Babablog

Sebfertőtlenítés a gyermekeknél

A sebek ellátása babáknál és kisgyermekeknél. A sebfertőtlenítés menete. Korszerű sebfertőtlenítők. Hogyan vigasztald meg az ijedt gyermeket?

A világ felfedezése és az önfeledt játék közben sajnos elkerülhetetlen, hogy a gyermekeket kisebb-nagyobb sérülések érjék. Mivel a bőr a szervezet elsődleges védelmi vonala a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben, nagyon fontos a sérülések megfelelő ellátása és a sebfertőtlenítés.

A cikkben szó lesz a sebkezelés lépéseiről, a házipatikában szükséges eszközökről és arról, hogy milyen hatóanyagú fertőtlenítőszereket javasolt és nem javasolt használni. Végül pedig pár hasznos tippet is találsz, hogy hogyan vigasztald meg az ijedt gyerkőcöt.

sebfertőtlenítés 1

Miért fontos a sebfertőtlenítés?

A bőr, amely testünk legnagyobb szerve, fontos védelmi funkciót lát el a külső behatásokkal szemben. Megvéd a mechanikai hatásoktól, de az UV-sugaraktól és a kórokozóktól is. Sérülése esetén azonban szabad út nyílik a fertőzést okozó baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok számára, melyek a véráramba kerülve megbetegedést okozhatnak. Ezért a sebfertőtlenítés a sebkezelés legfontosabb lépése.

sebfertőtlenítés 2

A sebek kezelése

A felületi horzsolásokat, nem túl mély, nem túl erősen vérző sebeket te magad is kezelheted. Ehhez a következőkre lehet szükséged a házipatikában:

 • Steril gézlap
 • Fertőtlenítőszer
 • Ragtapasz 
 • Csipesz és alkoholos fertőtlenítő a fertőtlenítéséhez
 • Olló

Ezen kívül már csak egy nagy adag türelemre és szeretetre lesz szükség a gyermeked megnyugtatásához.

A seb kezelésének lépései

A seb tisztítása

Tiszta folyóvízzel tisztítsd le a sebet és környékét! Fontos, hogy ne maradjon por, kavics maradvány vagy egyéb szennyeződés a sebben. Ha szükséges, használhatsz alkoholos fertőtlenítővel előzetesen lefertőtlenített csipeszt is, de a nehezebben eltávolítható szilánkok eltávolítását inkább bízd orvosra!

A seb fertőtlenítése

Ma már korszerű spray-k, oldatok kaphatóak a sebek fertőtlenítésére. A fertőtlenítésnél az alábbi dolgokra kell odafigyelni:

 • Lényeges, hogy kifejezetten sebtisztítás céljából gyártott készítményt válassz!
 • Mindig olvasd el a betegtájékoztatót, hogy elkerüld az esetleges allergiás reakciókat!
 • Vedd figyelembe a készítmény behatási idejét, amit szintén a betegtájékoztatóban találsz! Jellemzően minimum 1 perc behatási idővel számolni kell.
 • Ne használj olyan anyagot a fertőtlenítő felvitelére, amely szöszt vagy bármilyen maradványt hagyhat a sebben! 
 • A fertőtlenítőt a sebre is fel kell vinni, nem csak a környező területekre.
 • A fertőtlenítést a seb méretétől és elhelyezkedéstől függően napi 1-3 alkalommal kell megismételni.

Kötözés és ragasztás

A kötözés célja, hogy a sebgyógyulásnak kedvező nedves környezetet teremtsünk, és továbbra is óvjuk a szervezetet a kórokozóktól. Kisebb sérülések esetén elegendő lehet egy sebtapasz, nagyobb sérüléshez használj steril gézlapot és ragtapaszt. A kisebb horzsolásokat nem szükséges befedni, kivéve, ha nagy az esélye az újraszennyeződésnek.

A sérülések gyorsabb gyógyulásának érdekében használhatsz hámosító krémeket, melyek gyógynövényeket és a bőr regenerálódását segítő anyagokat is tartalmaznak.

sebfertőtlenítés 3

Mikor fordulj orvoshoz?

