Babablog

Séta, túra, kirándulás a babával

A jó levegőn tett séta vagy hosszabb kirándulás nemcsak a baba egészsége miatt fontos, de az egész családra jó hatással van.

Egy kellemes sétát tenni a babával a legjobb módja annak, hogy kiszabaduljatok a négy fal közül és élvezzétek a friss levegő jótékony hatását. Erre most különösen nagy szükség lehet. Persze fontos, hogy kellő körültekintéssel és a szabályok betartásával vágjatok neki.

séta túra 1Maxi-Cosi Zelia 2 multifunkciós babakocsi

A jó levegőn eltöltött idő nemcsak az egészségetek érdekében fontos, de így tudtok nap nap után új energiával és új élményekkel feltöltődni. A napi sétákkal a mozgás is része lesz az életednek, ami segít visszanyerni a várandósság előtti formádat, lendületedet. Ha ezek mellett hosszabb kirándulást is be tudtok időnként iktatni, akkor a természet szeretetét már egészen korán átadhatjátok a kicsinek.

Séta, futás babakocsival

A babának is kényelmes, számodra pedig könnyebb lehet a babakocsis séta. Az így együtt töltött idő közelebb vihet a kicsihez, hiszen együtt fedezhetitek fel a világot. Ha elszenderedik, akkor pedig élvezheted a nyugalmat. A jó levegőn tett gyaloglás természetes módja annak, hogy kiürítsd zavaró gondolataidat, megszabadulj feszültségeidtől. Ha ébren van a kicsi a babakocsiban, beszélhetsz hozzá, bemutathatod neki a fákat, a virágokat, a madarakat, és mindent, amivel találkoztok – így többet megért a körülötte lévő világból. A napi 30-60 perc séta számottevően hozzájárul ahhoz, hogy a szülés után jó formába kerülj. Ha pedig szeretnél nagyobb lendületet venni, és a kicsi is elérte a megfelelő kort, futó babakocsira válthatsz. A gyerekek többnyire élvezik a „száguldást”.

Hordozd a babát!

séta túra 2Boppy mei tai hordozó

  • Ha hordozókendővel vagy kenguruval indultok útnak, a kicsi akkor is boldogan nézelődhet. Nincs is jobb, mint anya vagy apa biztonságot jelentő közelségében szemlélni a világot. Ha babakocsival mentek, akkor is érdemes lehet magaddal vinned a hordozókendőt vagy a kengurut, hiszen így bármikor hordozásra válthatsz, például, ha a pici nyűgös.
  • Hosszabb túrához, főként, ha az útviszonyok nem teszik lehetővé a babakocsizást, háti hordozóra lesz szükség. Ez a vagány babahordozó eszköz biztosítja, hogy hosszabb sétát tegyetek a természetben.

Jó, ha felkészülsz a különféle időjárási viszonyokra, van nálad esővédő és napellenzőt is beszerzel a babakocsihoz.

Kapcsolódó termékek:

Járgányra fel!

Amikor a gyermek önállóan jár, és aztán örömmel közlekedik kismotorral, futóbiciklivel, rollerrel vagy triciklivel, a séta felgyorsul számodra is. Ez az időszak kiváló lehetőség a kicsinek: így fejlődik a mozgáskoordinációja, az egyensúlyérzéke, élesedik a figyelme, és a mozgás lendületét akár nap mint nap megtapasztalhatja. Ez nagy lehetőség és komoly tapasztalat számára.

séta túra 3Touragoo kismotor

Jó program lehet az is, amikor biciklire ültök: a bicikli ülés vagy biciklis utánfutó kényelmes helyet ad a kicsinek.

Fontos, hogy ne feledkezzetek meg a biztonságról, ezért mindenképp szerezzetek be egy megfelelő méretű gyerek sisakot is. Ha az elejétől hozzászoktatod a gyerkőcöt, akkor később is természetes lesz számára, hogy viselje.

Kapcsolódó termékek:

Ellenállóvá tesz a levegőzés

A kicsi alkalmazkodó és ellenálló képességének is jót tesz a levegőzés, hiszen a többféle hőmérsékleti hatás edzi az immunrendszert. Fontos azonban a réteges öltöztetés, különösen a pici babáknál.

séta túra 4

A kombidressz fölé jöhet a rugdalózó, majd a pulóver, a mellény vagy a kardigán, és amíg a hőmérséklet szükségessé teszi, a bundazsák vagy overál. Az első években a baba ruhatárának elengedhetetlen kelléke a sapka (mindig az évszaknak megfelelő), hiszen hűvösebb időben a hideg ellen óvja a pici fejét és fülét, tavasszal és nyáron pedig a napsugárzás elleni védelem egyik legfontosabb darabja. Jó, ha mindig van nálad egy plusz babatakaró is. Az öltöztetésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a kicsi babakocsiban utazik, vagy hordozókendőben, kenguruban, hiszen ez utóbbi esetben számításba kell venni, hogy a testeddel is melegíted őt.

Tipp: Az újszülött baba öltöztetéséről itt írtunk részletesen: Az újszülött öltöztetése évszakonként

Kapcsolódó termékek:

Mit vigyél magaddal, ha kimozdultok a babával?

Egy praktikus pelenkázó táskába vagy pelenkázó hátizsákba minden belefér, amire szükségetek lehet:

Az etetéshez:

séta túra 5Lässig pelenkázó hátizsák

Tipp: A pelenkázó hátizsák azért praktikus, mert így mindkét kezed szabad marad. Ez különösen fontos lehet, ha hordozod a babát, vagy később, amikor már járgánnyal közlekedik, és így indultok neki a sétának.

A séta, a kirándulás jó lehetőséget ad a beszélgetésre, akár a pároddal, akár a gyerkőccel, amit otthon talán nehezebb megvalósítani, mert elviszik a figyelmet a napi teendők. Ha hosszabb túrára indultok, megsokszorozzátok a levegőzés jótékony hatásait is, így a családi összhang és az egymáshoz kapcsolódás még inkább megvalósulhat, amiben a természet közelsége nagy segítséget nyújt.