Babablog

Mit tegyél kullancscsípés esetén, és hogyan védekezz ellene?

A legfontosabb tudnivalók a kullancsról, az általa terjesztett betegségekről. Kullancs elleni védekezés, oltás. Szakszerű eltávolítás, csípés utáni teendők.

Az enyhe teleknek köszönhetően az elmúlt években egyre jobban elszaporodik a veszélyes  fertőzéseket terjesztő vérszívó, a kullancs. Már nemcsak az erdőben, de akár a kertben is előfordul, ezért a tavasztól őszig tartó kullancsszezonban különös elővigyázatosság szükséges. A cikkben megtalálod a legfontosabb információkat a kullancsról, illetve, hogy hogyan védekezhetsz ellene, hogyan kell eltávolítani és mire kell figyelni kullancscsípés után.

kullancscsípés 1

Mit kell tudni a kullancsról? 

A kullancs egy apró, de rendkívül szívós, a pókszabásúak osztályába tartozó vérszívó, melynek hazánkban mintegy 20 fajtája él. Bár nem minden fajta terjeszt betegséget és azok közül, amelyik terjeszt, nem mindegyik példány fertőzött, azért jobb az elővigyázatosság. A kullancs ugyanis két, emberre veszélyes fertőzést: a vírusos agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt terjeszti. 

Hol található kullancs? 

Téves elképzelés, hogy kullanccsal csak erdőben sétálva akadhattok össze. Bár szereti az erdők, folyók, tavak melletti ligetes részeket és a tölgyerdőket, sajnos manapság a kertből is összeszedhető az aprócska élősködő. A kullancscsípés elkerülésének érdekében tisztában kell lenni azzal, hogy milyen viszonyokat kedvel a kullancs:

 • A kullancs irtózik a közvetlen napfénytől.
 • Nem mászik magasabbra 1,5 méternél.
 • Árnyékos helyeken, aljnövényzetben, bokrokon lelhető fel.

Az is gyakori tévhit, hogy a kullancs ugrik. Valójában ráejti magát áldozatára, majd a testén felmászva olyan helyet keres, ahol a vékony bőr ideális terep a vérszíváshoz. 

Hogy fertőz a kullancs? 

A kullancs a fertőzést testnedvvel, béltartalmának a gazdatestbe ürítésével tudja átadni. A szívóormányon csak elenyésző számú kórokozó található. Minél több ideje tartózkodik a kullancs a bőrben, annál nagyobb esély van rá, hogy a fertőzést továbbadja. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb eltávolítsd, méghozzá úgy, hogy minimálisra csökkentsd az esélyét a fertőzésnek. Lássuk, hogyan kell szakszerűen eltávolítani a kullancsot! 

A kullancs eltávolítása

A kullancs kiszedésénél az a lényeg, hogy elkerüld a testnedvek emberi szervezetbe történő ürítését. Ezért mindig a bőrhöz közel, a fejénél kell megfogni és egy határozott mozdulattal kirántani! Nem szükséges csavaró mozdulatot végezni! Figyelj rá, hogy ne nyomd össze a kullancs testét, mivel ekkor szinte biztos, hogy a béltartalmát kiöklendezi!

kullancscsipes 2

A kullancs kiszedését végezheted:

 • hosszabb körömmel, a fejnél összecsípve, 
 • kullancseltávolító csipesszel, vagy 
 • Kapiller-féle kullancseltávolító kanállal. 

A tű, vagy lapos fejű csipesz nem alkalmas a feladatra! Eltávolítás után jóddal, vagy alkohollal fertőtlenítsd az érintett területet! Az eltávolított kullancsot nyomd össze és lehetőleg égesd el, vagy dobd az emésztőcsatornába! Végül alaposan moss kezet! 

Nem kell megijedni, ha a kullancs nagyrészt kitinből álló feje (valójában a szívóormánya) beszakad, mert a szervezet pár nap alatt kilöki az idegen testet. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha gyulladás, gennyes váladékozás lép fel. 

Ahogy már említettük, minél előbb eltávolítod a kullancsot, annál kisebb az esélye annak, hogy továbbadja a fertőzést. Biztonságos időtartamnak az agyvelőgyulladást okozó vírus esetén a csípés utáni kb. 5-6 órát, a Lyme-kórt okozó baktériumnál pedig 24 órát tekintik.

Mit ne tegyél a kullancs kiszedésekor? 

Sajnos a köztudatban még rengeteg tévhit él a kullancs eltávolításával kapcsolatban:

 • A kullancs potrohát nem szabad ingerelni, mert ezzel ijedtségében csak mélyebbre fúrja magát, és szinte biztosan béltartalmat ürít a szervezetbe.
 • Ugyanígy tilos bármilyen zsírral, olajjal, nyállal bekenni, ugyanis eltömíted a légzőnyílását, fuldokolni kezd és ezzel testnedvet ürít a bőrbe.

kullancscsipes 3

Mire kell figyelned a kullancs eltávolítása utáni időszakban? 

