Segítség a választáshoz

Sport babakocsi

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Sport babakocsi

Ahogy nő a gyermek, az újszülött, multifunkciós babakocsi mellé jól jöhet egy mozgékonyabb sport babakocsi. Ezzel könnyebben manőverezhetsz, és kisebb helyet foglal.

Sport babakocsi ülni tudó babának

Vannak a sport babakocsik között olyanok, melyek háttámlája fix. Érdemes mégis azt a típust választani, amelyik az alváshoz megfelelő mértékben megdönthető. Így mikor elszenderedik a gyermek, kényelmesebben pihenhet. (Vannak majdnem vízszintesig dönthető típusok, erről lentebb olvashatsz.) A sport babakocsik többnyire 3 éves korig, vagy 15 kg-ig használhatóak (némelyik típus ennél nagyobb súlyhatárig). De választható sport babakocsi 22 kg-ig is.

Esernyőre csukható babakocsi

Összecsukható babakocsi kategóriájában előkelő helyet vívott ki magának az esernyőre csukható sport babakocsi. Helytakarékossága miatt  jó szívvel ajánlható sokat utazó családoknak. De kapható lapra csukható sport babakocsi is.

Sport babakocsi újszülött babának?

Nemrég született babádnak az újszülött multifunkciós 3in1 babakocsi jelenti az ideális megoldást. Előfordulhat olyan helyzet, amikor mégis a sport babakocsik közül választasz. Ebben a kategóriában is vannak olyan modellek, amelyek megfelelőek lehetnek újszülött babának is. Ezek azok, amelyeknek a háttámlája majdnem vízszintesig dönthető. Persze ezeket később is használhatod, amikor a pici már önállóan is biztonságosan ül.

Kezdetben érdemes kiegészíteni őket a textilmózessel. Ez a mózeskosár textil oldalfalú verziója, puhán párnázott és hordozófülekkel van ellátva. A babakocsiba téve meleget és védelmet biztosít a babának. A majdnem vízszintesre dönthető babakocsiban nagyon jó szolgálatot tesz, mert vízszintesbe hozhatja a fekvőfelületet. Így a babát akár hason is lehet altatni.

Fontos szempontok a választáshoz

 1. Kerekek és terepviszonyok

Babakocsi vásárlás előtt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen terepen fogod használni.

 • Városi közlekedés, beton vagy aszfaltút: Ha jó minőségű beton- vagy aszfaltúton tolod a terep babakocsit, akkor inkább kisebb, bolygósítható kerékkel rendelkező típust válassz. Az ilyen kerék bolygósított állapotban egy függőleges tengely körül 360°-ban tud forogni. Így a kocsi fordulékonyabb, például kanyarodásnál nem szükséges megemelni. A legtöbb bolygósítható kerék fixálható, egyenetlen úton így érdemes használni. Rögzített kerékkel is tudsz fordulni, de ha éles szögben vagy szűk helyen kell manőverezni, érdemes a kerekeket ismét bolygósítani. Ezt egy kar felengedésével könnyedén megteheted.
 • Rosszabb, egyenetlen talaj, kavicsos vagy földút: Ha ilyen terepen jársz gyakrabban, akkor célszerű egy nagykerekű sport babakocsi mellett letenni a voksodat. A nagyobb kerekek jobban tompítják a talaj egyenetlenségeit, ami fokozza a kicsi kényelmét. Ilyen esetben lehetnek fontosak az alábbi keréktulajdonságok:

Rugózás, a rázkódás csillapítása:

 • A legtöbb babakocsi kereke puhább, habosított műanyagból készült, amely csillapítja az egyenetlen terepből adódó rázkódást. 
 • Van olyan babakocsi, melynek kerekei felfújhatóak, pumpálhatóak, plusz rugózást biztosítanak. Mivel nem kemények, csillapítják az egyenetlen terepből adódó rázkódást. Ezek a tömlős kerekek biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely garantálja a hosszú és problémamentes használatot. 3-4 hetente azért érdemes őket ellenőrizni, és amennyiben szükséges, fel kell őket pumpálni. Bizonyos típusoknál a pumpa a babakocsi tartozéka.
 • Egyes modellek állítható rugózással rendelkeznek. A baba súlyához és a terepviszonyokhoz lehet igazítani a rugózás mértékét.

A kerekek karbantartást igényelnek!

Megéri a fáradságot, hogy rendszeresen megtisztítsd őket a rájuk rakódott kosztól és portól, így megnövelheted a kocsi élettartamát. Nemcsak tisztítani, de ápolni is tanácsos a kerekeket. Tisztítás után, olajozóspray használatával a kerekek könnyebb forgását (fordulását), hangtalan gördülését tudod biztosítani.

 1. A babakocsi és a baba súlya

A babakocsi súlyának nagy jelentősége lehet a mindennapokban, akár kisbabával, akár kisgyermekkel közlekedsz. Akkor is, ha naponta csak néhány lépcsőfokot kell le- vagy felvinned. Célszerű előnyben részesíteni az ultrakönnyű sport babakocsi típusokat, ha gyakran kell emeletre vinni, vagy sokat használjátok a tömegközlekedési eszközöket. Gondolj arra is, hogy ha utaztok, be kell emelni az autó csomagtartójába. Jó tudni, hogy az alumíniumvázas kocsik általában könnyebbek, az acélvázasak nehezebbek.

