Babablog

Milyen mellszívót vegyek? Útmutató az anyatej fejéséhez

Milyen mellszívót vegyek? A kézi vagy az elektromos a jobb választás? Mi alapján döntsek? Mire érdemes ügyelni az anyatej fejésénél és tárolásánál?

A piacon lévő nagy választék mellett kihívást jelenthet eldönteni, hogy melyik mellszívó a megfelelő számodra. Ne aggódj, akár alkalmanként, akár rendszeresen használod, a mellszívó kiválasztásáról szóló útmutatónk segít megtalálni a megfelelő modellt!

Mire jó a mellszívó?

A mellszívó segíthet fokozni a tej mennyiségét, különösen az első napokban. Az anyatej kínálat-keresleti alapon termelődik, így a szoptatás utáni pár perces pumpálás szaporíthatja az anyatejet. Használhatók még a megduzzadt mellek és az eltömődött tejcsatornák felszabadítására, illetve a lapos vagy a befelé forduló mellbimbó „kihúzására”, hogy a baba könnyebben hozzáférhessen a cicihez.

Ha az anya újra munkába áll, vagy csak bevásárolni megy, esetleg utazik a babával, a mellszívók rendkívül jól jönnek, de ikrek esetében is hasznosnak bizonyulnak. Az anyatej néhány órán keresztül a hűtőszekrényben is tárolható, és amikor szükség van rá, bármikor elővehető.

Milyen mellszívót vegyek?

Hogyan használjuk a kézi és az elektromos mellszívót?

Ezeket a lépéseket tartsd szem előtt, mielőtt elkezded a fejést:

 • Mindig alaposan moss kezet a folyamat előtt!
 • Helyezz egy mellnyugtató párnát pár percre a melleidre, ami enyhíti a mellfeszülés kellemetlen tüneteit!
 • Masszírozd meg egy kicsit a melleidet!
 • Finoman dörzsöld meg a bimbókat!
 • Keress egy kényelmes pozíciót, maradj nyugodt!
 • Ha szorongsz, gondolj a babádra, vagy szagold meg valamelyik ruhácskáját, ez segíti a tejelválasztást!

Milyen mellszívót vegyek? Típusok, tulajdonságok, előnyök

Olyan mellszívót válassz, amely a legjobban megfelel igényeidnek, életmódodnak. Ha gyakran lefejt anyatejjel táplálod a babát, vagy rendszeresen több órát távol leszel tőle, akkor egy két szívófejes elektromos mellszívóba érdemes befektetni. Ha csak alkalmanként tervezed a használatát, akkor egy kézi vagy egy egy szívófejes elektromos mellszívóra is eshet a választásod. Vedd figyelembe az egyes termékek kivitelezését is: a súlyát, a méretét, illetve, hogy az elektromos változat esetében működtethető-e akkumulátorral is a hálózat mellett.

A két szívófejes elektromos mellszívó hatékonyan és gyorsan működik.

A mellszívók típusai

A mellszívóknak négy fő típusa létezik:

 • Két szívófejes elektromos mellszívók: Ezek a nagy teljesítményű elektromos modellek lehetővé teszik, hogy mindkét mellből egyszerre fejhesd le a tejet, ha a gyorsaság fontos szempont. Ez a típus általában nagyobb hatásfokkal is dolgozik, mivel a szívóerőt is változtathatod rajta. Sőt, egyes típusoknál akár még a fejési ritmus is szabályozható. Kiválóan alkalmasak a teljes tejmennyiség lefejésére, működésük pedig csendes. Némelyik típus egyes mellszívóként is használható.
 • Egy szívófejes elektromos mellszívók: Egyszerre csak egy mellből tudsz fejni, ami hosszabb időt vehet igénybe. Pozitívum, hogy ezek a modellek általában kevesebbe kerülnek, mint a két szívófejes változatok, de a szívás erősségét és a fejési ritmust a típusok nagy részénél itt is változtathatod.

Tudtad? A két szívófejes és az egy szívófejes elektromos mellszívók többsége kétfázisú: a stimulációs fázist a fejési fázis követi. Stimulációs módban a mellszívó a baba ingerlő szopását utánozza, fejési módban pedig lassabb ritmusban, nagyobb szívóerővel szív. 

