Babablog

Mit tegyél napszúrás esetén?

A napszúrás a fejet érő hosszan tartó, közvetlen napfény hatására alakul ki. A napszúrás tünetei között a legjellemzőbb a fejfájás, a szédülés és az émelygés.

A nyári kánikula berobbanásával fokozottan oda kell figyelni, hogy mikor és mennyi időt töltünk a napon. Ha túl sok időt tartózkodunk a szabadban, és közvetlen napfény ér minket, akkor könnyen napszúrást, súlyosabb esetben hőgutát kaphatunk. A napszúrás és a hőguta a gyermekekre és főleg a csecsemőkre veszélyes is lehet. Ezért nagyon fontos a megelőzés, valamint ha már megtörtént a baj, akkor a mielőbbi kezelés. Ebben a cikkben szó esik a napszúrás okáról, megnézzük mik a napszúrás tünetei, és mi a teendő napszúrás esetén.

A napszúrás kialakulása

A fejet és tarkót érő hosszan tartó, erős napfény hatására az agyhártya steril gyulladása alakul ki. (A steril gyulladás azt jelenti, hogy a gyulladást nem baktérium vagy vírus okozza.) Az agyhártya gyulladásának következtében duzzanat és vizenyő keletkezik az agyban, ezáltal megnő a koponyaűri nyomás. Ekkor beszélünk napszúrásról: az agyi duzzanatok miatt az agy különböző területeit nyomás éri, ami a napszúrás tipikus tüneteit okozza, köztük például szédülést, hányingert és fejfájást.

Napszúrás során az agy gyulladásos jelensége mellett a magas hőmérsékletre a szervezet fokozott hőleadással is reagál, kialakul az ún. pozitív hőmérleg, a hőszabályozás felborul. A nagymértékű hőleadás fokozott izzadással, jelentős folyadékveszteséggel jár együtt.

napszúrás 1

Mi a különbség a napszúrás és a hőguta között?

A napszúrás és a hőguta nem egymás szinonimái. Bár mindkettő a hőség és a fejet érő közvetlen, erős napfény miatt alakul ki, de míg a napszúrás egy enyhe tünetekkel járó megbetegedés, addig a hőguta egy súlyosabb állapotot jelent. Hőguta ráadásul akár akkor is kialakulhat, ha a testet nem éri közvetlen napfény, viszont például a nem megfelelő öltözet miatt a test izzadással nem képes hőleadásra, így túlmelegszik.

Napszúrás során az agyi duzzanat enyhe mértékű, a napszúrás tünetei is enyhe lefolyásúak. A hőguta tünetei viszont súlyosabbak, akár halálhoz is vezethetnek, ezért is fontos nagy hőség esetén a fokozott odafigyelés!

A napszúrás tünetei

A hőség hatására kialakuló agyhártyagyulladás miatt az agy bizonyos területeit nyomás éri. Ez okozza a napszúrás tüneteit. Ha valakit napszúrás ér, akkor leggyakrabban az alábbi tüneteket lehet észlelni rajta:

 • fejfájás
 • szédülés,
 • émelygés,
 • hányinger,
 • hányás,
 • hőemelkedés,
 • gyengeség.

A napszúrás esetén a fej forró lesz, de a test többi része nem, innen lehet könnyen megkülönböztetni egy megfázástól.

Mennyi idő után jelentkeznek a napszúrás tünetei? A napszúrás tünetei nem feltétlen rögtön, a napon töltött idő alatt jelentkeznek. Gyakran előfordul, hogy órákkal később, már árnyékba, vagy hűvösebb, zárt térbe húzódva mutatkoznak az első tünetek.

A hőguta tünetei

Ahogy arról már volt szó, a hőguta a napszúrásnál komolyabb probléma. A hőguta tünetei részben megegyeznek a napszúrás tüneteivel, de egyéb tünetek is felmerülnek, ha hőgutáról van szó.

A hőguta tünetei közé soroljuk a gyengeséget, az émelygést, a fejfájást és a szédülést. Ezek önmagukban akár napszúrásra is utalhatnak, de a magasabb pulzusszám és az alacsony vérnyomás már egyértelműen hőgutára utal. Hűguta esetén a légzési funkciókban is lehet zavar, ilyenkor a légzés gyengébbé válik. Akkor is hőgutára kell gyanakodni, ha a bőr forróvá és kimondottan szárazzá válik. A hőguta zavart viselkedéssel és akár eszméletvesztéssel is járhat.