 1. Nyitott és csukott méret

Kinyitott állapotban is lényeges lehet a babakocsi mérete, főleg, ha lakásban tárolod, és nem akarod mindig összecsukni. Ha gyakran használtok liftet, érdemes végiggondolni, be tudsz-e szállni majd vele. Jó, ha számításba veszed azokat a helyzeteket, amikor számít a babakocsi nyitott mérete!

Nagyon lényeges, hogy a babakocsi összecsukva az autó csomagtartójába beférjen, ha utaztok, és vinni kell. Fontos, hogy ne csak a szemmértékedet használd! Üzleteinkben bele is tudod próbálni a kiszemelt babakocsit az autódba. Létezik kézipoggyász méretűre összecsukható könnyű sport babakocsi is, amely a repülőgép utasterébe is felvihető. Ne csak azt nézd meg, hogy mekkorára, hanem azt is, hogy mennyire egyszerűen lehet összecsukni a kiválasztott darabot.

 1. A biztonság alapvető

Alapvető biztonsági tartozék a nálunk vásárolható összes babakocsiban az ötpontos biztonsági öv. Ez a gyermek vállai fölött is át van vezetve, így nagyobb biztonságot nyújt. Szintén alapkövetelmény, hogy a babakocsinak fékezhető kerekei legyenek. Befékezéskor mindig győződj meg róla, hogy valóban stabilan áll-e, de lejtőn soha ne engedd el, még befékezett állapotban se!

 1. Ülőrész, háttámla és huzat
 • A kicsi kényelme szempontjából nagy jelentősége van az ülőrész és a háttámla, a hordozó és a mózeskosár párnázottságának. Van olyan típus, amelyiknél a még nagyobb kényelem érdekében a derék-, a hát- és az ülőrész eltérő párnázottsággal rendelkezik.
 • A huzat minősége is lényeges: a hálós, rácsos szerkezetű huzat jól átszellőzik. Bizonyos babakocsitípusokon speciális anyagból készült huzat van, amely higiénikus és felszívja a nedvességet. Vannak olyan típusok, melyek huzata speciális: antiallergén, antisztatikus és penészedésgátló anyagból készült, amely elnyeli a nedvességet.
 • A babakocsit mindennap használod, és általában a gyermek sem kíméli, ezért kiemelten fontos a huzat tisztítása. Van olyan huzat, amelyik helyileg tisztítható, a legtöbb azonban leszedhető és mosható. Figyelj arra, hogy tisztítás után enyhén nedves állapotban szereld fel, mert akkor nyeri vissza legkönnyebben az eredeti formáját.
 1. Extrák, tartozékok és kiegészítők

Sok babakocsi több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé külön meg lehet vásárolni egyes kiegészítőket (típustól függően). A teljesség igénye nélkül ezek a következők lehetnek: lábzsák, bundazsák, esővédő, szúnyogháló, bevásárlóháló, pohár- és cumisüvegtartók, huzat, betét, hordtáska, hordozópánt, napernyő, stb. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy használhatóak-e az adott babakocsihoz!

 • Nyári huzat: Könnyen levehető és mosható, univerzális. Nem izzad bele a gyermek, mert egyedi felépítésének köszönhetően szabadon áramlik a levegő a kicsi teste alatt. Elvezeti a test által kibocsátott hőt és nedvességet.
 • Babakocsibetét: Könnyen levehető és mosható, nagyobb kényelmet biztosít. Segítségével megváltoztathatod a babakocsi színét, stílusát.
 • Bevásárlókosár, tárolók: Ezekben jut hely azoknak a holmiknak, melyeket a sétára magaddal viszel, vagy éppen a bevásárló körúton beszerzel.
 • Állítható ülőrész: Van olyan típus, amelynél az ülőrész magassága állítható, így nem kell olyan mélyre hajolnod a babához. Ezen kívül asztalhoz is tolhatod és etetőszékként használhatod (praktikus, ha például betértek egy étterembe, kávézóba).
 • A tolókar fogantyúja több magassági fokozatban, illetve dőlésszögben állítható: Így még a hosszú séta során sem fárad el a karod. Akkor is jól jön ez a funkció, ha lejtőn vagy emelkedőn közlekedtek. Arról nem is beszélve, hogy így mindenki a saját magasságának megfelelően állíthatja be a tolókart.
 1. A babakocsi színe

A legtöbb modellünk többféle színben kapható. Van lányos, fiús és semleges színű babakocsi is. Érdemes az utóbbiak közül választani, ha nem biztos a kicsi neme, vagy ha már előre gondoltok a kistestvérre is. Bizonyos márkák kínálatában vannak olyan limitált színek, melyeket neves divattervezők álmodtak meg.

Egy vagy akár két-három gyerkőc is használni fogja majd a családban? Ha várhatóan a kistestvér megörökli majd a babakocsit, akkor érdemes multifunkciós, semleges színű, strapabíró, jó minőségű darabot választani.