Erősen vérző, mélyebb szúrt vagy vágott seb esetén inkább forduljatok orvoshoz! Ugyanez érvényes akkor is, ha harapás miatt következett be a sérülés, ugyanis a nyál rengeteg veszélyes kórokozót tartalmaz. Ilyenkor, ha lehetséges, vigyétek magatokkal a harapásért felelős állat oltási könyvét is, hogy az orvos meg tudja ítélni, szükséges-e veszettség elleni oltás.

Akkor is érdemes meglátogatni a rendelőt, ha a seb nem gyógyul megfelelően, és a bőrön fájdalmas pirosodás vagy duzzanat alakul ki.

Milyen sebfertőtlenítőt válassz?

Jódtartalmú fertőtlenítők

Az egyik megoldás, ha valamilyen jódtartalmú készítményt választasz. Ezek léteznek oldat vagy krém formájában, de sebfertőtlenítésre inkább az oldat használata javasolt. A jód előnye, hogy kiváló vírus-, baktérium-, és gombaölő. Hátránya viszont, hogy hegesedést, lassabb sebgyógyulást okozhat, valamint allergiás reakciók is felléphetnek. Újszülötteknél valamint csecsemőknél ellenjavallt a használata, mert a bőrőn át felszívódva befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Modern széles spektrumú készítmények

Érdemes beszerezni a patikában kapható, modern, széles hatókörű készítményeket. Ezek a sebfertőtlenítők többkomponensűek, és olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, melyek a bőr gyorsabb gyógyulását is elősegítik. A modern fertőtlenítők esetében elvárás, hogy ne csípjék és ne színezzék el a bőrt, és ne legyenek kellemetlen szagúak.

Milyen fertőtlenítőket érdemes elkerülni?

 • Ne használj zsíros kenőcsöt a seb kezelésére, ezek a krémek ugyanis a seb felpuhulását eredményezhetik, ami kedvez a kórokozók bejutásának és elszaporodásának.
 • Az ezüstkolloidos készítmények hatása nem bizonyított, így önmagukban ezek nem elegendőek.
 • Alkoholtartalmú készítményeket csak a seb környékének kezelésére szabad használni, nyílt sebbe ne kerüljenek!
 • Bár a hidrogénperoxid 1-2%-os oldata használható sebfertőtlenítésre, ma már elavult módszernek számít, mivel erősen irritálhatja a bőrt és bőrgyulladást okozhat.

sebfertőtlenítés 4

Hogyan vigasztalhatod meg az ijedt, ellenkező gyermeket?

Már egy kisebb sérülés is nagy ijedtséget tud okozni, a seb kimosása és kezelése miatt keletkezett csípő érzés pedig általában kiváltja a gyermekek ellenkezését. Mit tehetsz ilyenkor?

Először is próbáld meg elkerülni, hogy a gyermek lássa az ijedtségedet, hiszen ezzel még jobban megrémíted. Nem érdemes ilyenkor leszidni sem („Már megint mit csináltál?”), de a mindannyiunk számára ismerős „katonadolog” sem jó válasz, hiszen ezzel kétségbe vonjuk a csöppség fájdalmát.

Fontos, hogy szeretetteljesen kezeld a helyzetet és azt éreztesd, hogy rád mindig számíthat. Ezen kívül pedig érdemes kipróbálni a következő tippeket:

 • A seb kezelése közben használj „varázskrémet” mesés körítéssel!
 • A varázspuszi, a gyógypuszi, az ölelés máris csökkenti a fájdalmat.
 • Mondjatok közösen varázslatot, hókuszpókuszt a sebre vagy énekeljetek varázsdalt!
 • És persze ne feledkezz meg a színes, mesés ragtapaszról sem, ami elvonja a figyelmet a sérülésről!

És ha megvagytok a seb kezelésével, hagyd, hogy hozzád bújjon, amíg teljesen meg nem nyugszik!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com