Babablog

Milyen gyerekülést vegyek?

A legjobb gyerekülés kiválasztása egy nagyon összetett feladat. Rengeteg szempontot kell mérlegelni. Segítünk eligazodni a gyerekülések óriási választékában.

Nem túlzás azt mondani, hogy egy szülő számára a legnagyobb kincs a gyermeke egészsége, biztonsága. Ahogy az élet más területén is vigyázol a gyermekedre, úgy az autós utazások során is vigyáznod kell a testi épségére. Ebben nyújt segítséget az autós gyerekülés. 

Sajnos sokszor hiába az óvatos, szabályoknak megfelelő vezetés, mégis pillanatok alatt megtörténhet a baj. Akár vétlen félként is részese lehetsz egy balesetnek. Sose tudod mikor, hol történhet meg a baj. Ezért is fontos, hogy a gyermek az autóban is mindig a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

Milyen gyerekülést vegyek 2022-ben?

A megfelelő gyerekülés kiválasztása legalább annyira összetett feladat, mint a számodra legjobb babakocsi megtalálása. Nagyon sok márka, nagyon sok termékmodell vár rád, ha belevágsz a gyerekülés kiválasztásába. Ebben a cikkben abban nyújtunk segítséget, hogy megismerd a gyerekülés kiválasztási szempontokat.

Olvastad már? Érkezik a baba és nem tudod milyen babakocsit szeretnél? A számodra legjobb babakocsi kiválasztásában útmutatónkban szakértőink segítenek neked: Szakértői segítség a legjobb babakocsi kiválasztásához 2022-ben

Sorra vesszük mindazon szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni a vásárlásnál a gyerekülések csoportosításától, a gyerekülések dönthetőségén keresztül egészen a gyerekülések becsatolásáig.

Az alábbi videóban röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, azonban érdemes a teljes cikket elolvasni a részletekért.

Gyerekülés kiválasztási szempontok

Szabványoknak való megfelelés

A gyereküléseket szimulációs tesztek során értékelik, hogy egy ütközés esetén mennyire biztonságosak. Csak olyan gyerekülés árusítható, ami megfelel a szabványoknak. Jelenleg két szabályozás van érvényben: az ECE R44/04 és az ECE R129. Utóbbit i-Size szabványként is szokás emlegetni.

A 2013 júliusában bemutatott i-Size a legújabb szabályozás, amely a gyermekülések gyártását szabályozza és a lehető legmagasabb biztonsági előírásokat irányozza elő a gyártóknak. A célja, hogy olyan gyerekülések kerüljenek le a gyártósorokról, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak az oldalról érkező ütközésekkel szemben és amelyekben a gyerekek tovább ülhetnek menetiránynak háttal.

Az R44/04 szabályozás egy régebbi, az R129 szabályozáshoz képest kevésbé szigorú előírás. Fokozatosan történik az R44/04 szabályozásnak a kivezetése.

Röviden összefoglaltuk mit érdemes tudni a két szabványról, mik a lényegi különbségek:

gyerekülés szabványok

Tudtad? A P törésteszt bábukat még az 1980-as években fejlesztették ki és használják a mai napig az R44/04 szabvány keretében. A Q törésteszt bábuk pedig már az új R129-es szabvány törésteszt bábui. A Q szériás törésteszt bábuk fejlesztése 1993-ban kezdődött. A Q törésteszt bábuk jelentősen különböznek a P törésteszt bábuktól, nem csak biomechanikai és antropometrikus tekintetben fejlettebbek, hanem a frontális ütközések mellett az oldalirányú ütközések hatásainak tesztelésére is alkalmasak. A Q törésteszt bábuk ezzel az első ún. többirányú törésteszt bábu.

A biztonsági övvel rögzíthető gyereküléseknél fennáll a lehetőség, hogy a szülő nem megfelelően, nem a használati utasítás előírásai szerint rögzíti a gyerekülést, ez pedig kockázatot jelent. Azzal, hogy az R129-es szabvány kötelezővé teszi az ISOFIX-es rögzítést ezt a kockázatot igyekszik megszüntetni, mivel az ISOFIX-es rögzítés sokkal egyértelműbb, mint egy biztonsági öves rögzítés. 

