Babablog

Milyen bébiőrt vegyek? Bababiztonság 1. rész

Milyen bébiőrt vegyek? A választásnál vedd figyelembe, hogy milyen funkciókra, illetve mekkora hatótávolságra lesz szükséged a biztonságos használathoz.

Bár az alvásidő remek alkalom lehet a szülők számára, hogy pihenjenek, vagy kipipálják a tennivalókat a feladatlistáról, mégis idegőrlő tud lenni, ha egyedül kell hagyni a babát egy másik szobában. Egy bébiőr felállítása a kiságy közelében nagyszerű módja annak, hogy nyugodtan elvégezhesd a dolgodat, míg a kicsi szundít egyet. Milyen bébiőrt vegyek, hogy válasszam ki a legmegfelelőbb modellt? Mutatunk néhány szempontot, hogy könnyebb legyen a döntés!

Mire jó a bébiőr?

Amikor kisbabát vársz, megpróbálod összeszedni azokat a  dolgokat, amelyekre a későbbiekben szükséged lehet. Ilyenkor jöhet szóba a bébiőr, ami egy népszerű eszköz a baba alvásának megfigyelésére, ha nem tudsz a kicsi közvetlen közelében maradni, hogy meghalld, amikor felébred.

Bébiőr

Ha a gyermeked egy szobában alszik veled, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy minden mozdulatát és nyöszörgését hallani fogod, ha távolabbi szobában alszotok egymástól, akkor már jól jöhet egy bébiőr. Ha például emeletes házban éltek, és a baba az egyik emeleti szobában alszik, jól fog jönni egy babamonitor, míg te a földszinten végzed a dolgod.

Analóg és digitális változatok

A bébiőr egy két egységből, egy adóból és egy vevőből álló eszköz. Az adó, azaz a bébiegység a kicsi szobájában marad, a vevő, vagyis a szülői egység pedig annál van, aki a gyermeket felügyeli. Mint sok más technikai eszköz esetén, a klasszikus bébiőr is digitális konkurenciát kapott, ami lassanként kiszorítja az analóg változatot.

A nagy felbontású videós megfigyelés egyre inkább alappá válik, és sok bébiőr már alkalmazásokon, WiFi-n keresztül működik. Még az egyszerű audiós változatok is sokat fejlődtek a DECT-t technológia által, amelyek kiküszöbölik a 2,4 GHz-es frekvenciasávot használó monitorok által okozott interferenciát. Ha valaha már hallottad a szomszédaidat a te bébiőrödön keresztül beszélgetni, értékelni fogod ezt a fejlesztést!

Analóg bébiőr

A klasszikus készülékek analóg rádiótechnológiával sugároznak, hatótávolságuk nem olyan jó, mint a digitális bébiőröké, és a hangminőségük is rosszabb. Ennél a változatnál neked kell beállítani, és kiválasztani a csatornát, amin keresztül hallod a babát.

Digitális bébiőr DECT-technológiával

A DECT-technológiával működő digitális készülékek leginkább vezeték nélküli telefonhoz hasonlítanak, és automatikusan megtalálják a megfelelő csatornát.

Bármennyire is fontos a gyermek biztonsága, azért gondolni kell arra is, nehogy valaki jogosulatlanul férjen hozzá a kamerákhoz az interneten keresztül. A megfelelő biztonsági beállításokkal és garanciákkal, amelyekről a beüzemelési útmutatóban tájékozódhatsz, kivédhetők a visszaélések.

A bébiőr típusai

Alapvetően háromféle verziót különböztethetünk meg, mivel az okos bébiőrök elméletileg a vizuális modellek kategóriájába tartoznak.

  • Az akusztikus bébiőrök csak hangjelzéseket továbbítanak a babaegység és a szülői egység között. Tehát hallod ugyan, amikor gyermeked sír, de oda kell menned, hogy pontosan tudd, mi történik épp.
  • A vizuális változatok, azaz a babafigyelő kamerák, a hangok továbbításán túl  a babaegység kameráján keresztül videoképet is küldenek a szülői egység kijelzőjére. Néhány ilyen bébiőr még éjjellátó és infravörös funkcióval is fel van szerelve. Vannak olyan modellek is, amelyek 360 fokos kilátást tesznek lehetővé – így nemcsak a kiságyat, hanem az egész szobát láthatod.
  • A 3 az 1-ben verziók ellátják a kamerás bébiőr és a légzésfigyelő funkciót is.
  • Ezenkívül már vannak olyan okos bébiőrök, amelyek a hang- vagy videojelet közvetlenül a szülők okostelefonjára továbbítják. Ez egy nagyon praktikus megoldás, ha nagyobb hatótávolságra van szükséged.

Tipp: A légzésfigyelőkről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. 

Milyen bébiőrt vegyek?

Milyen bébiőrt vegyek?

