Babablog

Szelíden a megfázás ellen

Az illóolajok segítenek a betegségek megelőzésében és lefolyásuk meggyorsításában.

Az illóolajok nagyon finoman, mégis rendkívül hatékonyan hatnak, miközben az egész lakásban finom illatok terjengenek. Az a legklasszabb bennünk, hogy egy ultrahangos porlasztó segítségével belélegezhetővé válnak, mely a gyerekek esetében az egyik legegyszerűbb alkalmazási módnak számít. Lássunk csak egy „kettő az egyben” receptet a téli betegségek megelőzéséhez, az immunrendszer támogatásához. Amint a kisgyerek közösségbe kezd járni, számos, az immunrendszere számára új mikrobákkal és kórokozókkal találkozik. Ez a tanulás időszaka, hiszen így érik az immunrendszer, így erősödik meg a kisgyerek az évek során. Ám nem szükséges, hogy ez a tanulási, érési folyamat egyenlővé váljon azzal, hogy egyik betegségből a másikba essen a kicsi.

Az illóolajokkal csak nyerhetünk

Az illóolajok segítségével egyrészről megelőzhetünk bizonyos fertőzéseket, másrészről pedig a betegségek lefolyását meggyorsíthatjuk. Egy biztos, a terápiás hatású, bevizsgált illóolajokkal csak nyerhetünk. Ha megelőzésként, és nem tűzoltásként használjuk az illóolajokat, akkor ellenállóbbak lehetünk mi magunk és gyermekeink is a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben, gyorsabban felépülünk a betegségekből, kevésbé leszünk fáradtak. Az illóolajok rendszeres használatával mindez elérhető. Váljon hát életmódunkká az olajok mindennapi használata!

illóolaj

Eldugult orr, nátha, megfázás

Készíthetünk egy egyszerű keveréket, melynek során az illóolajokat egy bázisolajban (mely alapul szolgál a speciális hatóanyagokat tartalmazó, koncentráltabb illóolajoknak) oldjuk fel, majd ebből a keverékből naponta háromszor cseppentünk pár cseppet (összesen maximum 7 cseppet az óvodás kisgyerek esetében) a mellkas, a hát, a nyak, a torok vagy akár a fülek mögötti területre. Fertőtlenítsünk ki egy 30 ml-es barna gyógyszertári üveget, majd töltsük meg édesmandula- vagy sárgabarackmag-olajjal, hiszen a kisgyerekek számára ezek a hordozóolajok biztonságosak. Ha azonban nincs otthon ilyen olaj, ne keseredjünk el, a jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolaj is tökéletes választás.

Gyógyító keverék

Már 3 éves kor felett alkalmazható a hordozóolajban feloldott alábbi illóolajok keveréke: 5 csepp ravintsara (Cinnamomum camphora), mely antivirális, antibakteriális, immunerősítő hatású, 2 csepp orvosi levendula (Lavandula angustifolia), mely nyugtató, vírusölő, kiegyensúlyozó olaj, 1 csepp saro (Cinnamosma fragrans), mely megakadályozza a fertőzések terjedését, és 2 csepp Eucalyptus radiata illóolaj, mely felszabadítja a légutakat, és köptető hatású, mindamellett, hogy erős vírus- és baktériumölő olaj.

Párologtassunk!

A fentebb leírt illóolaj-keveréket tisztán (hordozóolaj nélkül) a diffúzor vízzel telt tartályába is cseppenthetjük, majd fél órán keresztül párologtassuk, hiszen az illóolajok egyik leghatékonyabb alkalmazási módja a levegőbe való porlasztásuk, így a belső terek levegőjét is tisztíthatjuk, fertőtleníthetjük. Ezt ultrahangos párásító berendezéssel, vagy illóolajok párologtatására kitalált diffúzorokkal oldhatjuk meg. Az aromamécses nemcsak tűzveszélyes, de az olajok a hő hatására megégnek, sérülhetnek, szerkezetük megváltozik, sőt az egészségre veszélyes anyagokká is átalakulhatnak. A diffúzorok segítségével azonban teljesen biztonságos módon juttathatjuk a légkörbe az illóolajokat akár a gyerekszobában is.

Schütz Gabriella

Ez a cikk a gyógyszertárakban ingyenesen elérhető szaklap, a Baba Patika 2017. januári számában jelent meg.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com