Babablog

Szobatisztaság: hogyan szoktasd le a kicsit a pelusról?

A legtöbb szülő várja, hogy gyermeke végleg megszabaduljon a pelenkától, a szobatisztaságra azonban meg kell érnie a kicsinek.

Amikor eljön az ideje a szobatisztaságra szoktatásnak, az nagy mérföldkő a kicsi önállósodásában is. Fontos, hogy támogatva, de ne siettetve kísérd gyermekedet, hogy a maga tempójában haladhasson.

A szobatisztaság elérése testi és pszichés értelemben véve is érési és tanulási folyamat eredménye. Régen nem volt ritka, hogy a pár hónapos babát bilire ültették, ez azonban nem szobatisztaságra szoktatás volt, hanem időzített bilire ültetés. Ma már tudjuk, hogy körülbelül két-három éves korra éri el a gyermek azt az érettségi szintet, hogy képes szabályozni ezt a folyamatot, és a záróizmokat akaratlagosan tudja működtetni. A túl korai „biliztetés” elavult és helytelen gyakorlat. Nem számít az sem, hogy az egyik gyermek előbb, a másik kicsit később lesz szobatiszta, sokkal fontosabb, hogy ne siettesd a folyamatot, mert az nagy lelki terhet jelent a kicsi számára, és benned is feszültséget keltene a sikertelenség.

szobatisztaság bili

Fontos a türelem

Az, hogy mennyi ideig tart az az időszak, amíg véglegesen megszabadul a pelustól, gyerekenként eltérő. Van, akinek elég néhány nap, másoknak hónapokba telik. Az is lehet, hogy valamilyen körülmény (például akár kisebb betegség, költözés vagy testvér születése) visszaveti a folyamatot. A szobatisztaság kialakulásakor fontos a türelem és a higgadtság. A szidás, kiabálás, ha például egy-egy napon már többedszerre kell átöltöztetni a gyermeket, szégyenérzetet és komoly szorongást alakíthat ki benne. Ha „baleset” történik, inkább nyugtasd meg és bátorítsd! Nemcsak a szidásnak, de a tömjénezésnek sincs helye a folyamatban, így érdemes különösebb lelkendezés és túlzott aktivitástól mentesen kezelni ezt az egyébként természetes folyamatot. Máskülönben a gyermek megérzi, és könnyen rászokik arra, hogy így mozgósítsa vagy akár irányítsa a szülőt. A támogató, elfogadó családi környezetben általában könnyen válik szobatisztává a kicsi. Érdemes bíztatni és egyre több önállóságot biztosítani számára.

szobatisztaság pelenka

Hogyan támogathatod gyermekedet?

  1. Szobatisztaságra szoktatás előtt érdemes áttérni a bugyipelenkára vagy az ún. leszoktató pelenkára, amit könnyű fel- és lehúzni. Ezt a kicsik akár egyedül is meg tudják tenni, az önállóság pedig ebben a korban nagyon fontos számukra. Azért is előnyös a használatuk, mert ezekben a kisgyermekek jobban érzik, hogy „megtelt a csomag”, ez pedig ösztönözheti őket a szobatisztaságra.
  2. Jó, ha a kicsi másfél éves kora körül veszel egy bilit. Legyen stabil és kényelmes! Kiválaszthatjátok együtt is, aztán pedig érdemes egyszerűen és röviden elmagyarázni a gyermekednek a használatát.
  3. Fontos, hogy a bilit félreeső helyre tedd, hogy a bilizés ne legyen egy „produkció” a család életében, és a kicsi nyugodtan, félrevonulva tudja végezni a dolgát. A bilinek ideális helye van a fürdőszobában.
  4. Ha a kicsi jobban érdeklődik a WC iránt, mert esetleg a család többi tagját vagy a nagyobb testvért szeretné utánozni, akkor jöhet a WC szűkítő. Létezik olyan, amelyik fellépővel van egybeépítve, de ha nem ilyet választasz, akkor egy külön gyerekfellépőre is szükség lesz.

Kapcsolódó termékek:

A nyár a gyakorlás ideje?

Szerencsés, ha a kicsi éppen nyáron jut el a fejlődésének ezen szakaszába, hogy megkezdődhet a szobatisztaságra szoktatás, de csak azért nem szabad erőltetni, mert ez az évszak ideálisabb lenne. Ha viszont vannak jelei annak, hogy megérett rá, akkor az egy ideális helyzet. Jó időben hagyhatod, hogy akár meztelenül szaladgáljon, könnyebben megérezve a saját teste jelzéseit. Ilyenkor könnyebb lehet neked is, mert kevesebb mosással járnak a kisebb-nagyobb „balesetek”. Persze ha nem adódik alkalom arra, hogy a szabadban gyakoroljon csemetéd, azzal sincs semmi baj.

szobatisztaság szabadban

Jelek és fokozatok

Milyen jelek utalhatnak rá, hogy készen áll a gyermeked? Hogyan haladhatsz előre támogatva az ő saját tempóját?

  • Ha már 2-3 órán át száraz marad a pelusa, érdeklődést mutat a bilizés iránt, esetleg zavarja is a pelenka, vagy szól, hogy pisilnie kell, szívesen ráül a bilire és sikerül is a dolog, akkor megérett rá.
  • Aztán egyre magabiztosabban jelzi a szükségletét. Az sem baj azonban, ha visszakéri a pelust, hiszen nem megy a leszokás egyik napról a másikra. Az is lehet, hogy könnyedén megy a bilibe pisilés, de a kakiláshoz még szüksége van a pelenkára.
  • Amikor nappalra már megbízhatóan szobatiszta, még utána is előfordulhat, hogy bepisil egyszer-egyszer, például akkor, amikor nagyon leköti egy játék és nem figyel annyira. Ilyenkor sem szabad leszidni, mert ez is teljesen természetes.
  • Az éjszakai szobatisztaság hatéves kor körül alakul ki, így nem kell aggódnod, ha még akár 4-5 éves korban is szüksége van éjjel a pelenkára, amihez még akkor is ragaszkodhat, amikor már reggelig száraz marad. Az éjszakai pelenkamentes „gyakorláshoz” érdemes vízhatlan lepedőt tenni az ágyra.

Több hétig vagy akár hónapokig is eltarthat a folyamat, hogy a kicsi nappalra szobatisztává váljon.

Egészen a pelenkás időszak végéig előfordulhat pelenkakiütés a kicsiknél. Olvasd el a Pelenkakiütés, a babáknál leggyakrabban előforduló bőrprobléma című cikkünket.

Kapcsolódó termékek:

Utazás és szobatisztaság

Amikor a szobatisztaságra szoktatás átmeneti időszakában vagytok, nehezebb lehet a kiruccanás. Érdemes több váltás ruhával felszerelkezni. Nagy segítséget jelenthet az eldobható utazóbili, amit bárhol tud használni a kicsi. A nyilvános WC használatánál pedig ugyanolyan fontos a higiénia, mint a felnőttek esetében. Ebben segít az eldobható WC ülőke védő és a nedves WC papír. Mindig legyen nálad kézfertőtlenítő is!

Kapcsolódó termékek:

Ne feledd: ahogy a gyermekkori fejlődés számos más területén, úgy a szobatisztaság elérésében is nagy egyéni eltérések lehetnek. Nem kell aggódnod, ha a te gyermeked valamivel később válik szobatisztává. Előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik majd.

Fotók: Stutterstock