Babablog

Szex terhesség alatt: tények és tévhitek

A szex terhesség alatt biztonságos, ha normál lefolyású, komplikációmentes a terhesség. Vannak viszont olyan esetek, amikor a terhesség alatti szex nem ajánlott.

A várandósság 9 hónapja alatt a szex terhesség alatt kérdéskör biztosan felmerül a párokban. Mi az igazság a terhesség alatti szexről? Biztonságos a szex terhesen vagy jobb, ha egy időre felhagyunk vele? Ebben a cikkben utánajárunk, hogy megengedett-e a szex a terhesség alatt.

Biztonságos a szex terhesség alatt?

A legtöbb várandósságra igaz, hogy a szex terhesség alatt abszolút megengedett, biztonságos. A szeretkezés során a magzatnak nem esik baja, őt ugyanis védi a magzatvíz, a magzatburok és a zárt méhszáj is. Az egész intim együttlétből a baba csupán azt érzi, mintha ringatózna. A magzat egészséges fejlődését tehát nem gátolja, ha a pároddal szexuális életet éltek.

szex terhesség alatt

De vannak olyan várandósságok, amelynél az orvos vagy a védőnő javaslatára mégis kerülni kell a nemi életet. Ha a terhesség alatti szexről van szó, akkor mindig az az irányadó, amit a nőgyógyász és a védőnő mond.

Mikor tilos a szex terhesség alatt?

Alapesetben a szex megengedett a várandósság idején, de van néhány körülmény, amikor nem javasolt. Ezek azok az esetek, amikor nem ajánlott a terhesség alatti szex:

  • Korábbi terhesség során előfordult vetélés.
  • Az aktuális terhességnél fennáll a vetélés kockázata.
  • Korábbi terhesség koraszüléssel zárult.
  • Hüvelyi fertőzés
  • Nyitott méhszáj
  • Szivárgó magzatvíz
  • A várandósság során vérzés, medence tájékon fájdalom lép fel.

Ha a fenti körülmények bármelyike is fennáll, akkor az orvos nagy valószínűséggel a szexuális élet felhagyását javasolja majd. Ha a terhességed alatt bizonytalan vagy, hogy az esetedben mennyire szabad szexuális életet élni, akkor mindenképpen konzultálj erről az orvosoddal!

A szexuális vágy alakulása

Ha nincs akadálya a terhesség alatti szexnek, akkor sem biztos, hogy te nőként vágysz rá vagy esetleg a párod vágyik rá. A 9 hónap alatt a szexuális vágy folyamatosan változik és ez teljesen természetes. Lesznek olyan időszakok, amikor egyáltalán nem vágysz arra, hogy szeretkezz a pároddal, míg máskor legszívesebben folyton egymás karjaiban lennétek.

Szex terhesen az első trimeszterben

A terhesség első trimesztere igazán megterhelő lehet neked. Ilyenkor a legtöbb kismama reggeli rosszullétekkel küzd, fáradtság tör rá, nagyon sokat aludna. Erre az egészre pedig még rájön a hormonális változás is. A hirtelen rád törő hormonok miatt a szexuális vágy csökkenhet.

Az első trimeszterben még te és a párod is barátkoztok a terhesség gondolatával, mindkettőtök számára ez egy új helyzet. Így előfordulhat, hogy az első trimeszterben kevesebb hangsúly kerül a szexuális együttlétre.

Szex terhesen a második trimeszterben

A második trimeszter az elsőhöz képest nagy változásokat hoz. Erre az időszakra már jó eséllyel véget értek a hangulatingadozások és a reggeli rosszullétek is már csak emlékek. A terhesség során talán ilyenkor vagy a leginkább tele energiával. Így nem meglepő, hogy a második trimeszterben a szexuális vágy megnő. A testedben végbemenő változások is fokozzák a szexualitás előtérbe kerülését. Így például megduzzadnak a melleid, érzékenyebbé válnak a mellbimbóid, minden érintésre sokkal érzékenyebben reagálsz.

