Babablog

Szeparációs szorongás: anya nélkül sehova

A szeparációs szorongás a baba fejlődésének egy mérföldköve. A baba zaklatottá válik, ha nem vagy a közelében és legszívesebben egy percre sem menne el mellőled.

A szeparációs szorongás nem más, mint az elválástól való félelem, ezért szokás szeparációs félelemként is hivatkozni rá. A baba érzelmi fejlődésének egy olyan mérföldköve, amikor a baba viselkedése hirtelen megváltozik. Megijed, nagyon nyugtalanná válik ha nincs a közeledben. Nem kell aggódni, ez egy teljesen természetes folyamat. Ugyanakkor szülői oldalról ez egy megterhelő időszak, de kitartás, idővel túl lesztek rajta.

Mi az a szeparációs szorongás?

A baba a születésétől fogva hétről hétre óriási fejlődésen megy keresztül. Ez igaz a testi és a szellemi fejlődésre is. A szeparációs szorongás az érzelmi fejlődés egyik mérföldköve, amit a babának meg kell ugrania. Hogy megértsük nagyjából mi zajlik ilyenkor a baba fejében, érdemes kicsit belehelyezkedni az ő helyzetébe.

Baba és anya közti kötelék

A baba és az édesanya között már a terhesség 9 hónapja alatt, a pocakban elkezd kialakulni egy kötelék. Amikor a baba világra jön már felismeri az anya hangját és innentől kezdetét veszi egy csodálatos kapcsolat anya és gyermeke között. Te és a babád jó néhány hónapig szinte szimbiózisban éltek. Te jelented a babád számára a biztonságot, a biztos pontot a mindennapokban. A szoptatás még tovább erősíti ezt a köteléket. Ő ezeket az első hónapokat még úgy éli meg, mintha ő és te egy személy lenne. 

szeparációs szorongás 1

Tárgyállandóság

A babád óriási kalandvággyal kezdi felfedezni a környezetét. A mozgásfejlődése pedig segíti őt ebben a kalandban. Egyre nagyobb távolságokra tud már saját magától is eljutni először csak kúszva, aztán már mászva. Ahogy a baba töretlenül fejlődik, megismeri a környezetét és rájön arra, hogy ti két külön személy vagytok. Ezzel egyidejűleg arra is ráeszmél, hogy attól még, hogy nincs valami a látóterében, attól még létezik. Ezt nevezzük tárgyállandóságnak. Valami olyasmi játszódik le a fejében, hogy azt már tudja, hogy anya és apa akkor is van, ha épp nem látja őket, mégis zaklatottá válik.

Ezeknek a felismeréseknek a lelki feldolgozása egy komoly feladat elé állítja a gyerekeket, nem csoda, hogy a viselkedésükben változást veszel észre. Ez a változás egészen addig tart, amíg a gyermek megbirkózik a felismerés tényével és a maga módján feldolgozza azt.

A szeparációs szorongás időszakában a baba korábban nem tapasztalt módon mutatja ki a kötődésát általában az édesanya irányába. Szó szerint nem lehet elmozdulni tőle, mert rögtön sírni vagy hisztizni kezd. Ilyenkor éjjel-nappal igényli a jelenléted.

A szeparációs szorongás jelei

Fokozott kötődés

A szeparációs szorongás jelei közül kétségtelenül az extrém módú kötődés a legjellemzőbb. Általában az édesanya az a személy, akitől ilyenkor egy percre sem szeretne megválni. Gyakorlatilag már attól is zaklatottá válik és sírásban törhet ki a baba, ha az anyukája elmegy mosdóra és nem látja őt addig. Szélsőséges esetben már-már dühkitörései is lehetnek.

Készülj fel lelkileg, hogy ebben az időszakban a baba árnyékként követ majd téged. Szinte semmit sem tudsz majd nélküle csinálni. És nem is lesz olyan személy, aki be tudna segíteni, mert a baba ilyenkor jellemzően csak egy személyt, általában az édesanyát fogadja el.

A szeparációs félelem idején a babád igényli az ölelést, szeretne minél több időt a karjaidban tölteni.

szeparációs szorongás 2

Alvászavar

Az alvási nehézségek szintén jellemzőek a szeparációs szorongásra. Az addig könnyen altatható, jól alvó babánál sokkal több idő kell, hogy el tudjon aludni és az éjszakák is nehezebbek lehetnek. Előfordulhat, hogy éjjelente az eddigiekhez képest gyakrabban felsír a baba és nehezebben is alszik vissza. A kialakult alvási szokásokhoz képest általában korábban is ébrednek.

Már nem elég a játék

A szeparációs szorongás jele lehet, ha a korábban kedvenc játékoktól is elfordul a gyermek. Az önálló játék egy időre nem tölti el örömmel, nem köti le a figyelmét, sokkal szívesebben töltené az idejét veled.

A szeparációs szorongás megjelenése időben viszonylag jól behatárolható, ezért ha ilyenkor odafigyelsz a babára, akkor a fenti jelek mellett még könnyebben meg tudod állapítani, hogy valóban szeparációs szorongással van-e dolgod vagy sem. 

