nemcsak balesetveszélyes, de a lábak fejlődése szempontjából sem jó döntés!

A megfelelő gyerekcipőméret kiválasztása nem is olyan egyszerű dolog, főleg zárt cipőknél, ahol egyáltalán nem látni meddig ér a gyerek lábujja. Ilyenkor csak tapogatással tudod megállapítani, hogy vajon meddig érhet. Viszont van néhány egyszerű módszer, amivel könnyedén meg tudod állapítani az ideális gyerekcipőméretet.

gyerekcipő 2

Tanácsok a megfelelő gyerekcipőméret megállapításához

A cipőméret kiválasztása azért nehézkes, mert a gyerekek nem tudják jól szavakba önteni, hogy milyen érzés rajtuk a cipő. Ezért általában ebben a döntésben magadra vagy utalva és neked kell a lehetőségekhez mérten megállapítani a megfelelő cipőméretet. Ehhez van néhány jól használható módszer.

Rajzold körbe a talpát és készíts sablont!

Az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás a gyerek lábfejének körberajzolása. Amellett, hogy könnyű a kivitelezése, még a gyerekek is élvezik miközben készül. De máris adódik a kérdés, hogy mezítláb vagy zokniban kell mérni? A válasz: attól függ! Ha olyan cipőt szeretnél venni, amit majd mezítláb fog hordani a gyermek, akkor mérni is mezítláb kell. Ha zoknival veszi majd fel a lábbelit, akkor zokniban kell mérni. Utóbbi esetben figyelj a zokni vastagságára is. És most lássuk, hogyan is kell ezt csinálni:

 1. Tegyél le a földre egy lapot!
 2. A gyerek tegye rá a lábát a lapra és lehetőleg ne mozdítsa el!
 3. Fogj egy ceruzát, tartsd függőlegesen és rajzold körbe a lábát a lapon. Figyelj arra, hogy a láb széleinél legyen a ceruza és ne menjen alá, mert akkor túl kicsi lesz a sablon.
 4. Vágd ki a kapott formát!

Érdemes ezt mind a két lábra megcsinálni, mert előfordulhat, hogy a bal és a jobb lábak mérete némileg eltér. Ha már kivágtad a két sablont, nézd meg, hogy melyik a nagyobb és ezt használd a megfelelő gyerekcipőméret kiválasztásához!

A sablont a gyerekcipőbe próbálva használhatod. Ezzel könnyen meg tudod állapítani, hogy egy méret megfelelő-e vagy túl nagy, esetleg túl kicsi.

Mérd meg a talphosszt!

A sablon abban is segít, hogy lemérd a talp hosszát. A talp hossza a saroktól a nagylábujj végéig tart. Ha esetleg a gyermekednek nem a nagylábujja a leghosszabb, akkor értelemszerűen a sarok végétől a leghosszabb lábujj végéig mérj.

Ezzel megkapod a talp hosszát, ehhez kb. 1 cm-t adva pedig a cipő belső talphosszát. Most már csak a gyerekcipő-mérettáblázatból kell kikeresni, hogy ehhez a cipő belső talphosszhoz milyen méret tartozik.

Amire figyelj oda, hogy a mérettáblázatok márkánként eltérhetnek. Előfordulhat, hogy egy 16 centiméteres cipő belső talphossz az egyik márkánál 24-es méretet jelent, míg egy másiknál már 25-ös méretet. Ezért fontos, hogy mindig a kiszemelt lábbeli márkájának mérettáblázatát nézd.

Használj méretezőt!

A cipőboltokban találsz olyan eszközt, amivel könnyen meg tudod állapítani, hogy mekkora méret az ideális. Ezeknél általában nem kell mást tenni, mint a gyermeket a megfelelő helyre állítani. Figyelni kell, hogy a sarka jó helyen legyen és utána vagy egyszerűen leolvasni a méretet vagy egy tolómérő segítségével lemérni a láb hosszát és ahhoz nézni a megfelelő méretet.

gyerekcipő 3

Próba és ellenőrzés

Akárhogy is méred a gyermek lábát, a próbát nem tudod elkerülni! Mert ténylegesen csak próba segítségével tudod eldönteni, hogy valóban jó méretet választottál-e:

 • Egy nyitott cipő akkor jó méretű, ha a cipőt felvéve és a sarkat teljesen hátratolva a lábujjaknál kb 1 centiméter hely van még. Ha ennél kisebb a szabad hely, akkor az túl kicsi, ha nagyobb, akkor értelemszerűen túl nagy a méret.
 • Egy zárt cipőnél nem igazán tudod ugyanezt a módszert használni, mert nem látod meddig érnek a lábujjak. Ilyenkor persze lehet a cipő orrának nyomkodásával kitapintani, hogy meddig érnek a lábujjak, de azért ez nem egy biztos módszer. Ennél szerencsésebb, ha úgy ellenőrzöd a méretet, hogy a cipőt felvéve és a lábujjakat teljesen előre tolva megnézed, hogy a saroknál mennyi szabad hely van. Ha pont befér az ujjad, vagyis kb. 1 cm a rés, akkor pont jó a méret. Ha ennél nagyobb, akkor túl nagy, ha kisebb, akkor pedig túl kicsi a méret.