Ha a hőguta tüneteire leszel figyelmes, azonnal fordulj orvoshoz és hívj mentőt, mert kezelés nélkül akár halált is okozhat!

napszúrás 2

A napszúrás kezelése

A napszúrás a hőgutához képest enyhébb lefolyású, könnyen kezelhető, de mindenképpen odafigyelést igényel, és amint felfedeztük a napszúrás tüneteit rögtön el kell kezdeni a kezelést. A kérdés már csak az, hogy napszúrás esetén mi a teendő? Öt pontban szedtük össze, hogy mit tehetsz ilyenkor:

 1. A legfontosabb, hogy mielőbb hűvösebb helyre kell menni: legyen az akár egy árnyékot adó fa, egy légkondícionált autó vagy éppen egy lakáson belüli zárt hely! Ha lakásban vagyunk, akkor lehetőleg az ablakon beszűrődő fényt is csökkentsük!
 2. A beteget kissé megdöntve, hátára kell fektetni! Az ideális testhelyzetben a felsőtest körülbelül 30 fokos szöget zár be.
 3. Mielőbb el kell kezdeni a folyadékpótlást, mivel a napszúrás nagyfokú folyadékvesztéssel jár, ezért ezt pótolni kell! A legjobb ilyenkor a víz, amit érdemes nem egy húzásra elfogyasztani, hanem lassan kortyonként meginni. Az alkohol és a koffeintartalmú italok mindenképpen kerülendők!
 4. A tarkóra helyezzünk hideg vizes borogatást!
 5. A napszúrás lefolyása alatt érdemes minél többet pihenni, jót tesz az ágynyugalom!

A napszúrás egy viszonylag enyhe lefolyású, többnyire ártalmatlan betegség. Körülbelül 24 órán belül már elmúlnak a tünetek. Ha egy-két napon túl továbbra is fennállnak a tünetek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni további kivizsgálásra!

Napszúrás a gyerekeknél

A gyerekek és főleg a csecsemők körében gyakoribb a napszúrás, mint a felnőtteknél. Ennek hátterében a kevésbé kifinomult vízháztartás és a vékonyabb koponyacsontok állnak. Utóbbi azért okoz problémát, mert az agy könnyebben felmelegszik.

napszúrás 3

A csecsemőknél a napszúrás jellegzetes tünetei mellett a kutacs feszülése és kidomborodása, valamint a szűnni nem akaró keserves sírás és a kipirosodó arc is intő jelek. A gyerekek körében láz is gyakran kíséri a napszúrást.

Ha a csecsemőnél a napszúrás tüneteit tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz!

A napszúrás megelőzése

Bár a legtöbb esetben a napszúrás nem okoz komoly egészségügyi problémát, de jobb elkerülni. A napszúrás megelőzéséhez csupán néhány szabályt kell betartani:

 1. Kánikula, nagy meleg esetén kerülni kell a közvetlen tűző napfényt! 11 és 15 óra között ne tartózkodj a szabadban!
 2. Ha kint vagy a szabadban mindig legyen valami a fejeden, hogy a napsugarak ne érjék közvetlenül a fejedet! A gyerekek, különösképpen a csecsemők mindig viseljenek valamilyen napkalapot, ami a fejet és a tarkót is védi a felmelegedéstől. Célszerű fehér, de semmiképpen sem sötét anyagot választani, mert a fehér szín kevésbé szívja magába a meleget.
 3. Lehetőleg ne tölts egyhuzamban túl sok időt a hőségben, időnként húzódj árnyékos, hűvösebb helyre!
 4. Gondoskodj a rendszeres folyadékfogyasztásról. Nagy hőségben a legjobb a sima víz!
 5. Autós utazás során is figyelj oda, hogy a fejedet lehetőleg ne érje nap! Ez az autósülésben utazó gyerekekre különösen igaz. Használj autós árnyékolót, hogy elkerüld a direkt napfényt!
 6. A babakocsiban utazáshoz használj izzadásgátló betétet, ami jobb szellőzést biztosít, így kellemesebbé teszi a baba számára a babakocsiban töltött időt.
 7. A babakocsiban is figyelj, hogy a gyermeket ne érje közvetlen nap! Ehhez használj babakocsi napernyőket és árnyékolókat, amik védik a gyermekeket a közvetlen naptól. 

Tanács: Az utcán sétálgatva gyakran látni, hogy árnyékolás céljából a szülők egy textilpelenkával teljesen letakarják a babakocsit. A szándék jó, de mégsem ajánlott ez a megoldás. Ugyan valóban nem éri közvetlen napfény a babát, viszont a textilpelenkával teljesen lezárod a baba körüli teret. A textilpelenka pedig hiába ereszti át valamennyire a levegőt, de mögötte mégis nagyon fel tud melegedni a levegő. Ügyelj arra, hogy a babakocsiban úgy árnyékold a babát, hogy közben a levegő mozogni tudjon!

A napvédelemről a Baba napozás – így védd a babád bőrét! blogban olvashatsz.

A nyári kánikulák idején fel kell készülni, hogy megvédjük magunkat és gyermekeinket a túlzott napfénytől. A fenti tanácsokat követve nagy eséllyel elkerülhető a napszúrás.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com