Babablog

Párásítás és légtisztítás a babaszobában: tippek, tanácsok párásításhoz, légtisztításhoz

A párásító használata segíti az ideális páratartalom fenntartását, a légtisztító pedig megtisztítja a levegőt a szennyeződésektől, allergénektől és kórokozóktól.

A hidegebb idő beköszöntével érdemes figyelemmel kísérni a lakás páratartalmát. Ha túl alacsony a páratartalom az akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ilyenkor érdemes párásítót beszerezni. Mikor kell párásítót használni? Milyen párásítót érdemes választani? Ebben a cikkben tippeket, tanácsokat adunk, hogyan is fogj hozzá a lakás párásításához. Emellett fontos a lakás levegőjének tisztasága is, amit egy légtisztítóval remekül megteremthetsz.

Az ideális páratartalom

Egy lakásban, beltéren az ideális páratartalom 40-60%. Ha az otthonodban ettől eltérő páratartalmat mérsz, akkor érdemes tenni azért, hogy a páratartalom ebbe a 40-60%-os sávba érjen, mert az sem jó, ha ennél magasabb a páratartalom, de az sem, ha alacsonyabb.

Ha a lakás levegőjének páratartalma meghaladja a 60%-ot, akkor a levegő túl párás. A nagyon párás levegő egészségkárosító lehet, ugyanis a párás közeg penészesedéshez vezethet, főleg akkor, ha az otthonod szellőzése nem megfelelő. A párás levegő ráadásul kedvez az allergiát okozó atkák, gombák elszaporodásának is.

Ha a lakás levegőjének páratartalma 40% alatt van, akkor a levegő száraz. Ahogy a túl párás levegő, úgy a túl száraz levegő sem egészséges. Ha valaki tartósan túl száraz levegőt lélegzik be, akkor az kiszárítja a szájat, a nyálkahártyát, a légutakat és a hörgőket. A légutak kiszáradása köhögési ingert okoz. Ezért ha éjszaka azt tapasztalod, hogy a babád köhög, akkor a köhögése mögött könnyen lehet, hogy a túl száraz levegő áll.

Párásító gyerekszobában a nyugodt alvásértFotó: www.shutterstock.com

Párásítani tehát akkor szükséges, ha az otthoni levegő páratartalma alacsonyabb, mint az ideálisnak számító 40-60%-os páratartalom. A páratartalom mérésére érdemes beszerezni páratartalom mérőt, hogy mindig tudd például, hogy mennyi a babaszoba páratartalma.

Ha túl párás a levegő, akkor érdemes átszellőztetni a lakást, hogy megszabadulj a felesleges párától. Ez azért is fontos, mert a túl magas páratartalom akár a falak penészesedéséhez is vezethet, ha a lakás szellőzése nem megfelelő. A lakásban kiteregetett vizes ruhák után egy kicsit mindig érdemes szellőztetni, mert ilyenkor általában megugrik a páratartalom.

Ha túl száraz a levegő, akkor a feladat a páratartalom növelése. A páratartalom növelése házilag is, párásító eszköz nélkül is kivitelezhető, de ezek hatékonysága azért nem az igazi. A párásításnak a legegyszerűbb otthoni megoldásai a fűtőtestre helyezett vízzel teli párologtató edények, amelyekből tud párologni a víz, valamint a szobákban kiteregetett nedves, vizes törölközők. Bár mindkét megoldás segít a páratartalom növelésében, de igazán hatékony eredményt párásítóval lehet elérni. A téli időszakban, a fűtési szezon kezdetével a levegő páratartalma csökken, ezért főleg ebben az időszakban jön jól egy otthoni párásító készülék.

A párásító használata

A párásító lényege, hogy a gép a beleöntött vízből juttat párát a levegőbe, így növeli a levegő páratartalmát. Használata rendkívül egyszerű, viszont a tisztítására és a karbantartására oda kell figyelni, mert ha nem megfelelően tartjuk tisztán, akkor inkább ártunk, mint jót teszünk vele. Lássuk melyek a párásító használatának szabályai:

Olvasd el a használati útmutatót!

