Segítség a választáshoz

Pelenkázás

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Pelenkázás

A pelenkázás a babaápolás egyik legfontosabb része. Az újszülött babának különleges figyelemre, odaadó gondoskodásra van szüksége.

 

A pelenkázás kellékei

Mivel hosszú hónapokon keresztül nagyon sokszor kerül majd sor pelenkacserére, ezért fontos, hogy ideális körülményeket teremts a pelenkázáshoz. A legjobb, ha a pelenkázáshoz szükséges kellékek egy helyen vannak és kézre esnek:

 • Pelenka (mosható pelenka vagy eldobható pelenka)
 • Popsitörlő
 • Pospikenőcs
 • Váltóruha, ha esetleg baleset történik pelenkázás közben

Egy pelenkázó komód ideális helyszíne lehet a pelenkázásnak. A pelenkázó lapon a baba kényelmesen elfér, mellette pedig bőven marad elég hely a pelenkázás kellékeinek. Minden biztosan kézre esik és neked sem kell görnyednek pelenkázás közben.

Egy pelenka kuka beszerzése nagyon hasznos, hogy elkerüljük a kellemetlen szagok terjedését az otthonunkban.

 

Mosható vagy eldobható pelenka?

A mosható pelenka és az eldobható pelenka közti választás nem egyszerű döntés. Hogy könnyebb legyen a döntés megmutatjuk, hogy egyikről, másikról mit kell tudni.

 

Mosható pelenka tulajdonságai

 • A mosható pelenka, ahogy a nevében is áll 100%-ban mosható. 
 • A rajta lévő patentok segítségével méretre állítható. Így újszülött kortól, akár 3-4 éves korig, a szobatisztaság eléréséig használható.
 • A combnál lévő gumírozás megakadályozza a szivárgást.
 • Különböző mintákkal kapható.

 

Eldobható pelenka tulajdonságai

 • Nem mosható.
 • Különböző méretekben kapható, így a baba testtömegének megfelelően választhatjuk ki a neki legideálisabbat. Már koraszülötteknek való méretben is kapható.
 • Légáteresztő anyagból készülnek, ami elősegíti a szellőzést.
 • Van amit tépőzárral lehet rögzíteni, de van az úgynevezett bugyipelenka, amit ugyanúgy kell feladni a gyerekre, mintha egy bugyi lenne. Utóbbi különösen a nagyobb és már nagyon mozgékony gyerekeknél jön jól. Ők már kevésbé közreműködők egy-egy pelenkacsere alkalmával.


A megfelelő pelenka kiválasztása nagyon fontos, hiszen egy rosszul megválasztott pelenka akár pelenkakiütéshez is vezethet. 

 

Speciális pelenkák

 

Terpeszpelenka

A szülést követő 6-8 hétben zajlik a csecsemők kötelező csípőszűrése. Ilyenkor fény derülhet esetleges ortopédiai problémákra. A csípőizület helyreállítását segítheti a terpeszpelenka használata, de ezzel kapcsolatban mindenképpen a szakorvos ad pontos tájékoztatást.

 

Úszópelenka

Manapság egyre nagyobb divatnak örvend a babaúszás, ami jótékony hatással van a baba mozgásfejlődésére. Akár babaúszásról van szó, akár csak fürdőzésről az úszópelenka ott kell legyen a táskádban. Az úszópelenka anyaga egyrészről megakadályozza, hogy bármi is a medencébe szivárogjon belőle, másrészről nem szívja meg magát a medence vizével, így kényelmes viselet lesz a babának.

  

Leszoktató pelenka

A szobatisztaság elérése egy fontos mérföldkő gyermekünk életében. Van aki könnyen veszi az akadályokat, de van akinek szüksége van egy kis ösztönzésre. A leszoktató pelenkát erre találták ki. A nedvszívó képességük valamivel gyengébb, mint a hagyományos eldobható pelenkáknak, ezzel is ösztönözve a gyerekeket, hogy inkább a bilit vagy wc-t válasszák. A bugyipelenka kialakítás pedig a szülőnek segít a könnyebb feladásban és levételben.