Az i-Size szabványnak hála, minden i-Size szabványnak megfelelő gyerekülés rögzíthető a szabványnak megfelelő gépjárműbe. Így a kompatibilitási problémák is megszűnnek. De ami a szakértők szerint a legfontosabb, hogy az R129 (i-Size) szabványnak megfelelő gyerekülések nagyobb biztonságot nyújtanak.

Honnan tudod, hogy egy gyerekülés megfelel a szabványoknak? A gyereküléseken kell legyen egy narancssárga színű megfelelőségi címke, amiről számos információ leolvasható. 

Példaként nézzünk meg egy ilyen ECE címkét és nézzük meg, mit lehet róla leolvasni:

gyerekülés ecer44 címke

 1. A szabvány, aminek a gyerekülés megfelel. A mostani példában az ECE R44/04-es szabványnak megfelelő gyerekülésről van szó.
 2. Ez mutatja meg, hogy milyen autóba lehet rögzíteni az autósülést. Lehet universal, semi-universal vagy specific. Az universal a legsokoldalúbb, azt jelenti, hogy alapvetően minden autótípusba rögzíthető. (Persze azért érdemes egy ilyen gyerekülést is ténylegesen kipróbálni, nehogy meglepetés érjen.)
 3. A csoport, amibe a gyerekülés tartozik. ECE R44/04 szabvány esetén testsúly, R129 szabványnál a címkén testmagasság és maximális tömeg van megadva. Az “Y” az 5 pontos heveder rendszerre utal.
 4. Az E betű azt jelzi, hogy a gyerekülés átment a megfeleltetési eljáráson.
 5. A körben az ‘E’ melletti szám annak az országnak a kódja, ahol a megfeleltetési eljárás lezajlott. Az 1 Németország kódja, a 2  - Franciaország, 3 - Olaszország, 4 - Hollandia stb.
 6. A szabványnak való megfelelést igazoló azonosító. ECE R44/04 esetén az első két számjegy mindig 04.
 7. A gyerekülés gyártójának neve és címe
 8. Vonalkód
 9. A gyerekülés egyedi azonosítója.

A gyerekülés mérete

Az egyik legfontosabb szempont az autós gyerekülés kiválasztásánál a gyerekülés mérete. A gyerekülés csak akkor tudja ellátni a feladatát, tehát óvni a gyereket az esetleges sérüléstől, ha a méreteihez (testmagasság és testsúly) megfelelő méretű a gyerekülés. A gyereküléseket a gyerek testsúlya alapján az ECE R44 szabvány alapvetően az alábbi kategóriákba sorolja:

gyerekülés alapkategóriák

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ezen az 5 alapkategórián túl, további vegyes kategóriák is léteznek. Ezekbe olyan gyerekülések tartoznak, amelyek testsúly szerint egy szélesebb skálát fednek le. Mivel a boltok polcain nagyon sok ilyen gyereküléssel találkozhatsz, ezért íme a gyerekülések bővített kategorizálása. 

gyerekülés bővített kategóriák

Az R129-es szabvány i-Size gyerekülései már nem a testsúly szerinti kategorizáláson alapulnak. Ezeknél a testmagasság számít és nincsenek is külön -tól -ig csoportok kialakítva. Ebből a szempontból tehát könnyebb, egyértelműbb a megfelelő gyerekülés kiválasztása.

Amíg a gyerek el nem éri a 150 cm-es magasságot  - amikor már a KRESZ szerint nem kötelező a gyerekülés - addig bizony több gyerekülésre is szüksége lesz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minimum 2, de inkább 3 gyerekülésre van szükség, hogy pontosan lekövesd a gyerek fejlődését, növekedését. 

A jó, megbízható gyerekülések nem olcsók, ezért vannak akik azzal próbálkoznak, hogy mikor a gyerek kinövi a gyerekülését egy méretet kihagyva, inkább rögtön egy nagyobbat vesznek neki. Ez sajnos nem jó gyakorlat, a gyerekre nézve nagyon veszélyes. Ugyanis a túl nagy gyerekülés nem tudja megfelelően megvédeni őt egy ütközéskor. A gyerek testméretéhez képest túl nagy a gyerekülés váza. Mivel nem tart eléggé, ezért egy ütközéskor akár ki is eshet az ülésből. 

