Segítség a választáshoz

Babaruha, gyerekruha

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: gyerekruhák, babaruhák

Ahogy nő a baba, úgy fogja szépen sorban kinőni a ruháit. A babák olyan gyorsan nőnek, hogy szezonról szezonra le kell cserélni szinte az egész ruhatárat. És ez bizony éveken keresztül egy rendszeres teendő lesz.

Mennyi gyerekruhát vegyek?

A babaruha és a gyerekruha vásárlásánál az egyik nagy kérdés, hogy mennyi ruhára van szüksége a gyereknek? Azért nem érdemes túl sok ruhát felhalmozni, mert a gyerekek nagyon gyorsan nőnek. A legkisebbekre ez kimondottan igaz, a bébiruhák szinte egyik hétről a másikra kicsik lesznek. Ha túl sok ruhát veszel neki könnyen előáll az a helyzet, hogy lesz olyan ruhadarab, amit nem is hordott, de már kinőtte. Annak pedig semmi értelme sincs, hogy a szekrénynek vegyél ruhát. 

Ugyanakkor a másik véglet sem jó. Az sem szerencsés, ha állandóan mosásra vagy kényszerítve, mert nincs a gyereknek elég ruhája. Lássuk be: a gyerekek a bölcsiből és oviból sokszor úgy érkeznek haza, mintha egész nap a koszban hemperegtek volna. A legkisebbek meg büfizéssel intézik el a ruhájukat.

Akkor mennyi az annyi? Ha pici babád van és gyakran bukik vagy éppen a hozzátáplálás útján indultatok el, akkor akár egy napon belül érdemes több váltásnyi ruhával számolni. Ha hetente legfeljebb egyszer szeretnél mosni, akkor legalább annyi ruhát kell betárazni, amennyi ennyi napra váltás ruhával is számolva elegendő. 

Vagyis az ideális mennyiség nagyban függ a mosási szokástól és attól is, hogy a gyermek épp milyen időszakában van.

Gyerekruha anyag

A gyerekruha kiválasztásánál nagyon fontos, hogy milyen anyagból készül. A gyerekruha anyaga ideálisan jól szellőzik, melegben sem izzad bele a gyerek. Érdemes olyan anyagot választani, ami egész napra kényelmes viselet lehet neki. Ilyen szempontból a pamut az egyik legjobb választás. 

Biopamut gyerekruha

A modernkori textilipar egyik új alapanyaga a biopamut, ami a bőrirritáció elkerülésében nyújt segítséget. A biopamuthoz az alapanyagot nagyon szigorú feltételek mellett termesztik. Ezeken a földeken nem lehet génmódosított gyapotot termeszteni, nem lehet semmilyen mérgező anyagot használni. És nemcsak az alapanyag termesztés során, hanem a feldolgozásnál is különös figyelmet fordítanak a felhasznált anyagokra. Csak olyan anyagokat használnak, amelyek az emberi szervezetre ártalmatlanok.

A babáknak és a nagyobb gyerekeknek is a pamutból és a biopamutból készült gyerekruhák a legjobbak.

Kényelem a legfontosabb

A boltok polcain rengeteg divatos ruhadarabbal lehet találkozni. Arra figyelj oda, hogy bármennyire is trendi egy ruha, nem biztos, hogy praktikus is. Sokszor lehet találkozni olyannal, hogy a felnőtteknek szánt ruhákat miniatürizálnak. Ezekben a babák elképesztően cukik, de nagyon kellemetlen, ha egész nap mást se csinál a gyerek, mint igazgatja magán a ruhát. A babaruha kiválasztásánál a fő szempont a kényelem és a praktikum legyen. Ezt sose áldozd fel a divat oltárán.