Babablog

Pelenkakiütés, a babáknál leggyakrabban előforduló bőrprobléma

A babák bőre nagyon érzékeny, ezért a pelenkakiütés gyakran előforduló probléma. Kiderül mit tehetsz, hogy elkerüld és az is, hogyan kezeld.

A csecsemőkorban és végig a pelenkás korszak alatt az egyik leggyakrabban előforduló bőrprobléma a pelenkakiütés.

A pelenkakiütés vagy orvosi nevén pelenkadermatitis rengeteg gyermeket érint, éppen ezért érdemes tisztába tenni, hogy miről is van szó. Ebben a cikkben végigvesszük, hogy:

 • Mi okozza a pelenkakiütést?
 • Hogyan ismerhető fel a pelenkakiütés?
 • Milyen hajlamosító tényezők vannak?
 • Hogyan kezelhető a pelenkakiütés?
 • Milyen kenőcsök vannak pelenkakiütésre?

A csecsemők bőre érzékeny

Az első fontos dolog, amit látni kell ahhoz, hogy megértsük miért alakul ki a pelenkakiütés, hogy: a csecsemők bőre még rendkívül érzékeny és sebezhető. A felnőttek bőréhez képest vékonyabb és magasabb a víztartalma, ezért sokkal sérülékenyebb is, kisebb az ellenálló képessége.

pelenkázás

A pelenkakiütés oka

A kiinduló problémát a pelenkában lévő széklet és vizelet okozza. A székletben található baktériumok és az általuk termelt enzimek, valamint a vizelet együttesen károsítja a bőr védekezőképességét. Ahogy a bőr ellenálló képessége gyengül, még inkább ki van téve a különböző baktériumok és gombák okozta további fertőzéseknek. Ezért könnyen előfordulhat hogy míg ép bőr esetén egy gomba semmilyen problémát nem okoz, addig sérült bőr esetén komoly bőrproblémához vezethet. Ehhez társul a pelenkában egy nedves, páradús környezet, ami kimondottan kedvez a baktériumoknak, gombáknak.

Azok a testrészek vannak fokozott veszélyben, amik nagy felületen érintkeznek a pelenkával, mint például:

 • lányoknál a szeméremdomb, a nagyajkak,
 • fiúknál a herezacskók,
 • a combok belső részei,
 • a fenék.

Hogy néz ki egy pelenkakiütés?

A legenyhébb esetben egy egyszerű bőrpír jelentkezik elszórtan vagy egy testrészre összpontosulva a fent említett területeken. Kezdetben tehát csupán néhány pici piros pöttyöt látunk a baba bőrén, főleg a pelenkával fedett területeken. Ez az az állapot, amit minél előbb érdemes felismerni és kezelni. Kezelés nélkül könnyedén romolhat a bőr állapota és súlyosabb esetben már hámhiányos területekkel is találkozhatunk, ami ha tovább súlyosbodik, akkor már komolyabb gyulladásos bőrproblémák is kialakulnak.

pelenkakiütés

A pelenkakiütés kialakulását elősegítő tényezők

Alapvetően a pelenkában felgyülemlő vizelet és a széklet az, ami a nedves közegben a pelenkakiütés kialakulásához vezet. De ezen felül vannak olyan tényezők, amik elősegíthetik a bőrpír kialakulását, így érdemes ezekkel is tisztában lenni. Előfordulhat, hogy egy állandóan visszatérő pelenkadermatitis hátterében egy ilyen tényező állhat. Lássuk mik ezek a hajlamosító tényezők:

Rosszul megválasztott pelenka

A szakirodalom szerint nagyobb valószínűséggel jelenik meg pelenkakiütés mosható pelenka használata mellett, mint az eldobható pelenkánál. Ettől függetlenül teljesen babafüggő az, hogy éppen a mi babánknak mi lesz a megfelelő. Ha rendszeresen kialakul pelenkadermatitis, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson: akár mosható pelenkáról eldobható pelenkára, akár fordítva, eldobható pelenkáról mosható pelenkára áttérni. 

Egy biztos, nagyon sok múlik a pelenka minőségén legyen szó, akár mosható, akár eldobható pelenkáról. Mivel a nedves, párás közeg az egyik táptalaja a pelenkakiütésnek, ezért mindenképpen légáteresztő megoldást keressünk. 

Az anyagösszetétel mellett amire szintén érdemes odafigyelni, hogy babánknak megfelelő méretű pelenkát válasszunk. A túl szűk pelenkáknál nincs elegendő mozgástér, így jobban irritálja a bőrt a pelenka anyaga.

Anyatej versus tápszer

A megfigyelések szerint az anyatejes babáknál ritkábban fordul elő pelenkadermatitis, mint tápszerrel táplált babáknál. Ennek hátterében egyszerűen az áll, hogy a tápszerek összetevőitől megváltozik a széklet baktériumflórája. Míg az anyatejes babák székletének PH-ja alacsonyabb, addig a tápszereseké magasabb, azaz lúgosabb. Ez pedig okozhat pelenkakiütést. 

Hozzátáplálás

A hozzátáplálás hatására szintén megváltozik a széklet összetétele. Egy-egy új étel bevezetésére lehet, hogy babánk nem jól reagál. Akár pelenkakiütés is kialakulhat olyan étel elfogyasztása után, amit a baba szervezete nem tolerál.