Bár valóban, egy nagyon könnyen használható eszközről van szó, de beüzemelés előtt mindenképpen olvasd el és kövesd a párásító készülék használati útmutatójában leírtakat. Ezekből kiderül, hogy a párásítóba milyen vizet tehetsz, hogyan és mivel lehet takarítani stb.

Párásítóban használható víz

A párásító készülékekbe általában csak sima csapvizet vagy desztillált vizet szabad önteni. Csapvíz helyett desztillált vizet főleg azokban az otthonokban érdemes használni, ahol a csapvíz ásványi anyag tartalma magas. A desztillált víz ráadásul azért is jó, mert nem fog tőle vízkövesedni a párásító készülék.

Nem szabad sem ásványvizet, sem kútvizet, sem esővizet használni! Egyes típusokben Salvus víz használható, viszont csak akkor önts ilyet a készülékbe, ha ennek lehetősége szerepel a használati útmutatóban.

Rendszeres tisztítás

Az el nem párologtatott, pangó víz kiváló táptalaja lehet a különféle kórokozóknak, ezért a vizet a párásítóban rendszeresen cserélni kell. Érdemes közvetlenül a használat előtt minden nap, de legfeljebb kétnaponta cserélni a vizet.

A víz cseréje mellett a párásító készülék rendszeres tisztítást is igényel. A használati útmutatóban találsz pontos leírást arra vonatkozóan, hogy mivel és hogyan tisztítható a készülék. Általában ecetes vagy citromsavas tisztítást szoktak javasolni.

A párásító gyerekszobában

A párásító készüléknek abszolút helye van a babaszobában, ha a babaszoba páratartalma túl alacsony, 40% alatti. A pihentető, nyugodt alváshoz mindenképpen érdemes az ideális tartományban tartani a babaszoba levegőjének páratartalmát.

Bár a felnőttek szervezetét is megviseli a túl száraz levegő, de a babákét még inkább. A babák légútjai még annyira keskenyek, hogy a száraz levegő könnyen köhögési ingert válthat ki náluk.

Babymoov párásítóBabymoov párásító

A legjobb párásító gyerekszobába

Ma már rengeteg párásító készüléket lehet találni a boltok polcain és bizony nem mindig könnyű köztük eligazodni és megtalálni a számunkra legjobb párásító készüléket.

Javasolt alapterület

A párásító kiválasztásánál először is a javasolt alapterületet kell figyelembe venni. Számold ki, hogy mekkora alapterületű az a szoba, ahol a párásítót használni szeretnéd. A párásító készülékek tulajdonságai között keresd ki, hogy mekkora alapterületű szobába ajánlott és olyat válassz, ami a babaszoba méretéhez megfelelő.

Melegpárásító vagy hidegpárásító

Megkülönböztetünk melegpárásítót és hidegpárásítót. A különbség a képződő pára előállításának módjában van.

  • A melegpárásítóban a vizet a párásító készülék felforralja és az így képződő meleg gőz kerül a levegőbe.
  • A hidegpárásítók ezzel szemben nem forralják a vizet a pára előállításához, vagyis a levegőbe nem meleg gőz jut, hanem teljesen szobahőmérsékletű pára.

Babaszobába, gyerekszobába inkább hidegpárásítót érdemes választani, egyrészt mert ez nem módosítja a szoba hőmérsékletét, másrészt a melegpárásítóból felszálló meleg gőz veszélyes lehet a babára nézve.

Ultrahangos párásító

A hidegpárásítók közül a legnépszerűbbek az ultrahangos hidegpárásítók, amelyek ultrahang segítségével porlasztják a vizet nagyon-nagyon apró vízcseppekre. Ezek a mikro vízcseppek jutnak ezután a levegőbe, növelve annak páratartalmát.

