Szélcső

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: szélcsövek

A csecsemők emésztőrendszere az első néhány hónapban még nem eléggé fejlett, ezért az emésztés során felszabaduló gázok puffadást okoznak. Ebből te szülőként azt veszed észre, hogy a pici babád a hasi fájdalomtól szenvedve folyamatosan sír, nyűgös. Szeretnél neki segíteni, ilyenkor kerül képbe a baba szélcső, ami segít a gázok távozásában.

Milyen a szélcső és mire való?

A szélcső egy üreges cső, ami általában szilikonból készül. Ezáltal nagyon puha az anyaga, rugalmas és könnyen hajlik. A szélcső segít, hogy a pici beleiben felgyülemlő gázok könnyebben szabaduljanak. A gázok távozásával megszűnik a baba pocakjában a feszülő érzés.

Mikor van szükség szélcsőre?

Amikor a babának gázok miatt fáj a pocakja, akkor a szélcső lehet az egyik megoldás, ami segíti a gázok kiszabadulását. Viszont sorrendben nem ez az első, amivel próbálkozni kell. Mert ugyan sokszor nagyon hasznos a szélcső, de azért nem szabad rendszeresen használni, mert a baba nem sajátítja el a székletürítéshez szükséges izmok használatát. És főleg kerülni kell az indokolatlan használatot! 

De most nézzük meg, hogy egyáltalán milyen esetek vezethetnek oda, hogy szélcsövet kell használni.

Hasfájással járó gázképződés

Az újszülöttek és a néhány hónapos csecsemők is hajlamosak nagyon mohón enni. Ez pedig azzal jár, hogy evés közben az anyatejjel vagy a tápszerrel együtt sok levegő is kerül a gyomrukba, ami aztán feszítő érzést, hasfájást okoz a babának. Anyatejes táplálásnál nemcsak a mohó szopizás, hanem a nem megfelelő mellretétel, a nem ideális szoptatási technika is okozhatja, hogy a kelleténél több levegő kerül a gyomorba. Tápszeres csecsemőknél pedig a nem megfelelő cumisüvegválasztás is gondot okozhat. Érdemes olyat választani, ami kimondottan hasfájós babáknak való. Mit tehetsz a gázok ellen?

  • Idővel te és a baba is megtanulja a szoptatási technikát, mégis figyelj oda, hogy megfelelő legyen a mellretétel és ha észreveszed, hogy a baba nem megfelelően szopizik segíts neki, hogy megtanulja a helyes technikát.
  • A mohó evés ellen jó megoldás, ha pár perccel a szoptatás elkezdése után egy rövid időre megszakítod a szoptatást és büfiztetsz egyet. Ezután már nem fog olyan nagy elánnal enni.
  • Függetlenül attól, hogy mennyire mohón eszik a csecsemő, a szoptatás mindig büfiztetéssel záruljon, hogy magától tudjon távozni a piciből a gáz.
  • Ha egyik sem használ, akkor kerülhet sor a szélcsőre.

Székrekedés miatti hasfájás

Míg egyes csecsemők naponta akár többször is kakilnak, addig másoknak akár 1-2 nap is eltelik széklet nélkül. Ezzel alapvetően nincs baj, ha egyébként a csecsemő jókedvű, jó közérzete van. Az anyatejes babáknál például a szervezet igyekszik maximálisan felhasználni az elfogyasztott anyatejet, így kevesebb széklet képződik. A probléma ott kezdődik, ha a baba sokat sír, mert nem tud kakilni. Ebben a helyzetben segíthet a tornáztatás, például a lábak bicikliztetése. Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor szükség lehet szélcsőre.

A szélcső használata

A szélcső használata nagyon hasonlít a végbélben történő hőmérőzéshez. A szélcsövet és a hőmérőt is nagyon óvatosan kell használni, nehogy sérülést okozz a babának.

Lépésről lépésre összeszedtük hogyan kell használni a szélcsövet:

  1. Az első feladat, hogy a szélcső vékonyabb végét be kell kenni babaolajjal vagy popsikrémmel. Ez segít, hogy ne okozz sérülést a babának.
  2. A babát fektesd a hátára, az egyik kezeddel fogd meg mindkét lábát és a fejéhez közelítve emeld fel a lábait.
  3. A szélcső vékonyabb, krémezett végét a végbélnél nagyon óvatosan csúsztasd be. Nem szabad nagyon mélyre tolni a szélcsövet, 2-3 centiméternél mélyebbre semmiképpen se told, mert megsértheti a beleit.
  4. Ha bent van a szélcső, finoman elkezdheted forgatni. Ettől a pici mozgástól a szélcsövön keresztül rövid időn belül elkezd kiáramlani a gáz.
  5. A szélcsövet csak 1-2 percig szabad használni, ezután szintén nagyon óvatosan kell kihúzni, majd alaposan megmosni, fertőtleníteni. Fertőtlenítéshez akár ki is főzheted.

A szélcső mozgatása a baba székletürítésére is hathat, ezért szélcsövezés után könnyen előfordulhat, hogy kakilni fog a baba.

A babák nem rajonganak a szélcsövezésért, ami teljesen érthető, hiszen bár nem fájdalmas, de nem egy  kellemes procedúra. Próbáld meg közben elterelni a figyelmét. Énekelj hozzá, mondókázz vagy adj a kezébe játékot.

Ha a székrekedési problémák a szélcső használata mellett is fennállnak, akkor keresd fel a gyerekorvost, hogy kivizsgálja mi okozhatja a panaszokat.