Babablog

Milyen utazóágyat vegyek? Tippek mobil kiságy kiválasztásához

Milyen utazóágyat vegyek, ha útra kelünk a nyáron? Szempontok, amelyek segítségével biztonságos és kényelmes mobil kiságyat választhatsz kisbabádnak.

Külföldre utaztok nyaralni? Vagy csak a nagyinál töltitek a hétvégét? Egy utazóágynak remekül hasznát vehetitek, hogy kényelmesebb legyen a vendégeskedés. A baba otthonától távol is biztonságos helyen aludhat, ráadásul egy összecsukható, mobil kiságyat könnyű bepakolni az autó csomagtartójába a többi poggyász mellé. Felmerülhet viszont benned a kérdés: no de milyen utazóágyat vegyek? Cikkünkben összeszedjük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, ha gyerekutazóágyat vásárolnál.

Mire jó az utazóágy?

Az utazóágy egy könnyű, összecsukható és szuperkompakt mobil kiságy, ami kellően stabil hosszabb távú igénybevételre is. Újszülöttkortól egészen 3-4 éves korig használható, terhelhetősége pedig általában 15 kg. Az utazó babaágyak mérete, ami a fekvőfelületet illeti, kb. 60×120 cm, azaz egy átlagos méretű normál rácsos kiságynak felel meg, de elérhetőek kisebb és nagyobb modellek is.

Utazóágy babáknak: a legfontosabb ismérvek

A legtöbb mobil babaágy hasonló felépítésű:

 • Az utazóágyak általában egy erős vázra felépített szövetből készülnek, összecsukhatóak, és egy cipzáras, fogantyúval ellátott utazótáskába csomagolhatóak.
 • Súlyuk 9 és 11 kilogramm közé tehető.
 • Néhány utazó kiságy 4 fix lábbal bír, azonban a legtöbb modellnek két fix és két keréken guruló lába van, amelyeknek köszönhetően sokkal könnyebben mozgathatóak az egyik helyiségből a másikba.
 • Az utazóágyak két hosszanti oldala hálós, hogy a baba kiláthasson, ami különösen megnyugtató számára, mivel így szemmel tud tartani téged.
 • A felszereltség része a fekvőszivacs, de választhatsz hozzá extraként egy külön  matracot is.

Milyen utazóágyat vegyek? Praktikus szempontok a választáshoz.

Utazó kiságy: milyen utazóágyat vegyek?

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztod az utazóágyat?

 • Biztonság: Az utazó babaágy kiválasztásakor a kisgyermek biztonságának kell lennie az első számú prioritásnak. Fordíts figyelmet a felhasznált anyagokra és a kellő stabilitásra! 
 • Kényelem: Fontos, hogy kisbabád kényelmesen érezze magát alvás közben, ezért érdemes ellenőrizni, hogy milyen a matrac párnázottsága és a szövet minősége.
 • Méret: Senki sem szeretne magával hurcolni egy nehéz és méretes ágyat a világ körül, ezért érdemes olyan ágyat keresni, ami kicsire összecsukható, és súlyát tekintve sem túl nehéz. El kell férnie az autód csomagtartójában, és kellően stabilnak kell lennie a csomagolásának, hogy kibírjon akár egy repülőutat is. 

 • Könnyű kezelhetőség: Egy hosszú utazás után biztos te sem szeretnél még az összeszereléssel foglalkozni. Válassz olyan modellt,  amelyet szinte fél kézzel fel lehet állítani bonyolult használati útmutatók nélkül.

Utazóágyak, utazójárókák

Nemcsak utazóágy, de utazójáróka is létezik. Ez utóbbit kifejezetten arra tervezték, hogy a babának elegendő tere legyen a szabad játékhoz. A formája (általában) négyzet alakú, ami eltér az utazóágyak megszokott, a rácsos kisággyal azonos 120x60-as méretétől. Az utazóágy bár altatásra ideális, ugyanakkor játszhat is benne a baba. Így, amikor ébren van a kicsi, akkor is biztonságban tudhatod, bárhol is vagytok.

A legjobb utazóágyak találhatók meg a Brendon kínálatában.

Az utazó babaágy praktikus kiegészítői

A gyerekutazóágy komfortját tovább növelheted egy extra habszivacs matraccal, amely összehajtható, így kis helyen is elfér, ráadásul a huzata is levehető és mosható. Az 5-6 centiméteres matracvastagság pedig garantálja kisbabád kényelmét.

Az utazó gyerekágy egyéb extra tartozékai

Milyen utazóágyat vegyek? Érdemes olyat választani, amelyhez jár vagy vásárolható külön néhány praktikus tartozék vagy extra funkció. Íme néhány olyan kiegészítő, amelyet hasznosnak találhatsz:

 • emelőbetét, hogy ne kelljen mélyre hajolni a babához (ezt csak addig használd, amíg a baba nem tud felkapaszkodni, különben fennáll a kiesés veszélye);
 • pelenkázófeltét, hogy gyorsan tisztába tehesd a kicsit;
 • pelenkatartó rekesz, hogy minden kéznél legyen;
 • napellenző a szabadtéri szundihoz;
 • kiságyra rögzíthető körforgó, hogy ne unatkozzon a pici;
 • szúnyogháló a vérszívók ellen; illetve
 • csak kívülről nyitható cipzáras nyílás a mobil kiságy oldalán, hogy a nagyobb gyermek önállóan is tudjon közlekedni és ne kelljen őt kiemelni.

Tipp: Mire lehet még szükségetek, ha nyaralni indul a család? Olvasd el hasznos infókért az Utazás a babával című cikkünket is!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com