Gyerek sportcipő, tornacipő, vászoncipő

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: gyerek sportcipők

A gyerekcipő vásárlása során rögtön az első kérdés, ami szülőként felmerülhet benned, hogy mégis mikortól kell a gyereknek cipő? Milyen az ideális gyerek sportcipő? Nincs pontos válasz, nincs egy konkrét életkor, amikortól kötelező a cipő a gyereknek. Általánosságban az a szabály, hogy amikor a gyerek elkezd járni és a nap nagy részét már állva tölti, akkor már érdemes venni neki egy gyerekcipőt.

Az ideális gyerekcipő kritériumai

Nagyon nem mindegy, hogy milyen cipőt veszel a babádnak. A baba lába ugyanis folyamatosan fejlődik. Egy rossz kialakítású cipő anatómiailag komoly torzuláshoz is vezethet. Ezért fontos tisztában lenned azokkal a kritériumokkal, amiknek egy gyerekcipőnek meg kell felelni:

 • A legfontosabb, hogy a cipő jól fogja a gyerek lábát. Ez azt jelenti, hogy olyan cipőt kell neki választani, ami mindkét oldalon jól fogja a sarkait.
 • A cipőnek legyen zárt és kemény sarka, mivel ez tartja a legjobban a helyén a sarkakat.
 • Lehetőleg kerüld a hátul pántos cipőket.
 • Fontos a méret! Az ideális cipő kiválasztásánál nem szabad abba a hibába esni, hogy túl kicsi, vagy túl nagy méretet választasz. Ideális esetben a cipő orrában még van hely, hogy a gyerek mozgatni tudja a lábujjait. Nyugodtan lehet venni a gyereknek 0,5-1 számmal nagyobb méretű gyerekcipőt.
 • A gyerekcipő anyaga jól szellőzzön.
 • A gyerekcipő talpa ne legyen túl puha, de túl merev se. Az ideális ha kellően rugalmas kialakítású, mégis tart.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a sarokrésznél pántos szandálokkal, a gumicsizmákkal. Természetesen rövidebb ideig nyugodtan lehet ezeket hordani, az alkalmankénti 1-1 órás használat nem fog deformálódást okozni a baba lábán. A fenti szabályok alapvetően azokra a cipőkre vonatkoznak, amelyeket tartósan, a nap nagy részében hord a gyerek.

Segítség a helyes méret meghatározásához

Aki volt már gyerekkel cipőt vásárolni, pontosan tudja, hogy nem egy leányálom. A rengeteg cipő felpróbálása általában a legutolsó dolog, amihez a gyereknek kedve van. Ezért érdemes a folyamatot leegyszerűsíteni, előszelektálni és már csak a rostán fennmaradó darabokat felpróbáltatni vele. 

A lábméret lemérését otthon is meg lehet csinálni, hiszen néhány lépésben megvan az eredmény:

 1. Tegyél egy üres papírt a földre, ragaszd le a széleit, hogy ne tudjon elmozdulni.
 2. Állítsd rá a lapra a gyereket.
 3. Rajzold körbe a gyerek lábát.
 4. A rajzon mérd le a sarok és a lábujjak közti legnagyobb távolságot.
 5. Az így kapott mérethez adj hozzá 0,5-1 cm-t.
 6. Nézd meg, hogy ez a szám milyen méretezésnek felel meg.
 7. Ne feledd, márkánként eltérhet a méretezés, ezért mindig ellenőrizd le, hogy az adott cipőmárka milyen méretezést használ.

Gyerek sportcipők

A gyerek sportcipők és gyerek tornacipők kiválóak kisebb kirándulásokhoz, sportoláshoz. Jól szellőző anyagának köszönhetően, akár melegebb időben is kényelmes viseletnek számítanak. Ideálisak tavaszi-őszi szezonra, de mivel csak mérsékelten vízállóak, ezért lehetőleg kerülni kell az esőt.

 • A gyerek sportcipők anyaga általában bőr vagy valamilyen szintetikus anyag.
 • A tépőzáras fazonok előnye a cipőfűzőssel szemben, hogy a kisebb gyerekek is fel tudják venni segítség nélkül is akár. 

Gyerek vászoncipők

A gyerek vászoncipők nagyon jó szellőzést biztosítanak a gyerek lábának. Egyetlen hátrányuk, hogy a textil anyag nehezebben tisztítható, így előbb-utóbb a cipő koszolódásával kell számolni.

A gyerek vászoncipők általában nem moshatóak, a textil felületet vagy egy pufa kefével vagy pedig egy enyhén nedves ruhával lehet tisztítani.