Az ultrahangos hidegpárásító a vizet és a benne lévő anyagokat, ásványi anyagokat is elporlasztja, ezért fontos, hogy az eszközhöz lehetőleg lágy vizet használj. Magyarország legtöbb területére inkább a kemény víz jellemző, ezért érdemes olyan készüléket választani, amelyben van vízlágyító patron, szűrő. Ez képes kiszűrni a vízben lévő ásványi anyagokat, így csak a színtiszta, ásványi anyagoktól mentes, mikroméretű vízcseppek jutnak a levegőbe.

Csendes üzemmód

Ha gyerekszobába keresel légtisztítót, akkor mindenképpen olyan készüléket válassz, ami csendesen üzemel. Éjszaka a baba alvását megnehezítheti egy hangosan működő párásító készülék.

Automata kikapcsolás

Érdemes olyan párásítót választani a babaszobába, amely a kívánt páratartalom elérése után magától kikapcsol, így elkerülheted, hogy a készülék túlpárásítsa a szobát.

Légtisztítás otthon

Az otthoni levegő minősége kapcsán nem a páratartalom az egyedüli, amivel érdemes foglalkozni. A levegő tisztasága legalább olyan fontos. Sajnos a nagyvárosokban élőknek egyre inkább azzal kell szembesülnie, hogy kifogásolható a levegő minősége és gyakran kisebb városokból sincsenek sokkal biztatóbb légszennyezettségi adatok.

Philips légtisztítóPhilips légtisztító

A levegő minőségét többek között a szállópor rontja. Ha sokáig nem esik csapadék, akkor a szállópor-koncentráció megugrik. De nemcsak a szállóportól kell tartani. A levegőben még számos olyan dolog is megtalálható, amely nincs jó hatással az egészségünkre, például poratkák, penészgombák és különféle kórokozók stb. 

A levegő tehát számos olyan szennyező anyagot és allergént tartalmaz, hogy belégzésük az allergiával küzdő emberek számára kellemetlen tüneteket okozhat. Ráadásul nem csak az allergiások vannak veszélyben, merthogy az egyébként egészséges emberek számára is káros lehet hosszú távon a nem tiszta levegő a belégzése.

Az otthonunkban a benti levegő megtisztításához önmagában a szellőztetés nem elegendő. Ha igazán tiszta levegőre vágysz, akkor érdemes valamilyen légtisztítót használni. Ezek a légtisztítók a különféle szűrők segítségével kiszűrik és megkötik a levegőben lévő szennyező anyagokat, allergéneket és akár a kórokozókat is. 

Milyen légtisztítót válasszak?

A légtisztítók közötti mérlegelésnél számos szempontot érdemes figyelembe venni. A végső döntésnél az lesz a számodra legjobb légtisztító, ami megfelel az elvárásaidnak. 

A légtisztító kapacitása

Légtisztító-választásnál az első lépés, hogy megnézd mekkora a légtisztító kapacitása, azaz mekkora alapterületű szobában célszerű használni. Előfordulhat, hogy nem négyzetméterben adják meg a légtisztító kapacitását, hanem légköbméterben. Nem ijedj meg: ha megszorzod az alapterületet (m2) a belmagassággal (m) már meg is kapod az adott szoba légköbméterben (m3) mért térfogatát. 

Az nem annyira gond, ha egy kicsi szobába egy nagy teljesítményű, akár sokkal nagyobb alapterületű szoba levegőjének megtisztítására való légtisztítót veszel, az viszont gond, ha egy nagy szobába egy kis kapacitású légtisztítót veszel. Utóbbi esetben ugyanis a légtisztító nem fogja tudni maximálisan megtisztítani az adott helyiség levegőjét.

A szűrés módja

A légtisztítók kapacitása után a következő fontos kérdés, ami alapján lehet szűkíteni a számodra legjobb légtisztítók listáját az a szűrési módszer. A szűrés módja a gyakorlatban azt jelenti, hogy a légtisztítás során a légtisztító készülék mit szűr ki a levegőből. Fajtája válogatja, hogy a levegő szennyeződéseinek mely részét képes az adott légtisztító kiszűrni, azaz mitől tudja megtisztítani a levegőt. 