 • Akkumulátorról is működtethető mellszívók: Ezek a mellszívók, amelyek egy- és két szóvófejes változatokban is kaphatók, némileg lassabbak lehetnek, és előfordulhat, hogy gyorsan lemerítik az elemeket. Viszont vannak USB-ről tölthető és akkus változatok is, ahol a töltés könnyen megoldható. Előnyük, hogy hordozhatóak, így utazáshoz ideálisak. Emellett akkor is jó szolgálatot tehetnek, amikor nincs hozzáférésed elektromos hálózathoz.
 • Kézi mellszívók: Ezek a modellek hordozhatóak és árban a legkedvezőbbek, de használatuk hosszú távon fárasztó, mivel nagyobb erőkifejtést igényelnek részedről. Inkább a tejbelövellés beindításánál, a maradék anyatej lefejésénél lehetnek segítségedre, viszont ha rendszeresen szeretnél használni mellszívót, válassz inkább egy elektromos terméket.

A kézi és az elektromos mellszívó tisztítása

 • Moss kezet szappannal és meleg vízzel, legalább 20 másodpercen át minden alkalommal, amikor a mellszívót tisztítod! Ezután töröld le a munkalapot, ahol dolgozol, és minden alkalommal használj friss törlőkendőt vagy papírtörlőt a letörléséhez!
 • Ügyelj arra, hogy a mellszívó minden alkatrésze tökéletesen meg tudjon száradni! Ha nem távolítod el alaposan a maradék anyatejet, vagy nedvesen teszed el a készüléket, az penészesedést okozhat.
 • Minden egyes használat után mosd el az eszközt bababarát mosogatószerrel és forró vízzel! Ne a mosogatóban, mert a lefolyóban lehetnek baktériumok, inkább használj egy olyan tálat, amelyet kizárólag erre a célra vetsz be! Súrold le a mellszívó minden egyes darabját, majd a vízsugár alá tartva öblítsd le az egyes elemeket!
 • A mosogatógép is tökéletesen megfelel a célnak, de csak akkor, ha a készülék mosogatógépben mosható. Ügyelj arra, hogy darabjaira szedd a szerkezetet és csak azt tedd be, amelyet lehet mosogatógépben mosni! Úgy tedd be a mosogatógépbe az egyes alkatrészeket, hogy minden részt érjen a víz és a tisztítószer! A mosogatógépet állítsd forró vagy fertőtlenítő menetre, majd ha a gép végzett, hagyd az alkatrészeket a levegőn megszáradni egy tiszta törlőruhán vagy papírtörlőn!
 • A mellszívót amíg kicsi a baba, vagy ha koraszülött, érdemes minden nap sterilizálni. Ki is főzheted az alkatrészeket, de egy sterilizáló készülékkel jócskán megkönnyítheted a dolgodat. Ha a hagyományos fertőtlenítés mellett döntesz, öt percig forrald az alkatrészeket, hogy elpusztíts minden kórokozót, majd vedd ki a darabokat tiszta fogóval, és hagyd, hogy az alkatrészek egy tiszta törülközőn megszáradjanak! Később hetente egyszer is elég elvégezni a folyamatot.

Tejtárolás fagyasztóban

A tejtárolás szabályai

A tárolás módjától függ, hogy mennyi ideig lehet biztonságosan tárolni az anyatejet. Egészséges csecsemők esetében a következő irányelveket követheted:

 • Szobahőmérsékleten. A friss anyatej szobahőmérsékleten legfeljebb hat órát tölthet, ám ha a szoba meleg, maximum négy órán át tartsd hűtetlenül.
 • Hűtőszekrényben. A hűtőszekrény hátsó részében tiszta körülmények között legfeljebb öt napig tárolható.
 • Mélyhűtőben. A mélyhűtőben akár hat hónapig is tárolható.

Ne feledd, minél hosszabb ideig áll az anyatej, annál inkább csökken a C-vitamin-tartalma. Emellett összetétele a baba igényeinek megfelelően változik: az újszülöttkorban eltett anyatej nem fogja hónapokkal később kielégíteni a baba igényeit.

Tipp: Érdekel, hogy milyen szabályok vonatkoznak az anyatej tárolására? Olvasd el az anyatej tárolásáról és melegítéséről írt blogposztunkat:: Az anyatej tárolása és melegítése

Milyen mellszívót vegyek?

Láthatod, a „milyen mellszívót vegyek” kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz, de amint kialakul a szoptatás rutinja, és a fejés is jól megy már, a mellszívó nagyban megkönnyíti a mindennapjaidat, és lehetőséget teremt arra is, hogy szükség esetén vagy ha időt szeretnél szakítani magadra, akkor a baba a lefejt anyatejet mástól kapja meg. 

Kapcsolódó termékek

Fotó: www.shutterstock.com