Baba naptej

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Baba napozók, naptejek

 

A gyermekek bőre a felnőttekénél érzékenyebb, szarurétege vékonyabb, ezért a tűző napon akár 10-15 perc alatt leéghetnek. A napozószerek kora tavasztól akár késő őszig védenek a káros napsugarakkal (UV-A és UV-B) szemben, melyek közül az UV-A-sugarak felelősek a napallergia, a kisebb-nagyobb pigmentfoltok, súlyos esetben a bőrrák kialakulásáért, az UV-B-sugarak pedig jó esetben a barnulásért, rosszabb esetben a leégésért. A bőr megjegyzi az őt ért hatásokat, és megfelelő bőrvédelem esetén bizonyítottan csökken a később fellépő bőrbetegségek/daganatok esélye.

 

Már újszülöttkortól használhatsz napozószert, naptejet a kicsi bőrére, de figyelni kell a faktorszámot is, kisbabák, kisgyermekek érzékeny bőrére magas faktorszámú krémet kell választani, és ez fokozottan érvényes, ha a gyermek nagyon világos, érzékeny bőrű.

 

A napozószerek különböző kiszerelésben (spray, krém, naptej) kaphatóak, többféle faktorszámmal (például 30-as, 50-es). A gyermekek legalább 30-as faktorszámú naptejet használjanak.

 

Napon tartózkodás után érdemes bőrnyugtató testápolóval bekenni a kicsi bőrét.

 

Használatuk

Napozás előtt 30 perccel kell felvinni a bőrre vékony rétegben (ez azért fontos, mert a készítmények 20 perccel a felvitel után fejtik ki hatásukat). Igény szerint többször kell használni (javasolt kétóránként), és fürdőzés után ajánlott újra bekenni a gyermeket, főleg, ha a napozószer nem vízálló.

 

Jó tanács

  • A napozószerek használata sem nyújt 100% védelmet a bőrrák ellen, ezért fontos, hogy ne engedd a gyermeket a tűző napon játszani.
  • Mindig viseljen vékony, világos pólót, sapkát vagy kalapot (ha lehet, UV-szűrőset) és napszemüveget.
  • Lehetőség szerint árnyékban legyen, például sátor, napernyő alatt, és a babakocsiban is naptető, UV-szűrős tető alatt.
  • Ne legyen napon 11 és 15 óra között, de árnyékban is legyen bekenve, mert az UV-sugárzás 50–60%-a árnyékban is éri a picit.
  • Igyon sok folyadékot (ha lehet, vizet), egyen sok vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, mert a szervezetet belülről is védeni kell.