A kullancs csípését követő időszakban nagyon fontos figyelni, hogy jelentkeznek-e a fertőzések tünetei.

A vírusos agyvelőgyulladás és tünetei

A kullancsencephalitis vírusos fertőzés, mely súlyos agyvelő- és gerincvelő gyulladást okozhat, de megtámadhatja a májat és a szívizmot is. Létezik ellene védőoltás, de a kialakult betegségre gyógyszer nincsen. A gyógyulás lassú, és bár a betegek 90%-a hosszú távú károsodás nélkül gyógyul, súlyos esetben akár szellemi leépülés, részleges bénulás, vagy akár halál is bekövetkezhet. A fertőzött kullancsok aránya területenként eltérhet, erről érdemes mindig tájékozódni. 

A következő tünetekre kell figyelned kullancscsípés után:

 • A csípés utáni 5-14 napban alakul ki a betegség első fázisa, melynek tünetei influenzaszerűek: láz, végtagfájdalom, fejfájás, rossz közérzet.
 • A második fázis a betegek ötödénél alakul ki, pár nap tünetmentességet követően. Ilyenkor jelentkezhet az agyvelő, gerincvelő gyulladása, az arcideg, vagy akár a légzőizmok bénulása is bekövetkezhet.

A Lyme-kór és tünetei

A bakteriális eredetű Lyme-kórt nehéz diagnosztizálni, kezeletlenül azonban rengeteg szövődménye lehet. Például agyhártya-, agyvelő-, gerincvelő gyulladás, szívizomgyulladás, krónikus ízületi gyulladás. A betegség korai stádiumban felismerve antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, későbbi stádiumban akár évekig tartó kezelés is szükséges lehet. A fertőzött kullancsok aránya igen magas, körülbelül minden tizedik kullancs fertőzött.

A következő tünetekre kell figyelned: 

 • A csípés utáni pár napban a csípés körül körkörösen jelentkező és terjedő kokárdaszerű piros folt, amely azonban csak a fertőzések kétharmadánál jelentkezik.
 • Mivel a megbetegedés csak később alakul ki, ezért érdemes feljegyezni a kullancs csípésének időpontját, és bármilyen később jelentkező idegrendszeri, szív, vagy ízületi panasz esetén jelezni kell az orvosnak a kullancscsípés tényét!

A fertőzöttséget mindkét esetben vérvétellel, szerológiai (ellenanyag) teszttel tudják kimutatni. Túl korai vizsgálat esetén azonban az eredmény lehet tévesen negatív.

kullancscsipes 4

A kullancs elleni védekezés

Mivel a kullancs által terjesztett betegségek diagnosztizálása és gyógyítása nehéz, ezért hatalmas jelentősége van a védekezésnek. A kullancs ellen megfelelő öltözettel, kullancsriasztó szerekkel, kullancsriasztó készülékkel és a test, ruházat átvizsgálásával lehet védekezni. Az agyvelő-gyulladás ellen pedig létezik védőoltás. 

A megfelelő öltözködés és a kullancsriasztó szerek, készülékek

Bokros, bozótos helyen viseljetek zárt öltözetet, lehetőleg zokniba tűrt nadrágot, nadrágba tűrt pólót. Minden esetben javasolt valamilyen sapkát, vagy kalapot hordani! A szabadon hagyott bőrfelületeket pedig érdemes befújni kullancsriasztó készítménnyel, a kullancs ugyanis utálja az erős szagokat.

Babakorban ugyanakkor még nem ajánlott a vegyszeres kullancsriasztó szerek használata, számukra léteznek természetes alapú készítmények, vagy érdemes beszerezni ultrahanggal működő, vegyszermentes kullancsriasztó készüléket.

A test és ruházat átvizsgálása

Kertes házban élőknek kullancsszezon alatt nemcsak kirándulás után, hanem minden nap érdemes időt szánni a test pár perces átvizsgálására. Ilyenkor különösen a térdhajlatok, könyökhajlatok, hónalj átvizsgálása a fontos, de gyerekeknél a fül mögötti puha területek is kedvelt célpontjai a kullancsoknak.

Ne feledkezz meg a ruházat átvizsgálásáról sem, mert puhább holmikban is szeretnek megbújni az aprócska élősködők.

Vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltás

A vírusos agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, melyet azoknak mindenképp javasolt beadatni, akik gyakran járnak természetben, vagy fertőzött területen laknak. 

A védőoltás gyermekeknek már egyéves kor után beadható, melyet nyáron, gyorsított oltási rendben 2 hét múlva kell ismételni, télen 1-3 hónap múlva. Ezután először 1 év múlva, majd 3 évente ismétlő oltás beadása szükséges. Lyme-kór ellen sajnos nem létezik védőoltás! 

A fentiek alapján elmondható, hogy a megfelelő öltözködéssel, következetes átvizsgálással, a kullancs szakszerű eltávolításával és szükség esetén védőoltással minimálisra csökkenthető a kullancs által okozta fertőzés esélye.

Kapcsolódó termék:

Fotó: www.shutterstock.com