Babablog

Szúnyogcsípés ellen: megelőzés, kezelés és allergiás tünetek

Milyen panaszokat okoz a szúnyogcsípés, és hogyan óvhatod meg gyermekedet a vérszívóktól? Milyen tünetekkel fordulj orvoshoz? Tippek sebkezeléshez és megelőzéshez.

A nyarat nemigen lehet megúszni szúnyogcsípés nélkül egy kisgyermekes családban, de érdemes mindent megtenni, hogy megelőzzétek a bosszantó vakarózást. Egyrészt a baba sokkal jobban érzi majd magát, ha nem kell a viszketéssel foglalkoznia, másrészt neked sem kell aggódni egy esetleges fertőzött szúnyogcsípés miatt, ami vírusokat és betegségeket terjeszthet. Mi a különbség a szimpla és az allergiás tünetek közt, és hogyan lehet megelőzni a szúnyogtámadásokat?

Miért csípnek minket a szúnyogok?

Egy esős május, amire hirtelen kánikula érkezik, sajnos rendkívül kedvez a vérszívóknak, így idén is érdemes alaposan felkészülni a nyár kellemetlen velejáróira, a szúnyogokra. Magyarországon közel 50 féle szúnyogfaj ismert, amelyek közül legnagyobb tavunknál találkozhatunk például a balatoni szúnyoggal is. Azért csípnek bennünket, mert a nőstény szúnyogoknak a vérben található fehérjére van szükségük a petéik felépítéséhez. 

A szúrás során szájszervüket belénk mélyesztik, majd nyálukkal antikoaguláns anyagot juttatnak a bőrünk alá, ami viszketést vált ki. A keletkező vörös foltok mérete és kiterjedése immunválaszunk következménye, amit a rovar nyálában lévő különböző anyagok váltanak ki.  Mi alapján választanak a vérszívók? Legjobban a nullás vércsoportot szeretik, de érzékelik a lélegzetünk által kibocsátott szén-dioxidot, sőt, az izzadásunk során keletkezett tejsavat is. 

A szúnyogcsípés, pókcsípés helye begyulladhat.

Mivel jár a szúnyogcsípés?

A szúnyogcsípés után szinte azonnal kerek dudor keletkezik, olykor egy kis pöttyel a közepén. A pukli hamarosan vörössé, keménnyé válik, és kis mértékben megduzzad. Ha az immunrendszer valamilyen okból nem működik megfelelően, akkor viszont súlyosabb tünetekkel lehet számolni, például csalánkiütéssel, nagy kiterjedésű duzzanattal vagy megnagyobbodott nyirokcsomókkal. Mivel a kisgyermekek bőre érzékenyebb, ráadásul az immunrendszerük sem ismeri még a szúnyog által kibocsátott anyagokat, ők gyakran intenzívebben reagálnak a csípésekre a felnőtteknél.

A szúnyogcsípés-allergia tünetei

A fulladás, a nyelv duzzanata, illetve az egész testet beborító kiütések ritkán fordulnak elő a méh- vagy darázscsípéshez képest, amelyeknél a melittin nevű fehérje a bűnös az allergiás reakciók kiváltásában. A véraláfutásos szúnyogcsípés sem gyakori, a gennyezés pedig elvakart szúnyogcsípés esetén alakulhat ki, mivel ilyenkor a bőrön lévő kórokozók bekerülnek a gyulladásos folyamatba, sőt még bakteriális felülfertőződésre is sor kerülhet. 

A szúnyogcsípésre adott, a szokásosnál komolyabb allergiás reakció, azaz a Skeeter-szindróma tünetei a következők lehetnek:

 • kiterjedt, vörös folt a csípés körül;
 • duzzanat;
 • intenzív viszketés;
 • fájdalom és melegség a csípés helyén;
 • nagyon ritkán előfordulhat láz és hányás; 

Mikor van szükség orvosi segítségre szúnyogcsípések esetén?

