Babablog

Tanácsok a babaszoba berendezéséhez

A tanácsainkkal pontosan tudni fogod, hogyan is kell berendezni egy babaszobát. Semmi sem állhat a fészekrakó ösztöneid útjába, mi pedig segítünk ebben.

A várandósság alatt az egyik legjobb időszak, amikor feltámad a fészekrakó ösztönöd és elkezded tervezgetni a leendő babaszobát. Nem is gondolnád mennyi mindenre érdemes odafigyelni. Ebben a cikkben segítünk neked, hogy semmiről ne feledkezz meg.

A babaszoba tervezését nem érdemes nagyon halogatni. Egyrészről mindig fennáll a lehetőség, hogy a kiírt dátumhoz képest valamivel korábban érkezik meg a baba ezért jobb, ha minél előbb kész a babaszoba. Másrészről a bababútorok beszerzési ideje akár 6-8 hét is lehet, ha nem raktáron lévő terméket választasz. És persze a szüléshez közeledve egyre megterhelőbbek lesznek a beszerző körutak.

A babaszoba kialakítása

De kezdjük az elején! Nem a bútorok beszerzése az első lépés a babaszoba kialakításakor. Ha a babaszoba kialakítását teljesen nulláról kezdjük, akkor legelőször arról kell döntenünk, hogy milyen legyen a padló, milyenek legyenek a falak, a világítás. Ha nem új otthonról van szó, egy festést akkor is érdemes beiktatni még a pici érkezése előtt.

Padló

Sokféle választási lehetőség van egészen a laminált padlótól a padlószőnyegig. Egy babaszoba esetében amit mindig érdemes szem előtt tartani, az a tisztíthatóság. Minden felületnél arra kell törekedni, hogy az könnyen és jól tisztítható, adott esetben mosható is legyen. A legszerencsésebb választás tisztíthatóság szempontjából ha laminált padlóra vagy parkettára esik a választásunk. Ezek nagyon könnyen takaríthatóak. A padlószőnyeg igaz hogy melegebb érzést kelt, ugyanakkor a poratkák miatt allergizáló hatásúak és nem egyszerű a tisztításuk. Külön szőnyeget lehet tenni a babaszobába, de erre inkább akkor lesz szükség, amikor már rendszeresen a földön játszik. Bármennyire divatosak a hosszú szálú szőnyegek, de babaszobába nem igazán praktikusak, mert nehéz a tisztán tartásuk. Olyan szőnyeget válassz, amit otthon is könnyen tudsz porszívózni és időnként vidd el tisztítóba.

babaszoba

Falak

Egy tisztasági festés hasznos dolog. A falfestéshez érdemes mosható festéket választani, ami ha nem is azt jelenti, hogy bő vízzel lemoshatjuk a falat, de egy nedves szivaccsal le lehet törölni a felületet. A színválasztásnál szabadon engedhetjük a fantáziánkat, de azért lehetőleg kerüld a túlságosan élénk, vibráló színek használatát. Két-három színnél többet inkább ne használj, hogy nyugodt, pihentető környezetet teremts a babának. Egy olyan teret, ahol biztonságban érzi magát. Kétféle logika közül érdemes dönteni:

 • színes falak mellett letisztultabb, egyszínű, például fehér bababútort választunk,
 • színes bababútorokkal rendezzük be a szobát, de a fal színét visszafogottabbra festjük.

Világítás

A világítás megtervezésénél kétféle funkcióra kell gondolni:

 • Legyen egy általános mennyezeti világítás, ami jól bevilágítja a teret. 
 • De emellett legyen egy sokkal finomabb, inkább sejtelmes világítási lehetőség is. Erre egy éjszakai fény tökéletesen megfelel. 

Az éjszakai szoptatáshoz, vagy egy éjszakai pelenkacseréhez pont elegendő és mégsem zavaró a nagy sötétség után a teljes világosság. Az általános világítás kiválasztásánál és a bútorok elhelyezésénél törekedj arra, hogy a baba szemét közvetlenül ne érje erős fény. Tehát ne az égő alá tedd a pelenkázó komódot.