A választás során érdemes megnézni, hogy például a por és poratka mellett a levegőben lévő vírusokat és baktériumokat is képes-e kiszűrni és ezektől megtisztítani a levegőt. Az igazán profi készülékek a levegőben található szennyező anyagok és allergének mellett a kórokozókat is közel 100%-ban kiszűri.

Csendes funkció

A nappali alapzaj közben talán fel sem tűnik a légtisztító hangja működés közben, de az esti csöndben akár zavaró is lehet egy hangosabb légtisztító készülék. Ha a légtisztító babaszobába kerül és a babád hajlamos a legkisebb hangra is felkelni, akkor mindenképpen olyan légtisztító készüléket válassz, aminek van éjszakai módja vagy csendes üzemmódja. Így garantáltan zavartalan lesz a babád álma még akkor is, ha éjszaka megy a légtisztító a babaszobában.

Levegőminőség-érzékelő

A légtisztítók extra funkciója közé tartozik a levegőminőség-érzékelő, amely állandóan figyeli a levegő minőségét és ha egy bizonyos szint alá esik, akkor rögtön működésbe lép és megkezdi a levegő tisztítását. Ez egy nagyon kényelmes funkció, hiszen nem kell állandóan figyelned, hogy vajon éppen mikor kerül a levegő minősége abba a tartományba, amikor már érdemes elkezdeni a légtisztítást.

Távoli vezérlés

Az Internet of Things korában már nem meglepő, hogy milyen sok készüléket tudunk már távolról, mobilról üzemelni. A felső kategóriás légtisztító berendezések már ezt a funkciót is tudják, így egy hosszú nyaralásból visszatérve, ha hazaérkezés előtt már bekapcsolod a légtisztítót, akkor tiszta levegő vár majd titeket otthon.

Párásító és légtisztító egyben

A multifunkciós készülékek legtöbbször nagyon praktikusak, hiszen egy készülék képes több feladatot is ellátni. A párásító légtisztító is egy ilyen 2in1 multifunkciós készülék, hiszen amellett, hogy a levegő páratartalmát tudod emelni vele, még a levegő tisztítására is alkalmas.

Miután ugyanazon készülék nemcsak a levegő párásítását végzi el, hanem a levegő tisztítását is, ezért nagyon népszerű azok körében, akik kisebb lakásokban élnek. Hiszen nem kell külön helyet szorítani egy párásító és egy légtisztító készüléknek is.

Párásító és légtisztító babaszobába?

Ha korábban nem is, a baba születése után ahogy beköszönt a rossz idő és vele a megfázásos betegségek időszaka, úgy biztosan eljön egy pont, amikor felmerül benned, hogy szükség van-e párásítóra vagy légtisztítóra a babaszobába. 

Ha a levegő páratartalma tartósan az ideális tartomány alatt van, akkor mindenképpen kell találni valamilyen megoldást, amivel 40-60% közötti páratartalmat tudsz kialakítani a babaszobában, különben a túl száraz levegő kiszáríthatja a baba nyálkahártyáját, légútjait és köhögési ingerrel küzd majd alvás helyett. Erre bár vannak házi praktikák, de igazán hatékony megoldás csak párásítóval érhető el.

Ha a gyermekünk sokszor betegeskedik, esetleg valamilyen felső légúti allergiája van, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen otthon a levegő. Egy jó minőségű, a levegőt szinte 100%-ban megtisztító légtisztító készüléknek ilyenkor garantáltan jó hasznát veszed. De egészséges babánál is fontos, hogy tiszta legyen az otthoni levegő, hiszen a babák nagyon érzékenyek a külvilágra, ezért a légtisztítók ne csak akkor jussanak az eszedbe, ha van valamilyen légúti allergia a családban.

Szükséged lenne mindkettőre, de nincs elég helyed, akkor válassz 2in1 párásító-légtisztító készüléket, ami párásításra és levegőtisztításra egyaránt alkalmas.

Kapcsolódó termékek: