Babablog

Napozás terhesség alatt

A napozás terhesség alatt lehetséges, de csak mértékkel, és a szabályokat betartva, különben fennállhat a túlhevülés és a kiszáradás kockázata.

A várandósság 9 hónapja alatt számos kérdés felmerül a leendő édesanyákban. A napozás is egy ezek közül. Vajon a napozás terhesség alatt megengedett vagy inkább kerülni kell? Közeledik a nyaralás és nem tudod, el merj-e indulni pocakosan? Ebben a cikkben megosztjuk a terhesség alatti napozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, ami remélhetőleg segítségedre lesz a döntés meghozatalában.

A napozás terhesség alatt tabu vagy sem?

Amikor kismamaként napozásra adnád a fejed, akkor nemcsak saját magad miatt kell feltenni a kérdést, hogy szabad-e napozni várandósság idején, hanem a babád miatt is.

Mikor a napozás kérdése szóba kerül, általában az UVA- és UVB-sugárzás miatt szokás aggódni. Való igaz, hogy a kismama szempontjából ezekről nem szabad megfeledkezni, és védekezni kell ellene, de ha a baba oldaláról nézzük, akkor mégsem ez a fő szempont a „Lehet-e napozni terhesség alatt?” kérdés megválaszolása során. A baba szempontjából sokkal fontosabb tényező a kismama szervezetének felmelegedése és az ezzel együtt járó kiszáradás veszélye. Ha a kismama testhőmérséklete túlzottan felmelegszik, akkor az a baba egészségére nézve káros lehet. Ezért bár maga a napozás nem tilos, de mértékkel kell a napon tartózkodni!

napozás terhesség alatt 1

A terhesség alatt a bőr is érzékenyebb

A terhesség alatt a kismama bőre sokkal érzékenyebbé válik, így a közvetlen napfényre is érzékenyebben reagálhat. Könnyen előfordulhat például, hogy azoknál is előjön a napallergia, akik a várandósság előtt sosem szembesültek ezzel a problémával.

A pigmentfoltok megjelenése egy szintén sok kismamát érintő bőrprobléma. A terhesség idején kialakult pigmentfoltok általában a szülést követően eltűnnek, de vannak akiknél örökre megmaradnak, és legfeljebb csak idővel halványodnak.

Ezeket tartsd be, ha terhesség alatt napozni szeretnél!

Az már kiderült, hogy a napozás terhesség alatt abszolút megengedett, de oda kell figyelni, hogy mikor és mennyi időt töltesz a napon. Összeszedtük azokat a szabályokat, amiket fontos betartani a napozás során:

  • Napozni lehet, de mértékkel! Ez lebegjen a szemed előtt valahányszor a napon vagy. Merthogy az egyik legfontosabb dolog, amire ode kell figyelned, hogy ne tölts túl sok időt közvetlen napfényben!
  • Ne tartózkodj kint a napon 11 és 15 óra között, mert ilyenkor a legerősebb a napsugárzás. Kismamaként ilyenkor a legjobb ha legalább árnyékban vagy egy hűvösebb szobában tartózkodsz.
  • Ha kint vagy a napon, használj kalapot vagy baseball sapkát, hogy a fejed ne érje közvetlen napsütés. Miért? Azért, mert az emberi szervezet testhőmérsékletének alakulásában a fejnek nagy szerepe van, így azt védeni kell!
  • Figyelj oda a folyadékpótlásra! A túlhevülés leginkább a kiszáradás miatt veszélyes rád és a babára, ezért ha úton vagy, mindig legyen nálad folyadék. A legjobb ilyenkor a víz. Tartsd észben, hogy egy nap minimum 2,5-3 liter folyadék fogyasztása ajánlott.

napozás terhesség alatt 2

  • Használj magas faktorszámú fényvédő krémet! Érintőlegesen már említettük, hogy terhesség alatt a bőr sokkal érzékenyebbé válik, így persze a leégésre is hajlamosabb ilyenkor a bőrünk. Így ha kimész a napra, gondoskodj a megfelelő fényvédelemről. Kismamáknak legalább 30 SPF fényvédő krém nyújt megfelelő védelmet a napsugárzástól, de még jobb, ha 50 SPF napvédő krémet használsz.

Tudtad? A bőrtípustól és az UV-sugárzás mértékétől függ, hogy mennyi időt tölthetsz a napon leégés nélkül. Átlagosan kb. 20 perc ez az időtartam, de ne feledd, a világos bőrű, világos szemű emberek ennél jóval kevesebb idő alatt is leéghetnek. Az SPF, azaz a napvédelmi faktor, vagy más néven fényvédő faktor azt jelenti, hogy a fenti időnek a hányszorosát töltheted a napon anélkül, hogy leégnél.

Nézzünk erre egy példát: ha 2-es bőrtípusba tartozol, akkor fényvédő krém nélkül legfeljebb 20 percet tölthetsz leégés nélkül a napon. 30 SPF fényvédő krémet használva 30x20 percet, azaz 600 percet tölthetsz a napon. Napozás közben ne felejtsd el időnként újra bekenni magad a fényvédővel, mert az izzadás és a fürdés csökkenti a hatását.

A bevezetőben feltett kérdésre tehát a válasz: kismamaként akár még napozhatsz is, de csak mértékkel! Nem kell tehát magad szobafogságra ítélni, ha kint süt a nap. Csupán figyelj oda arra a néhány egyszerű szabályra, amelyekről az előbb szó esett!

Fotó: www.shutterstock.com