Segítség a választáshoz

Orrszívó

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Orrszívó

Az orrszívó az orrban felgyülemlett váladékot távolítja el. A baba orrszívásával a légútjai megtisztulnak, a légzése könnyebbé válik. Ha nem sikerül az orrváladékot eltávolítani, akkor az komolyabb szövődményekhez vezethet, mint például arcüreggyulladás, középfülgyulladás, homloküreg gyulladás. Ezért bármennyire is kellemetlen a baba orrszívó használata, ha náthás a gyermek, mindenképpen használni kell. Sosem lesz az orrszívó babáknak a “kedves társa”, de ha már nagyobbacska, akkor érdemes neki elmagyarázni, hogy miért fontos az orrszívó a gyerekeknek.

Az orrszívó minden kisgyerekes háztartás kötelező tartozéka kell legyen. Nem a gyerekek kedvence, általában a picik kézzel-lábbal tiltakoznak ellene. De mivel a csecsemők és a totyogók még nem tudják maguk rendesen kifújni az orrukat, ezért nagy szükség van valamilyen orrszívóra. A baba orrszívására egészen addig szükség lesz, amíg nem sajátítja el a helyes orrfújás technikáját. 

Az orrszívók fajtái

Az orrszívókat a működtetés alapján alapvetően három fő csoportba lehet sorolni. Vannak a kézi orrszívók, a szájjal szívható orrszívók és a gépi orrszívók.

Kézi orrszívók

A kézi orrszívók nagy előnye, hogy nincs motor, aminek a hangja zavarná, megijesztené a gyerekeket. Viszont ez azzal is jár, hogy hatékonysága meg sem közelíti a gép orrszívókét. A gyenge szívóerő miatt a makacsabb orrváladékok ellen nem igazán hasznosak. Mivel kis helyen is elfér, ezért utazás során nagyon hasznos.

Működése rendkívül egyszerű, a vákuumhatáson alapul. Az orrszívó pumpáját kell összenyomni, majd betenni a szívófejet a baba egyik orrlyukába. A szabadon maradó orrlyukat be kell fogni és közben felengedni a pumpát.

Szájjal szívható orrszívók

A szájjal szívható orrszívók nagyon hasoníltanak a kézi orrszívókhoz. Nagyjából annyi a különbség, hogy itt az orrváladék kiszívása nem vákuum segítségével történik, hanem emberi szívóerővel. A szívóerőt te magad, a szívás erősségével tudod állítani. 

Bár működése nagyon csendes, ezért a gyerekeknek nem annyira ijesztő, de sajnos nem is olyan hatékony megoldás, mint a zajosabb, nagyobb szívóerővel bíró orrszívók. Viszont méretéből fakadóan utazáshoz jól használható.

Gép orrszívók

A gép orrszívók, ahogy a nevük is mutatja valamilyen géppel működtethetők. A gép orrszívók szívóereje a legnagyobb, ezért a légutak felszabadításához ezek nyújtanak valódi segítséget.

Többféle típust lehet megkülönböztetni:

 • Porszívóra szerelhető orrszívó vagy más néven orrszívó porszívó: Ehhez a fajtához mindenképpen szükség van egy hagyományos porszívóra, aminek a csövére lehet illeszteni az orrszívót. Ezért szokás ezt a típust orrszi porszinak is nevezni. A porszívó bekapcsolása után már használható is az orrszívó.
  • Az előnye, hogy maga az orrszívó kis helyen elfér, nagy a szívóereje, ezért a komolyabb orrdugulások ellen is jól használható és még az ára is kedvező.
  • A hátránya, hogy nagyon hangos. A porszívó hangja megijeszti a gyerekeket, így még nehezebbé teszi az amúgy sem kellemes orrszívást. Ráadásul a porszívó motorjának sem tesz igazán jót egy ilyen orrszívó használata, mivel visszafojtja a motor szívóerejét. 
 • Elektromos orrszívó: A gép orrszívók másik típusa az elektromos orrszívó. Ezek vagy elemmel működnek vagy hálózatról üzemeltethetőek. Vannak beépített akkumulátorral rendelkező modellek és egyes típusokat USB kábellel, akár laptophoz csatlakoztatva is lehet tölteni.
  • Előnyük: Az állítható szívóerő hasznos funkció, ha nincs szükség maximális szívóerőre, de ez nem minden típusnál érhető el. Mivel önmagukban használhatóak, ezért ideálisak utazáshoz. És általában jóval csendesebbek, mint a porszívóval használható orrszívók.
  • Hátrányuk: Általában ezek az elektromos orrszívók magasabb árfekvésűek.

Egyéb tudnivalók az orrszívóról

 • Használat után az orrszívót mindig a használati utasításnak megfelelően kell megtisztítani és szükség esetén sterilizálni.
 • Az orrszívók anyag általában műanyag vagy üveg.
 • Mivel az újszülöttek orrlyuka még nagyon kicsi, ezért érdemes olyan újszülött orrszívót választani, aminek cserélhető a szívófeje. Így a baba életkora és az orrlyukának mérete alapján lehet kiválasztani, hogy kisebb vagy nagyobb szívófejre van-e szükség.