Babablog

Ökotermékek babáknak: a környezetbarát mosószertől a mosható pelenkáig

Összhangban önmagunkkal és a természettel

A környezetbarát szemléletet szerencsére egyre több család magáénak érzi. Gyakori, hogy éppen a babavárás idején kezdenek el a szülők ökomódon gondolkozni, hiszen születendő gyermeküknek a legjobbat kívánják, és minél tisztább környezetben szeretnék várni őt. Emellett pedig felelősséget éreznek, tudják, hogy ők lesznek az elsők gyermekük számára, aki példaként tud szolgálni a természet tiszteletében és megóvásában. Mindez persze rájuk, az egész család életminőségére és mindennapjaira is kihat.

környezettudatos

Egyszerű lépésekkel mindenki hozzájárulhat az élhetőbb élethez, melyet így gyermekeink számára is alakítunk. Mit tehetsz másként, hogy elindulj efelé? Környezettudatos termékeinkkel mi is szeretnénk ebben segíteni:

Egészségvédő bioélelmiszerek

Miért nagyon fontos a gyermeked fogantatásától a kisgyermekkorig tartó életszakasz? Azért, mert meghatározó, hogy ebben az időszakban, amikor a fejlődése a legintenzívebb, milyen környezeti hatások érik és mivel táplálkozik. Mindez fontos a későbbi életkorban és lényeges a felnőttkori betegségek megelőzésében. Az ökológiai termelésből származó nyersanyagokat tartalmazó bébiételek, bébiitalok és különféle desszertek a legjobbat nyújtják a kicsiknek.

bio ételek

A bioélelmiszereket nem kezelik vegyszerrel, az előállítás és feldolgozás során nem használnak mesterséges anyagokat, szigorúan ellenőrzött körülmények között termelik vagy állítják elő őket. A biogazdák a földet a természettel együttműködve művelik, illetve az állatok tartását és takarmányozását is szigorúan szabályozzák. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból (más néven biogazdálkodásból, ökogazdálkodásból, organikus gazdálkodásból) származó termék az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.

Kapcsolódó termékek:

Natúr- és biokozmetikumok mamának, babának

Sokféle termék kapható a bőr megóvására, és szerencsére a kozmetikai termékek nagy részére is lehet már vegyszermentes megoldást találni.

kismama ápolás

A natúrkozmetikumok természetes hatóanyagot tartalmaznak, a biokozmetikumoknak azonban még szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. Ezek növényi összetevőit ellenőrzött bio- vagy ökológiai gazdálkodásban termesztik, melynek során tilos a műtrágyák, vegyszerek, hormonok használata. A babák érzékeny bőrére kifejlesztett natúr vagy bio fürdetőszerek, testápolók, arcápolók, babaolajak vagy natúr popsikrémek a lehető legjobb ápolást biztosítják. Fontos azonban már a várandósság során, és azt követően a gyermekágyas időszakban is, hogy natúr vagy bio ápolókat használjon a kismama, így vigyázva saját és születendő gyermeke egészségére. A natúr vagy bio stria elleni masszázsolaj segíti az egészséges és szép bőr megőrzését. A bio mellápoló olaj vagy a szülés utáni érzékeny időszakban használható natúrkozmetikumok, a gátregeneráló permet vagy bimbóvédő krém szintén óvja a bőr egészségét miközben segíti regenerálódását.

Kapcsolódó termékek babáknak:

Kapcsolódó termékek kismamáknak:

Környezetbarát mosószerek, tisztítószerek

Amikor megszületik a vágy arra, hogy a korábbi tisztítószereket környezetbarát alternatívákra cseréljük, nem kell azon aggódnunk, hogy a természetes, növényi eredetű összetevők a hatékonyság rovására mennek. Ez koránt sincs így, és jó érzés tudni, hogy ezeknek a használatával mi is hozzájárulunk a Föld egészségéhez.

környezetbarát mosás

A környezetbarát tisztítószerek, mosószerek, öblítők, mosogatószerek vagy folttisztítók előállításánál fenntartható és energiatudatos gyártási technológiával, ráadásként pedig gyakran újrahasznosított csomagolóanyaggal találkozunk. A környezetbarát mosószerek és tisztítószerek bőrünk egészségére is vigyáznak.

