Babablog

Pocakpárna: társ a mozgásfejlődésben

A pocakpárna egy fejlesztő eszköz és játék egyben. A mozgásfejlődésben nyújt segítséget, mivel a pocakpárna használata segíti az izomzat fejlődését.

A pocakpárna egy kiváló fejlesztő párna, ami segít a babának, hogy megtanulja kezeit kinyomva, megtartani magát. Ez a tudás egy fontos mérföldköve a mozgásfejlődésnek. 

Hogy megértsd mire jó a pocakpárna, először tegyünk egy rövid kitérőt a mozgásfejlődés kapcsán.

A mozgásfejlődés folyamata

A baba születését követő első hetek az összecsiszolódásról, a szoptatásról és az új helyzet megszokásáról szólnak. Aztán szépen lassan egyre több mindennel kezdünk el foglalatoskodni és árgus szemekkel figyeljük, hogyan fejlődik a babánk. 

A születéskor gyakorlatilag magatehetetlen babánk hétről hétre fejlődik, lesz egyre ügyesebb és ügyesebb. Rengeteg minden van, amit el kell sajátítani. A mozgásfejlődési folyamatban egészen onnan, hogy megtanulja felemelni a fejét, eljut odáig, hogy 1-1,5 éves korában már saját lábán jár. Ez a fejlődés egy hosszú folyamat eredménye, amelynek rengeteg állomása van: fejtartás, fordulás, kúszás, mászás, felállás és járás.

pocakpárna 1

Ennek a mozgásfejlődésnek egy fontos mozzanata, amikor a baba elkezdi emelgetni a fejét.

A babák izomzata születéskor még nem elég fejlett. Sok-sok gyakorlásra van szükség ahhoz, az izomzatuk megerősödjön és elsajátítsák akár a mászás, akár az ülés vagy éppen a járás tudományát. A fej emelgetése, jobbra-balra fordítása és a mellkas emelgetése mind-mind olyan gyakorlat, amely során erősödik a nyak-, váll- és hátizomzata.

Nekünk szülőknek az a feladatunk, hogy ebben a gyakorlásban a segítségükre legyünk például egy pocakpárnával.

A hasonfekvés fontossága

A babák többsége nagyjából a 4-5. hónapban jut el odáig a mozgásfejlődésben, hogy magától át tud fordulni. Először a hasukról a hátukra, majd kb. egy hónappal később már a hátukról a hasukra fordulás is megy nekik. Addig viszont marad a hasonfekvés vagy a háton fekvés.

A háton fekvés egy viszonylag kényelmes dolog. Egyáltalán nem megerőltető, a babák háton fekve nézelődnek és jól megfigyelik az őket körülvevő világot. Ezzel szemben a hasonfekvés már egy más tészta. Ez már sokkal megerőltetőbb a baba számára. Itt már erőt kell kifejtenie, ha nézelődni szeretne. Az első néhány hónapban a fej megemelése, megtartása, fordítása nem kis feladat számára, hiszen még nem elég erős a nyak-, váll- és hátizomzata, ami ehhez a mozgáshoz kell.

pocakpárna 2

Talán mondani se kell, hogy ebből kifolyólag, ha a baba választhatna, akkor valószínűleg a kényelmesebb háton fekvést választaná, nem pedig a melósabb hasonfekvést. Igen ám, de a háton fekvéssel sajnos nem tudja erősíteni az izmait, amire viszont nagy szüksége van ahhoz, hogy a későbbiekben kússzon, másszon, sétáljon.

Itt jön be a szülő szerepe a mozgásfejlődésben! Szülőként a feladat, hogy a baba ne csak a hátán heverésszen napközben, hanem feküdjön hason is, mert ezáltal erősödik a nyak- váll- és hátizomzata. Főleg eleinte nagy lesz az ellenállás és néhány perc után jelzi is elégedetlenségét, de ez ne riasszon el. Újra és újra tedd le a hasára a babát és próbáld kitolni azt az időt, amit így, hason fekve tölt. Természetesen nem kell kínozni a babát, vedd fel ha már nagyon sír, de azt mindenképpen el kell érni, hogy a baba „erőlködjön”, próbálkozzon a feje megtartásán, a mellkasa kiemelésén. Ehhez pedig az kell, hogy a baba gyakran feküdjön hason.

A pocakpárna abban lesz segítségedre, hogy a baba minél jobban élvezze a hason fekvést.

A pocakpárna segít a hason fekvésben

Ne legyenek illúzióid, a babák általában nem szeretnek hason feküdni. Sokkal szívesebben nézelődnek a hátukon fekve. A pocakpárna viszont élvezhetőbbé teszi a baba számára a hasonfekvést és akár több időt is hajlandó így eltölteni. Ez azért fontos, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a babák, akik sok időt töltenek hason fekve nagyobb valószínűséggel kezdenek el hamarabb átfordulni és kúszni. Ez nem meglepő, hiszen a hasonfekvés kellően megerősíti az izomzatukat ahhoz, hogy a mozgásfejlődésben is előrébb lépjenek.

De mi is ez a pocakpárna? A pocakpárna egy nagy C betűre hasonlító puha, fejlesztő párna babáknak. A baba a pocakpárnára fekszik fel, ami segíti őt, hogy megtanulja megtartani a testét és ebben a pozícióban nem fárad el a keze olyan hamar. A pocakpárna használata pofonegyszerű, a baba mellkasa alá kell tenni úgy, hogy a két karját előre nyújtod. A pocakpárna elnevezés abból a szempontból megtévesztő, hogy nem pontosan a pocakjához kell tenni, inkább kicsit feljebb a mellkasához.

pocakpárna 3

Fisher-Price Panda Tummy Wedge pocakpárna

De a pocakpárna ennél több mindent is tud: nemcsak segíti őt a hasonfekvésben, hanem szórakoztatja is. Általában puha színes anyagból készül és figyelemfelkeltő ábrák vannak rajta, amiket a baba szívesen nézeget. De vannak olyan pocakpárnák is, amikre csörgő, rágóka van rögzítve, így azokkal is le tudja kötni magát a baba. Ezek a kézzel elérhető játékok nagyon jó hatással vannak a szem-kéz koordináció, a motorikus képesség fejlődésére, valamint fejleszti a baba vizuális és tapintási képességeit is.

A pocakpárna akár már újszülöttkortól is használható. És akkor sem kell a szekrénybe száműzni, ha már a baba megtanulta tartani magát. Merthogy akkor is hasznát tudod venni, ha már tud ülni, hiszen ülésnél például segít megtámasztani a babát.

Tipp: Mivel a babák hason fekve megnyomhatják a pocakjukat és büfizhetnek, ezért érdemes olyan pocakpárnát választani, ami mosható.

Remélhetőleg így a cikk végére választ kaptál arra a kérdésedre, hogy mire jó a pocakpárna. A pocakpárna babáknak kétségtelenül az egyik leghasznosabb játszótárs, játék és fejlesztő eszköz egyben. Mivel már 0 hónapos kortól is használható, így érdemes akár még a baba megszületés előtt beszerezni ezt a bébijátékot, fejlesztő játékot.

Kapcsolódó termék:

Fotó: www.shutterstock.com