De egyszerűen megbizonyosodhatsz arról, hogy valóban ez van-e a háttérben. Ha eltűnsz a látóteréből és a baba hirtelen sírni kezd, menj oda hozzá és próbáld megnyugtatni. Ha már pusztán a közelségedtől, az ölelésedtől pillanatok alatt megnyugszik, akkor nagy eséllyel szeparációs szorongással van dolgod. De lássuk, hogy időben mikorra tehető a szeparációs szorongás?

Mikor kezdődik a szeparációs szorongás?

A szeparációs szorongás általában a baba 8 hónapos korában jelentkezik először. Mind az érzelmi fejlődésben, mind a mozgásfejlődésben ebben a korban érkezik el a babád arra a szintre, hogy az elválástól való félelem megjelenjen nála. Ez a szeparációs szorongásnak az első szakasza. 

Ha ezen túl vagytok, néhány hónap nyugodtabb időszak következik, aztán a baba egy- és másfél éves kora körül újra felbukkan a szeparációs szorongás. Ebben a korban már nagy valószínűséggel magától jár a babád és egyre ügyesebb. Le tud venni dolgokat a polcról, saját maga már sok mindent meg tud csinálni, elindul az önállósodás útján. Ez viszont érzelmileg megrémiszti, így ismét extra módon kötődni kezd. Ez a szeparációs szorongás második szakasza.

szeparációs szorongás 3

Meddig tart a szeparációs szorongás?

Abszolút gyerekfüggő, hogy ki mennyi idő alatt teszi túl magát ezeken az időszakokon, de általában 1-2 hétig tart. Vannak babák, akiknél eleve alig lehet felismerni a szeparációs szorongást, míg másokat sokkal jobban megvisel. 

Ugyanígy a feldolgozási idő is nagyban eltérhet. Lehet, hogy csak pár nap, de lehet, hogy több hét is a szeparációs szorongás jegyében telik. Egy biztos: a részedről nagyon nagy kitartásra van szükség. A jó hír, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy legkésőbb a gyerekek hároméves korára teljesen elmúlik a szeparációs szorongás.

A szeparációs szorongás kezelése

A szeparációs szorongást nem tudod elkerülni, nincs ráhatásod arra, hogy a baba mennyi idő alatt teszi túl magát ezen az időszakon. De magában a feldolgozásban nagyon sokat segíthetsz!

A legfontosabb dolog, hogy ezt az időszakot be kell áldozni! Készülj fel, hogy mindennel sokkal lassabban fogsz haladni, de ne stresszelj ezen, mert a babádnak most fokozottan szüksége van rád. És ez csak egy átmeneti időszak.

Érdemes például ilyenkor őt is bevonni a házimunkába. Lehet együtt port törölni, teregetni, porszívózni. Biztos lehetsz benne, hogy nem lesztek nagyon hatékonyak, de most ez a legjobb, amit a babádért tehetsz. Amikor igényli öleld át, nyugtasd meg!

szeparációs szorongás 4

A szeparációs szorongás kezelése már csak azért is nehéz, mert nem igazán tudod vele megbeszélni, hogy nincs mitől féljen, ott vagy neki. Ettől függetlenül fontos, hogy mégis kommunikálj vele és a saját nyelvén magyarázd el neki, hogy ha egy időre el is mész valahova, vissza fogsz térni hozzá. 

Az elválást a babának meg kell tanulnia és ebben tudsz neki segíteni. Néhány tipp, hogy tudod könnyebbé tenni az elválást:

  • Ha elmész otthonról, az elköszönést érdemes minél rövidebbre fogni. 
  • Ha búcsúzásnál sír a baba, köszönj el gyorsan, ne maradj ott vigasztalni, mert azzal általában csak rontasz a helyzeten. 
  • Próbáld meg az ő nyelvén elmondani neki, hogy mikor térsz vissza. Mivel az időérzékük még nem alakult ki, így a „fél óra múlva jövök” kifejezés nem sokat mond neki. Inkább azt mondd, hogy ha felébredsz a délutáni alvásból vagy uzsonna után stb. Ezek azok a mondatok, amelyeket ő is tud értelmezni.
  • Figyelj oda arra, hogy ne egy gyors személycsere legyen közted és aközött, aki vigyázni fog a babára. Hagyj egy kis átmenetet, hogy a baba hozzá tudjon szokni az új társasághoz. Kezdjetek el közösen játszani, ezzel talán könnyebben el tudod terelni a figyelmét.
  • Akár egy kedvenc plüss állat vagy szundikendő is segíthet. Amíg távol vagy végig nála lehet, ölelgetheti, megnyugtathatja.

A szeparációs szorongás fogalma tipikusan egy olyan dolog, amivel a szülők általában csak akkor szembesülnek, amikor már benne vannak. Pedig nem árt előre felkészülni, mert érzelmileg nagyon megterhelő ez az időszak. Ezért jó, ha tisztában vagytok azzal, hogy mire lehet számítani. Ne aggódj, a szeparációs szorongás nem tart sokáig, de kétségtelenül kitartást igényel.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com