De nem csak a túl nagy gyerekülés veszélyes, hanem a túl kicsi is. Ha nagyon sokáig vársz azzal, hogy a gyereknek egy nagyobb, de a testméreteinek megfelelő méretű gyerekülést vegyél akkor szintén veszélyben van egy ütközéskor a testi épsége. A túl kicsi ülés nem tart megfelelően, nem védi a gyerek testének a kritikus pontjait, mint például a fejet, a nyakat.

gyerekülés szabványok

Gyerekülés kiválasztásánál fontos, hogy a gyerek is kipróbálja az ülést. Úgy lehet igazán látni, hogy mind a testsúlyának, mind a testmagasságának megfelelő ülést választasz-e. 

Tipp: A gyerekek nem igazán szeretnek gyerekülést próbálgatni. Sokkal szívesebben mennének a játék részlegre. Hogy ne tűnjön egy örökkévalóságnak a gyerekülés-választás, érdemes előszűrést csinálni. Ha már csak néhány modell maradt fenn a rostán, akkor már csak ezekbe kell őt beültetni.

Gyerekülés helyigénye

A gyerekülések biztonsági vizsgálatakor a törésteszteken azt is figyelik, hogy mennyire stabil a gyerekülés. Azaz, egy ütközés során van-e elmozdulás. Ahhoz, hogy egy gyerekülés még egy ütközés során is biztosítani tudja a stabilitást az kell, hogy stabilan legyen rögzítve és ehhez legyen elegendő helye.  

Az autók paraméterei sokban különböznek, vannak kisebb, nagyobb ülések, éppen ezért vásárlás előtt győzödj meg arról, hogy a kiszemelt gyerekülés biztosan stabilan rögzíthető legyen az autó ülésére. Előfordulhat, hogy a gyerekülés túlságosan lelóg az ülésről. Ez egy esetleges ütközésnél nagyon veszélyes lehet, hiszen az ütközés következtében fellépő erőhatások miatt megbillenhet.

Ha nagy családot, legalább három gyereket szeretnél szintén nem mindegy mekkora helyet foglal el a gyerekülés. Itt már nem a gyerekülés és az autó ülésének a mélysége fog számítani, hanem a gyerekülés szélessége. Vannak szélesebb és keskenyebb modellek. Ugyanazon autó hátsó ülésére lehet úgy kiválasztani három gyerekülést, amik elférnek egymás mellett, de olyan is előfordulhat, hogy nincs hely mind a háromnak. Ezt persze az első gyerek első gyerekülésének vásárlásánál még nehéz megítélni. De ha már előre tudod, hogy nagy családot szeretnél, akkor a gyerekülés szélességére érdemes odafigyelni és két, egyébként teljesen azonos paraméterű gyerekülés közül a keskenyebbet választani.

Gyerekülés rögzítése: isofix van nem isofix gyerekülés

Ahhoz, hogy a gyerekülés az utazás során végig stabilan a helyén maradjon a gyártó utasításainak megfelelően kell rögzíteni a gyereküléseket. Manapság kétféle rögzítési megoldással lehet találkozni:

 • isofix rögzítésű gyerekülések,
 • hagyományosan, az autó biztonsági övével rögzíthető gyerekülések.

Az ISOFIX egy gyárilag a gépjárműbe szerelt fix rögzítési pont az autóüléseknél, amihez a gyerekülést rögzíteni lehet. Az ISOFIX megoldást a Britax-Römer fejlesztette ki 1997-ben. Ettől kezdve az ISOFIX rögzítés fokozatosan terjedt el. Olyannyira népszerűvé vált, hogy 2013 februárjától már minden gyártósorról újonnan lekerülő autóban kell legyen alsó és felső hevederes ISOFIX rögzítési pont.

gyerekülés rögzítése

Nagyjából az ezredforduló hozta meg a változást a gyerekülések rögzítésében. Addig alapvetően a biztonsági öves rögzítés terjedt el, hiszen a régebbi gyártmányú autókban nincsenek ISOFIX rögzítési pontok. A 2000-es évektől kezdődően viszont már egyre inkább az ISOFIX gyerekülés felé billen a mérleg nyelve. Az új R129-es szabvány pedig már az ISOFIX-es rögzítést írja elő.

