Mosható pelenka

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Mosható pelenkarendszerek

A pelenka kérdés egy sokakat foglalkoztató téma, főleg amióta a környezetvédelemre egyre nagyobb fókusz kerül. A klasszikus kérdés: eldobható pelenka vagy mosható pelenka? Az biztos, hogy az eldobható pelenka nem ideális választás, ha a környezetvédelmet igazán fontosnak tartod. 

A környezetvédelmet maximálisan szem előtt tartó szülőknek a mosható pelenka a megfelelő választás.

Mosható pelenka előnyei és hátrányai

A mosható pelenka lényege, ahogy a neve is mutatja, hogy használat után nem kell eldobni, hanem mosás után újra felhasználható. Ebből fakadóan, még ha a mosással járó vízhasználatot is figyelembe vesszük, akkor is jóval kevésbé terhelik a környezetet, mint az eldobható pelenkák. 

Aki mosható pelenkát választ, annak fel kell készülnie arra, hogy ez azért némi áldozattal jár. Ezeket mérlegelve érdemes meghozni a döntést, hogy milyen pelenkát használsz. Ahhoz, hogy a mosható pelenkát újra és újra rá tudd adni a babára, minden egyes használat után ki kell mosni. Ez persze azt is jelenti, hogy több mosható pelust kell venned, hogy legyen elég váltás. Valamint mosás előtt gondoskodni kell a koszos pelenkák tárolásáról is.

A rendszeres mosás mellett még azzal is számolnod kell, hogy nagyobb egyszeri beruházást igényel. A mosható nadrágpelenkák ára értelemszerűen sokszorosa egyetlen eldobható pelenka árának. De azt nem szabad elfelejteni, hogy a mosható bugyipelenkák kialakításának köszönhetően újszölütt kortól kezdve egészen a szobatisztaság eléréséig használhatóak, így hosszú távon mindenképpen behozzák az árukat. A mosható pelenkákat a rajtuk elhelyezett patentok és tépőzárak segítségével lehet pontosan a baba méretére állítani. 

Szintén a mosható pelenkák malmára hajtja a vizet, hogy nem csak egy baba tudja használni, hanem akár kistesónál is használhatod, így még gazdaságosabb a mosható pelenkarendszer.

A mosható pelenkák egyik előnye egyben hátrány is. Bár a szivárgás megelőzése érdekében a combrésznél gumírozottak, a nedvszívóképességük nem tudja felvenni a versenyt a jó minőségű eldobható pelenkákkal. Viszont pont emiatt általában a szobatisztaságra váltás is könnyebben megy.

Mosható pelenka összetétele

A mosható pelenkák egy mintás külső részből és egy ebbe helyezhető belső betétből állnak. Mindkét rész mosható és nagyon egyszerűen lehet ki-be tenni a betétet. A belső betét egyik oldala bambuszból a másik oldala szárazontartó viszkóz rétegből készül. A bambusz kiváló nedvszívóképességgel rendelkezik.