Mózeskosár

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Mózeskosarak babakocsira

 

A mózeskosár az egyik legrégebbi bababútor típus, amely egyben praktikus, hordozható fekhely is a baba számára. Ebben magaddal viheted a lakásban bárhova, babád például akkor is veled lehet, amikor főzöl vagy teregetsz.

 

További előny, hogy a picit ki tudod tenni benne levegőzni, altatni az erkélyre, a teraszra – még nagyobb hidegben, szelesebb időben is.

 

Van olyan típus, amely autóba rögzíthető funkcióval rendelkezik - ebben olyan biztonságban tudhatod utazás közben a babát, mint a szabványos gyermekülésben.

 

Otthon ma már sokan inkább pihenőszéket használnak, az autóban pedig gyermekülésben szállítják a picit, ám kétségtelen, hogy előbbiekkel szemben a mózeskosár rendelkezik néhány különösen előnyös tulajdonsággal:

 • Éjszaka altathatod is ebben, s így a közeledben lehet a pici, ráadásul sokkal nagyobb biztonságban, mintha csak simán magad mellé tennéd a nagyágyban.
 • Hason is tud benne aludni a gyermek.
 • Használat közben nem kell bekötni a csöppséget (kivéve, amikor gyermekülésként használod).

 

Típusok és tulajdonságok

 1. Babakocsira tehető
 • merev oldalfalú
 • textil
 1. Hagyományos fonott mózeskosár

 

A mózeskosarak általános jellemzői

 • A babakocsira tehető mózeskosarak között létezik olyan, amelyikben biztonságosan, az előírásoknak megfelelően utazhat a baba, de korántsem mindegyik típus alkalmas autóban való szállításra. Ehhez rendelkeznie kell ezzel a funkcióval.
 • A teljesen sík, vízszintes fekvőfelületnek köszönhetően már újszülöttkortól használható, a baba fejlettségétől függően általában 6 hónapos korig, vagy maximum 9 kilóig.
 • Napjainkban szinte alapfeltétel, hogy a babakocsivázra lehessen rögzíteni. Kínálatunkban találsz olyan kocsimodelleket, melyekhez külön megvásárolható, de szettben is áruljuk, azaz a mózes benne van az árban.
 • Ha a babakocsi nem rendelkezik teljesen sík felsőrésszel, akkor típustól függően kiegészítheted, vízszintesbe hozhatod a fekvőfelület merev vagy textilmózessel is, így a létrehozva a hagyományos „mélykocsi” funkciót.

 

Textil mózeskosarak babakocsiba

A puhán párnázott, textil oldalfalú, hordozófülekkel ellátott verzió a textilmózes, melyet a fentebb leírtak szerint a babakocsiba téve a fekvőfelületet vízszintesbe hozhatod. (Fontos megjegyezni, hogy a vázra rögzíthető változat nagyobb belsővel rendelkezik, mint ez a típus.)

 

Babakocsivázra rögzíthető mózeskosarak

 • Létezik a közvetlenül a vázra rögzíthető változat, illetve olyan is, aminél adaptert kell használni. Az adaptert a vételár nem minden típusnál tartalmazza, külön kell azt megvenni. (Az adapter egy szabványos, bevizsgált, biztonságos eszköz, segítségével mózeskosarat, de akár biztonsági gyermekülést is lehet rögzíteni. Vásárlás előtt feltétlenül tájékozódj weboldalunkon, vagy érdeklődj eladóinknál, hogy az adott adapter milyen babakocsival, mózeskosárral kompatibilis.)
 • Magas oldalfalú, zárttá tehető és teljesen sík fekvőfelülettel rendelkezik. A babakocsivázra helyezve meleget és védelmet biztosít a babának, hiszen így a pici magasabban helyezkedik el.
 • Általában kupolás tetővel rendelkeznek, ami védi a babát, illetve árnyékot is ad. Persze ez le is hajtható, ha nincs rá szükség, így a kicsi szabadon szemlélődhet.
 • Létezik olyan kupolás mózes is, mely tetejének hátsó részét le lehet cipzárazni, ezáltal a kupolás tetőből pillanatok alatt naptető varázsolható, ami így nemcsak árnyékot ad, de szabadon tud szellőzni is.
 • Bizonyos merev oldalfalú modellek szabványos gyermekülésként is használhatók, személygépkocsiba rögzíthetők, így az első hónapokban helyettesíthetik a biztonsági gyermekülést. Ezeket ugyanúgy a legmodernebb európai szabvány szerint tesztelték, mint az autósüléseket, „E” jelzéssel minősítették, melyet a narancssárga matrica tanúsít.
 • Vannak babakocsira rögzíthető, különleges, extrákkal ellátott típusok: állítható szellőzőrendszerrel, bölcsőfunkcióval, betekintőablakkal, belső dőlésszöggel (vagyis a fej- és a hátrész néhány mozdulattal állítható: megemelhető, ha a pici ébren van, és leengedhető, ha alszik).
 • Az összecsukható típusoknál nem okoz gondot a tárolás, szállítás sem.