Babasapka

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Csecsemősapka, babasapka és gyereksapka

A sapka a babakelengye fontos kelléke. Érdemes már az első vásárlások alkalmával beszerezni. Egy nem is elég belőle, legyen otthon legalább 2 darab, hogy amíg az egyik mosásban van, a másikat használhasd. Érdemes a kórházi csomagba is bekészíteni a babának, hogy ha esetleg fázósabb, akkor rá tudd adni. Sapkára szükség van fürdetés után is (hajszárítót még nem használhatsz), ha szellőztetsz a szobában, vagy ha hűvösebb van odabent, illetve a mindennapos séták alkalmával.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretet és fazont?

  • A helyes méret meghatározásakor a baba fejének körmérete a mérvadó (az újszülött sapkaméret általában 34–38 cm-as). Az a jó méret, amikor a sapkát ráadva a babára, még befér az ujjad a baba feje és a sapka közé.
  • A fazon kiválasztásánál jó, ha figyelembe veszed, hogy a sapka a fülét és a homlokát is védje a picinek. 

Az alábbi típusok közül választhatsz

  • Évszaktól és időjárástól függően a nyári babasapka vékonyabb, a tavaszi babasapka némileg vastagabb, anyaguk pedig lehet: pamut, plüss vagy vékony kötött.
  • Az ún. cérnasapkát minden szezonban hordhatja a baba – nyáron önmagában, télen pedig a vastag sapka alá még egy rétegként, de fürdetés utánra is ajánljuk, mert amíg puha a baba kutacsa, addig nem szabad dörzsölgetni a törölközővel, ilyenkor, amíg meg nem szárad a fejbőre, elég csak ezt ráadni a fejére, és nem fog megfázni.
  • Nyárra kitűnő választás az UV-védelemmel ellátott anyagból készült napsapka vagy napkalap, ami megfelelő védelmet nyújt a káros sugarakkal szemben.
  • Egy kislány sapka és egy kisfiú sapka pedig eltérhet egymástól színben, fazonban vagy akár mintákban is.

Babasapka méretek

Sapka mérettáblázat