A gyerekek nem túl türelmesek, ha ruha- vagy cipőpróbáról van szó, ezért lehetőleg szűrj elő és csak néhány cipő maradjon a próbára. Különben kész rémálom lesz a cipővásárlás.

Mekkora gyerekcipőt vegyek?

A helyes válasz, hogy se túl nagyot, se túl kicsit. A túl nagy cipő nem tartja megfelelően a gyermek lábát, könnyen elesik benne, így balesetveszélyes. És mivel a bokáját sem tartja megfelelően, ezért a láb fejlődése szempontjából sem jó. A túl kicsi cipőben a lábujjak nem férnek el, kényelmetlen lesz és eltorzulhat a lábfeje.

Mivel a gyerekek lába nagyon gyorsan nő, ezért nem érdemes neki pont jó cipőt választani, vagyis olyat, amin végigér a lába. Az a jó, ha van egy kis hely, körülbelül 1 cm. Ha ennél nagyobb, akkor az már túl nagy.

Azért sem szabad nem megfelelő méretű cipőt adni a gyerekre, mert felnőttkorban lábproblémához vezethet.

Mi a szupinált gyerekcipő?

A boltok kínálatát fürkészve találkozni fogsz olyan kifejezéssel, mint szupinált gyerekcipő. Sokak szerint a szupinált gyerekcipő a legjobb választás, de mit is takar ez az elnevezés?

A szupinált gyerekcipő kialakítása olyan, hogy a sarokrésznél kifelé döntött, ezáltal megakadályozza, hogy a bokák befelé forduljanak. Ez gyakran előforduló probléma a gyerekeknél. A szupinált kialakítás elősegíti a helyes lábtartást!

Ez a fajta cipő azoknak mindenképpen ajánlott, akiknél a bokák járás közben befelé dőlnek. Azok, akiknél alapból helyes a lábtartás, ott nem kötelező ilyen szupinált gyerekcipőt választani, de nem is ártunk vele.

Mi a helyzet a lúdtalppal?

Kezdjük azzal, hogy mi is az a lúdtalp. Ehhez kell némi anatómiai ismeret. A lábfejekben kétféle boltozattal lehet találkozni:

 • harántboltozat
 • hosszanti boltozat

A harántboltozat a kislábbujjak és a nagylábujjak láb felőli részén, a hosszanti boltozat pedig végig a lábfejen, a sarokcsonttól a nagylábujjakig húzódik. Lúdtalpról akkor beszélünk, ha a láb hosszanti boltozata megsüllyed, azaz a láb ellapul. A gyakorlatban ugyanis egy egészséges lábtartásnál, álló helyzetben a láb három ponton támaszkodik a földre:

 1. sarokcsont
 2. kislábujj párnái
 3. nagylábujj párnái

A láb ellapulásánál, vagyis a lúdtalpnál a hosszanti boltozatnál is érintkezik a láb a talajjal.

gyerekcipő 4

Most, hogy már tudjuk mi az a lúdtalp, nézzük mit jelent ez a gyerekeknél? Szokás mondani, hogy minden kisgyermek lúdtalpas, de vajon ez tényleg így van?

A gyermekek lábboltozata születéskor még nem alakult ki, ezért is tűnik úgy, hogy a babák lúdtalpasak. Valójában a lábboltozatot egy vastagabb zsírpárna takarja, ez okozza a félreértést. Időbe telik, mire az állás és a járás gyakorlásával megerősödnek az izmok és elkezd kialakulni a lábboltozat. Ez körülbelül a gyermek 1-2 éves korára tehető. A lúdtalp általában a boka és a lábfej hosszboltozásának süllyedése miatt van, merthogy a szalagok nem tartják megfelelően.

Ezért egészen addig, amíg egy gyerek nem tud járni, addig nem igazán van értelme lúdtalpról beszélni. A gyerekek kb. 10 éves korára kell kialakulnia a végleges lábboltozatnak.

Ha a probléma fennáll, akkor a lúdtalp kezelését nem szabad halogatni és mielőbb fel kell keresni egy ortopéd szakorvost! A lúdtalp kezelésének része, hogy legyen a gyermek minél többet mezítláb és használjon speciálisan kialakított cipőt. A lúdtalp ellen hasznos a rendszeres otthoni lábtorna, amkor is az alábbi gyakorlatokat érdemes elvégezni:

 • Lábujjhegyen járás,
 • Mezítláb járás különféle göröngyös, kavicsos felületeken,
 • Földről különféle tárgyakat (pl. ceruza) felvétele lábujjakkal.

A megfelelő cipőválasztás nagyon fontos!

A gyerekek lába gyorsan nő, négyéves korukig évente akár két méretet is változhat. Egy cipőt néhány hónapnál tovább ritkán hordanak. Ezért is felesleges „majd belenő” alapon cipőt venni, mert mire belenőne, már egy másik évszaknak megfelelő cipőre van szükség. A megfelelő cipőválasztással számos felnőttkori lábprobléma elkerülhető!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com