Fogzás

Bármennyire meglepő, de a fogzás is hozzájárulhat a pelenkakiütéshez. Ez szintén a széklet megváltozására vezethető vissza. A széklet megváltozása ugyanis irritálhatja a baba bőrét.

Antibiotikumos kezelés

Az antibiotikumos kezelés szintén növeli a pelenkadermatitis kockázatát. Ha gyermekünk antibiotikumot kap, mindenképpen figyeljünk oda a pelenkadermatitis kezdeti jeleire és érdemes ilyenkor gyakrabban cserélni a pelenkát.

pelenka

A pelenkakiütés kezelése

Sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy babánk mielőbb megszabaduljon a pelenkakiütés okozta irritáló, viszkető érzéstől. Összeszedtünk néhány tippet, amire már a kezdetektől érdemes odafigyelni:

 1. A legfontosabb amit tehetünk, hogy azonnal (!) elkezdjük kezelni a pelenkakiütést, megelőzve, hogy súlyosabbá váljon a probléma. Sajnos a pelenkák nedves közege nagyon rövid idő alatt tud rontani a helyzeten, így a gyors reagálás a gyógyulás egyik alappillére.
 2. Ha sikerült időben felfedezni a problémát, a következőkben az a dolgunk, hogy minél gyakrabban cseréljük a baba pelenkáját. A gyakori pelenka csere lehetővé teszi, hogy babánk bőre minél kevesebb ideig érintkezzen a vizelettel vagy éppen a széklettel. Alvások előtt mindenképpen cseréljük ki a baba pelenkáját!
 3. A pelenka kicserélésekor fokozottan figyeljünk a pelenka alatti terület megtisztítására. Érdemes illatszermentes és alkoholmentes popsitörlőt használni vagy sima langyos vízzel lemosni és egy puha ronggyal megtörölni a baba popsiját. A lényeg, hogy legyünk alaposak és semmilyen szennyeződés ne maradjon, ami aztán csípheti a baba bőrét.
 4. Fürdetéskor használjunk inkább természetes összetevőkből álló, adalékanyagmentes fürdetőket. Az sem gond, ha ilyenkor csak langyos vízzel fürdetünk.
 5. Lehetőleg minél többet legyen szabadon, vagyis pelenka nélkül a babánk. Nyáron, jó időben ez könnyen kivitelezhető, télen a hőmérsékletre viszont nagyon oda kell figyelni, nehogy megfázzon közben a gyermekünk. Már az is sokat tud segíteni, ha fürdetés után, mielőtt ráadjuk a pelenkát egy picit szabadon hagyjuk a babánk bőrét. Ha nem szeretnénk, hogy közben pisi-kaki baleset történjen tegyünk alá pelenkázó alátétet.
 6. Kerüljük a hintőpor használatát!
 7. Válasszunk megfelelő méretű pelenkát, mert a túl kicsi vagy túl szorosra húzott pelenka elősegíti a pelenkakiütés kialakulását.
 8. Használjunk hámosító kenőcsöket, amik elősegítik a bőr egészséges állapotának visszaállítást.

Ha mindezeket megtesszük, néhány napon belül javulást kell tapasztalnunk. Ha ez nem történik meg, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Pelenkakiütésre való kenőcsök használata

Bababoltokban, gyógyszertárakban rengeteg féle készítménnyel lehet találkozni, könnyű elveszni, hogy mit is alkalmazzunk. Ezek a kenőcsök a hámszövet újraképződésében segítenek. Vannak vény nélkül kapható és vényköteles kenőcsök is. Utóbbiakat természetesen az orvos írhatja fel nekünk.

Súlyosabb pelenkakiütés esetén az orvosok általában szteroid tartalmú kenőcsöt írnak fel. Ezek általában enyhe mértékben tartalmaznak szteroidot. A nagy dózisú szteroidos kenőcsöket lehetőleg kerülni kell, mert ezek felboríthatják a csecsemők hormonháztartását. A szteroidos készítményeknél nagyon fontos, hogy be kell tartani az orvosi utasításokat és csak olyan módon és annyi ideig szabad használni ameddig az orvos előírta!

A különböző hatóanyagokat tartalmazó kenőcsök használatakor a baba popsijára először a hatóanyagos kenőcsöt kell felvinni és ezt követően lehet rákenni a hagyományos popsikenőcsöt. Fontos a sorrend és semmiképpen se keverjük össze már eleve a két kenőcsöt, mert azoknak az összetevői nem biztos, hogy keverhetőek.

Bár nem kenőcs, de vannak akik esküsznek az anyatejre, mint gyulladáscsökkentő „készítményre”. Vannak kutatások, amik azt igazolják, hogy az anyatej pelenkakiütés esetén is gyulladáscsökkentő hatással bír, így akár ezzel is lehet otthon próbálkozni.

A pelekakiütés bár gyakran előforduló bőrprobléma, de szerencsére kis odafigyeléssel könnyen kezelhető és néhány nap alatt meggyógyul. De mindenképpen figyeljünk oda, mert ha nem kezeljük akár felül is fertőződhet. Ha a kezelés ellenére sem akar gyógyulni vagy súlyosabb tünetek állnak fenn, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com