Tipp: Amikor gyerekülést választasz, mindenképpen ellenőrizd, hogy az autódban van-e ISOFIX-es rögzítési lehetőség. Ha nincs, akkor csak a hagyományos biztonsági övvel rögzíthető gyerekülések közül tudsz válogatni.

Sajnos számos tanulmány azt mutatja, hogy a gyerekülés rögzítését a szülők nem megfelelően végzik el, ez pedig egy ütközés során akár végzetes is lehet. Ezért minden esetben a gyártó által kiadott használati utasításnak megfelelően rögzítsd a gyerekülést az autóba. Ha esetleg nem tudsz eligazodni az útmutatón, kérd az eladó segítségét.

Biztonsági öv hossza

Bár ez nem kimondottan a gyerekülés tulajdonsága, de mégis fontos szempont. A biztonsági övvel rögzíthető üléseknél a biztonsági öv feladata, hogy a gyerekülést stabilan rögzítse és a helyén tartsa. A biztonsági övek hossza nem egységes, autótípusonként változik. Ezért fontos tisztában lenni, hogy a kiszemelt gyerekülés becsatolásához vajon elegendő hosszúságú-e az autó biztonsági öve. Erről leginkább csak tényleges próba útján tudsz meggyőződni.

Tipp: Bár lehet venni biztonsági öv hosszabbítót, de biztonsági szempontból ezek helyett inkább keress olyan kialakítású gyerekülést, amihez elegendő a biztonsági öv hossza.

A gyerekülés huzata

A gyerekülés huzata több szempontból is fontos tulajdonsága a gyerekülésnek. Számít az anyagösszetétel, a káros anyag tartalom, a moshatóság és persze a szín is.

 • Anyagösszetétel: Érdemes olyan gyerekülést választani, aminek a lehető leginkább légáteresztő az anyaga, mert főleg a nyári utazások alkalmával a gyerek nagyon bele tud izzadni ülésbe és kellemetlen lesz neki az utazás. A gyártók általában poliészter huzatokat használnak. Ezek jó nedvszívó képességűek és moshatóak is.
 • Káros anyag tartalom: Az ADAC tesztek 2011 óta vizsgálják a gyerekülések káros anyag tartalmát is. Sajnos akadt rá példa, hogy a teszteken a káros anyag tartalom miatt bukott meg gyerekülés, ugyanis az ülés rákkeltő anyagot tartalmazott.
 • Moshatóság: A gyerekülések magától a használattól is koszolódnak egy idő után, de ha a gyerek eszik is az autóban, akkor elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb mosásra lesz szükség. Ilyenkor jól jön, ha a gyerekülés huzata levehető és mosható. 

Tipp: A gyerekülések huzata a gyerek védelmében tűzgátló anyagot is tartalmaz. A nem megfelelő mosás hatására ez az anyag a mosással eltűnik. Ezért nagyon fontos, hogy tartsd be a mosási útmutatót és csak annyi fokon mosd ki a huzatot, ami megengedett.

 • Szín: A gyerekülés színe alapvetően esztétikai szempont. A lányos és fiús színektől az unisex színekig mindenféle színű gyerekülést lehet találni. Ha testvért is terveztek, akkor érdemesebb egy unisex színt választani, ami biztosan jó lánynak és fiúnak is. A nagyon világos színeket érdemes kerülni, mert hamar meglátszik rajtuk a kosz és a túl gyakori mosás nem tesz jót a huzatnak.

A gyerekülés iránya

Vannak gyerekülések, amelyek csak menetiránnyal szemben rögzíthetőek. Ezek általában már a nagyobb méretű gyerekülések. A kisebbeknek, akár az újszülött kortól olyan gyereküléseket gyártanak, amelyek mindkét irányban rögzíthetőek. Tehát akár menetiránnyal szemben, akár menetiránynak háttal. Miért van erre szükség?

Mivel az újszülöttek izomzata még nagyon gyenge, ezért egy esetleges ütközéskor a babát érő ütközést minél inkább csillapítani kell. Ha a gyerek menetiránynak háttal utazik, akkor védhető ki a legjobban az újszülött sérülése. Éppen ezért újszülöttkorban mindenképpen menetiránynak háttal kell utaznia a gyereknek. Később, amikor már a gyerek nagyobb lesz, megerősödik az izomzata és jobban tudja tartani a fejét, akkor már megfordítható a gyerekülés. Körülbelül 2 éves korig utazhat menetiránynak háttal a gyerek kényelmesen. De ez leginkább attól függ, hogy a lábának mennyi helye van.

gyerekülés iránya

A különböző töréstesztek mind azt mutatják, hogy a gyerek menetiránynak háttal utazva sokkal nagyobb biztonságban van egy frontális ütközéskor, mintha menetiránnyal szemben utazna. Akár ötször kisebb lehet a fej- és nyaksérülés kockázata, ha menetiránynak háttal utazik a gyerek.

Tudtad? Az i-Size autósülésekben a gyerek 15 hónapos koráig csak menetiránynak háttal utazhat. 

A gyerekülés dönthetősége

A legkisebbeknek szánt gyerekülések általában dönthetőek, de még a nagyobb korosztály számára készült gyerekülések között is találunk ilyen üléseket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyerekülés legalább két állásba rögzíthető. A döntött pozícióban a baba szinte fekszik, míg a másik állásban a gyerek inkább az üléshez közeli pozícióban van. 

Amikor a baba még pici, nagyon oda kell figyelni a helyes testtartásra. Újszülöttkorban és néhány hónaposan még nem tudja a baba megtartani magát, ezért ülő helyzetben sem tud kényelmesen és az egészségét óvó módon utazni. Ezért kezdetben mindenképpen a döntött helyzetű gyerekülés javasolt, hiszen ebben nem terheljük feleslegesen a pici gerincét.

A nagyobb korosztály számára ez már inkább egy kényelmi szempont, döntött pozícióban a nagyobbak is kényelmesebben tudnak aludni.

Gyerekülés teszten elért eredmény: ADAC teszt

Ha biztosra szeretnél menni és nem elégszel meg azzal, hogy egy gyerekülés megfelel az Európai Uniós szabványoknak, azt is megnézheted, hogy vajon milyen eredményeket érnek el a gyerekülések a teszteken.

A legismertebb gyerekülés teszt a német autóklub tesztje, az ún. ADAC teszt. Az ADAC 5 szempont szerint vizsgálja a gyereküléseket: biztonság, használhatóság, ergonómia, egészségre káros anyagok, tisztíthatóság.

Az elért eredmények alapján pontozza a gyerekülést, de nem csak az előbb említett 5 szempont alapján, hanem egy összesített értékelést is ad a teszten részt vevő gyereküléseknek. 

Az ADAC tesztek komolyságát tükrözi, hogy a gyereküléseknek szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie, mint az érvényben lévő Európai Uniós normáknak. Éppen ezért biztos lehetsz benne, hogy ha az ADAC egy gyerekülést legalább jóra vagy kiválóra értékelt, abban a gyerek a lehető legnagyobb biztonságban van.

Többet szeretnél tudni az ADAC tesztekről? Szeretnéd tudni, hogy 2021-ben a gyerekülések milyen eredményt értek el az ADAC teszten? Olvasd el az erről szóló cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk a 2021-es ADAC gyerekülés teszt eredményeket: Gyerekülés teszt – Melyik a legjobb gyerekülés? 

Kényelem

Bár a mostani felsorolásban a legutolsóként kerül felsorolásra, de legalább annyira fontos szempont, mint az eddigiek. A gyerekek általában nem szeretnek gyerekülésben utazni. Nem csoda, hiszen ha jól, vagyis kellően szorosan van bekötve a gyerek, akkor nem igazán tud benne izegni-mozogni, ami viszont a gyerekek lételeme. Ha sokszor és sokat utaztok autóval érdemes a kényelemre is nagy hangsúlyt fektetni. Egy kényelmes gyerekülésben nem lesz annyira nyűgös a gyerek, jobban érzi magát és így neked is kellemesebb lesz az út. De ne feledd, a kényelem sose menjen a biztonság kárára!

Gyerekülések egyéb tulajdonságai

Vállpárna

A biztonsági öv nem kényelmes a gyereknek, a vállpárna segít, hogy valamennyire mégis azzá tegye. De nem csak kényelmi funkciót tölt be, hanem biztonsági szerepe is van. Egy esetleges ütközés során csökkenti a testet érő nyomást.

Szűkítő betét

Minden egyes gyerekülésnél meg van szabva, hogy mekkora testsúly mellett használható. Amikor újonnan megveszel egy gyerekülést valószínűleg ennek a határnak még a legalsó felét súrolja a gyerek testsúlya. Éppen ezért a gyerekülésekhez gyakran járnak szűkítő betétek, hogy áthidalják ezt a “belépő” időszakot. Ezek a szűkítő betétek a gyerek növekedésével kivehetőek, amikor már nincs rájuk szükség, de addig is hozzájárulnak a maximális biztonsághoz.

Oldalvédelem

Az R129-es szabvány legfőbb különbsége, hogy már az oldalirányú ütközések hatásait is vizsgálja. Ez pedig egy fontos előrelépés, hiszen a baleseti statisztikák szerint az oldalirányú ütközések a leggyakoribb balesetek között vannak. Éppen ezért a gyerekülések oldalirányú ütközés elleni védelme is fontos szempont. A magas oldalfal és a zárt fejrész mind az oldalirányú ütközés elleni védelmet szolgálja.

gyerekülés egyéb tulajdonságok

Pajzsos gyerekülés

A pajzsos gyerekülésnél a védelmet a gyerek teste előtt egy ún. pajzs látja el. Ennek a megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya is. Az előnye, hogy jobban felfogja egy esetleges ütközés során keletkező erőhatásokat. A hátránya, hogy kevesebb teret enged a gyereknek utazás közben, mint egy nem pajzsos gyerekülés, ezért kényelmetlenebb lehet neki a gyerekülésben utazás. Ez pedig hajlamossá teheti a szülőket, hogy kevésbé szorosan kössék be a gyereket, viszont ez nagyon veszélyes, mert így nem tudja a gyerekülés pajzsa a megfelelő védelmet ellátni.

Elforgatható gyerekülés

Az elforgatható gyerekülés nem ugyanaz, mint a háttal is beszerelhető gyerekülés. Az elforgatás itt azt jelenti, hogy a gyerekülés akár oldalra, az ajtó felé is fordítható. Ez a funkció segíti a gyerek autósülésbe való ki- és behelyezését.

Használt gyerekülést vagy új gyerekülést vegyek?

A gyerekülések sajnos nem olcsóak, főleg a jó gyerekülések. Viszont mindenki szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni a gyermekét. Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani? 

A használt gyerekülés vásárlásával óvatosan kell bánni. A használt gyerekülés vásárlása ugyanis egy kényes tranzakció. Bár kétségtelenül jó áron lehet hozzájutni használt gyerekülésekhez, de megvan a veszélye is. Használt gyerekülés vásárlásnál ugyanis a legnagyobb gond, hogy nem ismered a gyerekülés történetét. Nem tudod, hogy érte-e bármilyen baleset, sérülés. Egy ütközés során az is előfordulhat, hogy látszólag nincsenek külsérelmi nyomok, mégis a belső szerkezetben olyan sérülések történtek, ami miatt a továbbiakban már nem nyújt védelmet a gyereknek.

Tanács: Már 10km/h-s ütközés esetén is az a szakmai javaslat, hogy a gyerekülést mindenképpen cserélni kell! Már ez a sebesség is elegendő ahhoz, hogy az ütközés során a gyerekülés szerkezetében - kívülről nem feltétlen látható - deformálódást okozzon. 

Mikor kell cserélni a gyerekülést?