Kapcsolódó termékek:

Mosható és környezetbarát pelenkák 

  • Talán a leggyakoribb ok, ami miatt valaki a mosható pelenkák mellett dönt, az a környezet védelme, a második pedig a költséghatékonyság. Nem utolsó szempont az sem, hogy a mosható pelenkában a babák bőre jobban szellőzik. Ráadásul nemcsak szárazon, de „vízre szállva” is bevethető a mosható úszópelenka. A babakort követően pedig, amikor elérkezik az idő, szobatisztaságra szoktató mosható pelenkát is választhatsz gyermekednek. Ezek bugyifazonúak, könnyen fel-le húzhatóak, segítve ezzel a kicsi önállóságát, a bili használatát.

mosható pelenka

  • Aki maradna az eldobható pelenka használatánál, mégis szeretne tenni a környezet védelméért, az választhat környezetbarát pelenkát. Ezek energiatudatos gyártási technológiával készülnek, és a gyártók törekszenek a természetes összetevőkre vagy éppen az újrahasznosítható csomagolásra.

Tipp: A mosható textil popsitörlő környezetbarát termék, ami nemcsak popsitörléshez, de puhaságának és kiváló nedvszívó tulajdonságának köszönhetően babaápoláshoz is használható.

Kapcsolódó termékek:

Mosható melltartóbetét

A mosható melltartóbetét szerintünk azért érdemel külön fejezetet, mert jól példázza azt, amikor nagyon is jelentőségteljes valami, amit talán apróságnak gondolunk, ha arról van szó, hogy miképpen tehermentesíthetnénk a Földet. Azt, hogy maga a szoptatás mennyire környezetbarát, talán mondani sem kell. A mosható melltartóbetét használatával további lépéseket tehetsz a környezettudatosság irányába. Az efelé tett törekvésekben minden apró lépés is számít.

Kapcsolódó termék:

Tipp: Válassz újrahasznosított, állati eredetű alapanyagok felhasználása nélkül készült vegán pelenkázótáskát! Ezek nemcsak környezetbarát termékek, de praktikusak, tartósak és gyönyörűek is. 

ÖKO-TEX minősítésű és organikus pamutból készült ruhák

Környezetünk és önmagunk védelméért nem csak akkor tehetünk, amikor a táplálkozásunkra figyelünk. Ruháink megfontolt kiválasztása is hozzásegíthet bennünket ahhoz a működéshez, ami összhangban van a természettel. Az ÖKO-TEX minősítésű és/vagy organikus pamutból készült kismama- és babaruhák széles választékában megtalálod a terhes melltartót, kismamanadrágot ugyanúgy, mint a hasleszorító pántot vagy bugyit, szoptatós melltartót, szoptatós pólót, stb.

öko tex ruha

  • Az ÖKO-TEX minősítéssel rendelkező baba- és gyerekruhák között nemcsak kombidresszt és rugdalózót találsz, de bugyit, alsónadrágot, nadrágot, pólót, kardigánt, pulóvert, fürdőlepedőt, előkét, pizsamát és sapkát is, hogy csak néhányat említsünk közülük.
  • A ruhák mellett gyerek ágynemű, lepedő, díszpárna vagy akár babafészek, babatakaró, matracvédő, pelenkázó lap huzat, puha pelenkázó lap, hordozókendő, gyerekülés huzat is található kínálatunkban öko-tex minősítéssel.

Mi is az az ÖKO-TEX?

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegye. Jelentése pedig, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát. Az OEKO-TEX® követelményrendszer a textil termék gyártási folyamatától az értékesítésig kiterjed, és vizsgálja a termékben előforduló, lehetséges veszélyes anyagokat.

Mit jelent az, hogy organikus pamut?

Az organikus gazdálkodás alapelve, hogy a természettel együtt dolgozzon, ne ellene. Az organikus gyapot termesztése és a pamut gyártása vegyszerek nélkül történik. Az organikus pamut természetes, mentes a szintetikus vegyszerektől, jobb az érzékeny bőrnek, biztosítja a bőr szellőzését és természetes légzését, és nem hat a bőr természetes egyensúlya ellen.

Kapcsolódó termékek babáknak:

Kapcsolódó termékek kismamáknak:

Újrahasznosított anyagok, ökotermékek, környezetbarát tisztítószerek… A környezettudatos szemléletet elsődlegesen a szülők tudják átadni gyermekeiknek, ehhez pedig sosincs túl korán. Ha szeretnél erről még többet tudni, olvass róla bővebben Nagy Réka Ökobaba című könyvében!

A gyerekek fogékonysága határtalan, ahogy a kíváncsiságuk is, így már egész pici korban érdemes beszélgetni arról, mit is jelent vigyázni a környezetünkre. Így magukba szívják azt az érzékenységet, amire most a világnak szüksége van.

Fotók: www.shutterstock.com