A bébiőr kiválasztása függ a körülményeidtől, az életmódodtól, illetve természetesen az igényeidtől is.

  • Egy kisebb házban, ahol a szobák közelebb vannak egymáshoz, az egyszerűbb monitor is megteszi. Viszont fontos, hogy milyen a falvastagság: ha vastagabbak a főfalak, akkor ugyanis a jel könnyebben elveszik.
  • Ha egy nagyobb, mondjuk kétszintes házban laktok, akkor érdemes egy jobb minőségű bébiőrt beszerezni a távolságok miatt. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha mondjuk azt tervezed, hogy amíg a kicsi szundít, addig a kertben dolgozol.
  • Szeretnéd a babát látni és beszélni is hozzá? Ha a legújabb technikai kütyük elbűvölnek, ráadásul meg is nyugtat, hogy bárhonnan, bármikor ránézhetsz gyermekedre, és ő is hallhatja a hangodat, ma már igazán kiváló minőségű kamerák közül válogathatsz.
  • Ha sokat utaztok, jól jöhet egy olyan bébiőr, ami hordozható és könnyen telepíthető.

Mire ügyelj a bébiőr kiválasztásnál?

Fontos, hogy a készülék interferenciamentes legyen, vagyis más bébiőr vagy rádió ne tudjon bezavarni a vételbe. Az energiatakarékos üzemmód is hasznos, amikor a készülék alapállapotba kapcsol, majd ha mozgást vagy hangot érzékel, aktivizálódik és jelez.

Ezeket a kritériumokat érdemes még szem előtt tartani vásárlás előtt:

Hatótávolság

Sok szülő számára valószínűleg a jel hatótávolsága a legfontosabb kritérium. A hatótávolság többnyire 100 és 800 méter között van, de ezek a számok optimális körülmények között és szabadban érvényesek. Beltérben a hatótávolság attól függően csökken, hogy hány fal van a két eszköz között, és azok milyen vastagok. Az interneten keresztül csatlakozó verziók bármilyen távolságból működtethetőek, ezeknél az internet minősége számít.

Az akkumulátor üzemideje

A bébiőr szülői egységében lévő akkumulátor üzemideje szintén fontos szempont lehet – így elkerülhető, hogy folyamatosan tölteni kelljen. Győződj meg róla, hogy az akkumulátor legalább négy órán át bírja, de ideális esetben egy töltéssel egész éjszakán át ki kellene tartania. Fontos, hogy a szülői egység képes legyen figyelmeztető jelzést leadni, akkor is, ha az akkumulátor szintje túl alacsony.

Hangérzékenység

Természetesen az is fontos, hogy a szülői egység hogyan és főleg mikor riaszt, ha a baba zajt csap. Szeretnéd, ha minden apró zajról, neszről értesítést kapnál, vagy csak akkor igényelsz riasztást, ha a baba valóban sír? Ilyenkor jön jól a hangérzékenység állíthatósága. A vizuális és akusztikus jelzések mellett hasznos lehet a rezgésfunkció is.

Bébiőr teszt: melyik a legjobb készülék?

A kamerás bébiőr kiegészítő funkciói

Számos további funkciót is találhatsz, amelyek célja, hogy megkönnyítsék a szülők életét. Hasznos kiegészítő lehet a nyugtató éjjeli fény, amely segít a kisgyermek elalvásában, és megkönnyíti az éjszakai szoptatást. Egyes bébiőrök még altatódalokat is lejátszanak.

Kétirányú kommunikáció

Ezzel a funkcióval egy, a szülői egységbe épített hangszórón vagy mikrofonon keresztül a másik szobából is beszélhetsz a kisbabádhoz. Ez például akkor jöhet jól, ha a baba nyugtalan, viszont elegendő lehet távolról megnyugtatni, és nem akarod megkockáztatni azzal, hogy bemész hozzá hogy teljesen felébredjen.

Szobahőmérséklet monitorozása

Beállíthatsz egy felső és egy alsó hőmérsékleti határértéket a babaszobában. A bébiőr riasztást ad, ha a hőmérséklet ezek fölé vagy alá megy.

Több kamera csatlakoztatása

Szükséged lehet arra is, hogy további kamerákat kapcsolj ugyanahhoz a szülői egységhez. Ezeket elhelyezheted ugyanabban a szobában vagy egy másikban, ha két vagy több gyermeket kell felügyelned.

Infravörös kamera

Ez akkor hasznos, ha a baba szobájában viszonylag sötét van, vagy ha éjszaka szeretnéd őrizni a kisbabád álmát.

Ahogy látod a „milyen bébiőrt vegyek” kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni. Természetesen ez nem egy kötelező eszköz, de a legtöbb szülő életét megkönnyítheti, és biztonságot nyújthat, hogy bármikor felügyelheted kisbabád alvását.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com