Bár alapvetően a gyerek testsúlya határozza meg, hogy mekkora gyerekülésre van szüksége, de azért a gyerekek testalkata nagyon változó lehet. Két azonos súlyú gyerek között testmagasságban nagy különbségek is lehetnek. Nem véletlen, hogy a legújabb R129-es szabvány már a gyerek testmagassága alapján különbözteti meg a gyereküléseket. Éppen ezért a testsúlyon kívül másra is kell figyelni. 

Három intő jel is van, amik mind azt jelzik, hogy eljött az ideje a gyerekülés cseréjének: 

 • Amikor a gyerek feje már kilóg a gyerekülésből, akkor ezt a gyerekülést már kinőtte, új gyerekülésre van szüksége. Ilyenkor ugyanis a gyerekülés már nem nyújt megfelelő védelmet a gyerek fejének.
 • Ha a belső öv, azaz a gyerekülés saját biztonsági övének legfelső állása a gyerek válla alól indul. Egy megfelelő méretű gyerekülés esetén a gyerekülés biztonsági öve a gyerek válla felett néhány centiméterre (kb 2-4 cm) van.
 • Ha télen, vastag ruhába beöltözve a becsatolásnál azt tapasztalod, hogy már nagyon szűk a gyerekülés.

Gyerekülések KRESZ szabályozása 2022-ben

A 2022-ben érvényben lévő KRESZ szabályozás (48.§ 7.bekezdés) egyértelműen fogalmaz a gyerekülés használatával kapcsolatban:

 • A 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó gyermekbiztonsági rendszerbe rögzítve lehet gépjárműben szállítani. A gyermekbiztonsági rendszer kifejezés eléggé szokatlanul hangzik, de csak egy gyűjtőnévről van szó. Bele tartoznak a multifunkciós babakocsikról ismert autós babahordozók, a klasszikus autós gyerekülések és az ülésmagasítók is. Mi most az egyszerűség kedvéért inkább gyerekülésként hivatkozunk ezekre. 
 • A KRESZ szabályozás szerint a gyereküléseket vagy az autó külön erre a célra kialakított rögzítési pontjaihoz vagy pedig az üléshez kell rögzíteni a gyerekülés gyártójának útmutatója szerint.
 • A jármű haladási irányával ellentétes irányban - azaz menetiránynak háttal - az első ülésre (anyósülésre) a gyerekülést csak akkor lehet rögzíteni, ha ehhez az üléshez nem tartozik légzsák vagy ha tartozik légzsák, azt ki kell kapcsolni.
 • A testmagasság mellett az életkor is egy korlátozó feltétel: 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésbe rögzítve utazhat gépjárműben.
 • Nem csak a gyerekülést kell az autó megfelelő pontjaihoz rögzíteni, hanem a gyerekülésben ülő gyereket is megfelelően kell rögzíteni a gyermekülésben.

gyerekülés kresz

A gyerekek biztonsága a legfontosabb!

Az autók üléseit felnőttek számára tervezték, az ő védelmükre lettek kialakítva az ülések és a biztonsági övek, ezért önmagában az autós ülés és a biztonsági öv nem védi meg a gyerekeket. Tévhit, hogy egy felnőtt ölében ülve, közös biztonsági övet használva a gyerek biztonságban van. Hiába tartja szorosan a karjai között egy felnőtt a gyereket, egy ütközés során a felnőtt karjai akaratlanul is szétnyílnak a gyerek pedig kirepül a kezei közül. Egy 150 cm-nél alacsonyabb gyerek számára szükséges a gyerekülés nyújtotta védelem.

Nem csak a gyerekülésen múlik, hogy a gyerek biztonsága, hanem rajtad is. Ha nem az előírásoknak megfelelően rögzíted a gyerekülést vagy a gyereket nem kötöd be megfelelően a gyerekülésbe sajnos könnyen megtörténhet a baj. Hiszen ilyen helyzetekben a gyerekülés nem tudja maximálisan ellátni a gyerek védelmét. 

Ne feledd, a gyerek biztonsága a legfontosabb, ezért mindig kösd be őt és egy métert se menj az autóval anélkül, hogy be lenne csatolva!

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com