A legtöbb szúnyogcsípés nem igényel orvosi kezelést, de érdemes felkeresni a gyermekorvost, ha:

 • hólyagosodást, kiterjedt csalánkiütést vagy fekélyesedést tapasztalsz;
 • olyan fájdalmat érez a kicsi, ami nem enyhül;
 • fertőzésre utaló jeleket, begyulladt szúnyogcsípést észlelsz gennyesedéssel, erősödő fájdalommal;
 • rosszul érzi magát a pici, vagy hányás, gyomorfájás, láz, izzadás vagy fejfájás jelentkezik nála.

Fontos tudni, hogy a kalcium a hiedelmekkel ellentétben nem fog segíteni az allergiás tüneteken!

Mit tegyünk a szúnyogcsípésre?

A szúnyogcsípéseknél többnyire a viszketés a probléma, ami a csecsemők és kisgyermekek esetében kihívást jelenthet, ők ugyanis mindenképp meg akarják vakarni a csípéseket. Míg te mindent megteszel, hogy megakadályozd a sebhelyek elkaparását az esetleges fertőzések miatt, a kicsi nem fogja megérteni, miért nem engeded a vakarózást. De mégis mivel lehet csillapítani a viszketést?

A szúnyogcsípés kezelése

Miután rövidre vágtad a kicsi körmeit, megölelted, és megnyugtattad, próbáld ki az alábbiakat:

 • Alkalmazz hideg, nedves borogatást a szúnyogcsípésre.
 • A rövid ideig tartó, ruhába csomagolt jeges borogatás vagy egy hűvös fürdő is enyhítheti a panaszokat.
 • Készíts szódabikarbónából és vízből pasztát, és naponta többször kend a csípésre.
 • A gyógyszertárból beszerezhetsz hűsítő hatású kenőcsöt, vásárolhatsz szúnyogcsípésre kifejlesztett krémet is, ami gyógynövényes összetevőkkel enyhíti a viszketést.

A szúnyogcsípés, pókcsípés helye begyulladhat.

Szúnyogcsípés babáknál: tippek a megelőzéshez

A kisbabák a legérzékenyebbek a rovarcsípésekre, így rájuk különösen kell vigyázni a melegebb évszakokban. Adunk néhány tippet, hogy minimalizáld a szúnyogtámadások esélyét.

 • Kerüld el a szúnyogtanyákat! Próbálj a kicsivel távol maradni azoktól a helyektől, ahol a szúnyogok hajlamosak tábort ütni, mint amilyenek például a kinti szemeteskukák és a kis víztócsák. Az udvaron vagy a ház körül található edényeket is ürítsd ki, mivel a szúnyogok az ezekben felgyülemlett vízben szaporodnak. Hetente egyszer cseréld ki a vizet a madárfürdőkben, és ne hagyd pangani a gyermekek pancsolójában sem, amikor nem használjátok a medencét. Ha esővizet gyűjtenél, a vízgyűjtő edényre tegyél szúnyoghálót, hogy megelőzd a szúnyogok kifejlődését.
 • Figyelj a napszakra! A szabadba csak napfényben menjetek a picivel, napnyugta előtt pedig inkább vonuljatok be a házba, mert alkonyatkor és éjszaka a legaktívabbak a szúnyogok. Szabadtéri eseményeknél használj ultrahangos rovarriasztót. 
 • Szúnyogháló mindenhová: Tartsd távol a szúnyogokat és a többi repülő rovart az ajtókon és ablakokon elhelyezett szúnyoghálók segítségével, de a babakocsit, a babahordozót és a kiságyat is érdemes velük felszerelni. 
 • Megfelelő ruházat: Öltöztesd gyermekedet hosszú ujjú pólóba és hosszú nadrágba, ha olyan helyre mentek, ahol a szúnyogok elől nincs menekvés. Kerüld az élénk színű ruhákat, mivel azok vonzhatják a rovarokat! Használj rovarriasztó sprayt a ruhára permetezve, amely kullancsok ellen is jól működik!
 • Használj rovarriasztó krémet! A kisbabák szabadon lévő bőrfelületén csak visszafogottan használj rovarriasztót! Keresd a természetes összetevőket, mint amilyen például a citromfű.

Ha mégis megcsípi egy szúnyog a kicsit, ne ess pánikba! Kezeld a viszketést, és figyelj a szövődményekre utaló jelekre, amelyekre csak a legritkább esetekben kerül sor. 

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com