Szex terhesen a harmadik trimeszterben

Hiába a nagy pocak, ha az orvos másképp nem dönt, a harmadik trimeszterben is ugyanúgy szabad az út a szeretkezés előtt. Bár az igaz, hogy erre az időszakra már olyan nagy lesz a pocakod, hogy igen kreatívnak kell lennetek, hogy megtaláljátok azt a szex pozíciót, ami mindkettőtöknek jó. A misszionárius póz általában ilyenkor már nem kényelmes, mivel háton fekvésnél a magzat nagyon ránehezedik a hátadra.

A terhesség alatti szex során az orgazmus méhösszehúzódásokat okozhat, de ezek nem ugyanazok a méhösszehúzódások, melyek vajúdásnál jelentkeznek. Egy komplikációmentes, normál lefolyású terhességnél az orgazmus nem okoz koraszülést.

Szex terhesség alatt: tények és tévhitek

A terhesség alatti szex kérdéskörön belül rengeteg tévhit kering, amiket ideje eloszlatni. És persze rengeteg kérdés is felmerül a várandósság alatti szexről, amik megválaszolásra várnak.

Állítás: Az orgazmus koraszülést okoz.

Ez az állítás ebben a formában nem igaz. Normál lefolyású, tehát komplikációmentes terhesség esetén önmagában az orgazmus nem okoz koraszülést. Az orgazmus ugyan méhösszehúzódásokat okozhat, de ezek nem egyeznek a vajúdáskor fellépő méhösszehúzódásokkal. Még a kiírt dátumhoz közel sem indítja be az orgazmus a szülést.

Állítás: A szex során a behatoló pénisz sérülést okozhat a magzatnak.

Nem igaz. A szexuális együttlét alatt a pénisz nem tesz kárt a babában, a magzatot védi a magzatvíz, a magzatburok és a zárt méhszáj.

Állítás: Az anális szex tilos terhesség idején.

Igaz. Az anális szex a terhesség idején nem ajánlott, ugyanis a fertőzés kockázatát rejti magában.

Állítás: Lombikprogramban fogant terhesség esetén nem ajánlott a szex.

Igaz. Lombikprogram keretében fogant terhesség esetén a 9 hónap alatt a szex általában nem ajánlott. Ha te is ilyen helyzetben vagy, mindenképpen konzultálj erről az orvosoddal!

szex terhesen

Szex szülés után

A szexuális együttlét tekintetében a szülés utáni időszak más, mint a várandósság 9 hónapja. A szülés nagyon komolyan megterheli a női szervezetet. Éppen ezért a szülést követő 6 hétben nem ajánlott a szex. Ez a néhány hét szükséges ahhoz, hogy regenerálódjon a méh, begyógyuljanak a hegek, kisebb sérülések. Ha esetleg a szülés alatt gátmetszésre volt szükség, akkor a gátseb gyógyulására is kell időt hagyni.

A terhesség alatti szex lelki oldala

A terhesség alatti szexnek eddig a testi vonatkozásáról beszéltünk, de nem szabad megfeledkezni a lelki oldaláról sem. Várandósságtól függetlenül a szex mindig közös döntés eredménye kell legyen. Terhesség idején viszont ez fokozottan igaz. Annak tudata, hogy a pocakodban növekszik a gyermeketek, egy olyan új helyzetet teremt, amihez mindkettőtöknek hozzá kell szoknia. Lehet, hogy ez valakinek könnyen megy, és gyorsan elfogadja ezt az új helyzetet, míg másnak ez egy hosszabb folyamat.

Érdemes beszélnetek róla, hogy ki hogyan viszonyul a terhesség alatti szexhez, milyen érzések kavarognak bennetek ezzel kapcsolatban. És amikor sor kerül az együttlétre, minden eddiginél jobban figyeljétek egymás rezdüléseit! És ne tartsátok magatokban, hogy ebben az új helyzetben mi az, ami jól esik nektek és mi az, ami nem!

Fotó: www.shutterstock.com