A babaszoba berendezése

A babaszoba megtervezését érdemes azzal elkezdeni, hogy átgondolod milyen funkciónak kell megfelelni. Vagyis mik azok a feladatok, amiket a babaszobában fogsz csinálni és mi az amit esetleg egy másik helyiségben. Ezek a feladatok/funkciók jöhetnek szóba:

 • Altatás
 • Pelenkázás
 • Szoptatás
 • Ruha, játék tárolás

Ideális esetben minden elfér a babaszobában. De nem kell kétségbe esni, ha nincs mindenre hely egy szobán belül. Lehet máshol is szoptatni vagy éppen máshol pelenkázni. Vannak nélkülözhetetlen bútordarabok, amire mindenképpen szükség van:

 • fekvőhely
 • pelenkázásra alkalmas hely,
 • szoptatásra alkalmas hely.

Az előbbi felsorolás helyett írhattam volna azt is, hogy kiságy, pelenkázó komód, szoptatós fotel, de nem véletlenül fogalmaztam másként, kissé tágan. Mert nem csak kiságyban lehet altatni, nem csak pelenkázó komódon lehet pelenkázni és nem csak szoptatós fotelben lehet szoptatni. Ugyanarra a célra többféle bútor is megfelel. Háztartás függő, hogy kinél mire esik a választás.

Bababútorok

A bababútor választásánál ezekre érdemes odafigyelni:

 • Mindegy milyen típusú bababútorról van szó, feltétlenül olyat válassz, ami bababarát anyagból készült. Festett bútoroknál ez azt jelenti, hogy bababarát, vagyos vizes és nem oldószeres hígítású festékkel legyen kezelve a felület. Így akkor sem kell aggódni, ha fogzás idején a baba rágcsálni kezdi a kiságyat. Ha nem szeretnéd, hogy a gyerek a bútort rágja létezik szilikon peremvédő, amit csak rá kell húzni a rácsokra és máris védve van.
 • Aztán fontos szempont a biztonság. Az éles sarkok, a kiálló elemek, a rosszul eldolgozott felületek a gyerekre nézve veszélyesek lehetnek. Lekerekített sarkú, szépen eldolgozott, sima felületű bababútorra essen a választásod.

És most végre elérkeztünk ahhoz a részhez, hogy részletesen sorra vegyük konkrétan milyen bababútorokra lesz szükség, mi alapján válassz stb.

Kiságy

Az összes bababútor közül a kiságy a legfontosabb, hiszen - főleg a kezdeti időszakban - a baba nagyon sok időt fog eltölteni benne. Nagyon nem mindegy hol és hogyan alszik. A jó alvás egyik feltétele egy jó fekhely. Lássuk mi mindent érdemes tudni a kiságyakról.

A hagyományos rácsos kiságyak általában kétféle méretben kaphatóak: a 60x120 és a 70x140-es méret a matrac méretére utal. Ha pici a babaszoba alapterülete a 60x120-as méretű kiságy jobb választásnak bizonyul. De ha van elég hely, akkor a 70x140-es méretű kiságy annyiban praktikusabb, hogy egy nagyobb gyerek is kényelmesen elfér benne. Nagyjából azzal számolhatsz, hogy egy hagyományos rácsos kiságyat körülbelül 3-4 éves korig tud kényelmesen használni a gyerek.

babaszoba kiságy

Ha azon logika mellett haladunk tovább, hogy a kiságyat minél tovább tudja használni a gyermekünk, akkor érdemes kombinált kiságyban gondolkodni. Ennek a típusnak a nagy előnye, hogy hosszú éveken keresztül kiszolgálja a gyereket, mivel baba és ifjúsági bútor egyben. Csecsemőkorban kiságyként és pelenkázóként funkcionál. Ha már nagyobb a gyerek és nincs szükség rácsos kiságyra, akkor heverőként és polcként használható tovább. A kombinálhatóság következménye, hogy ez bizony egy viszonylag nagyobb bútordarab, így kisebb alapterületű szobákban nem annyira praktikus. 

A kiságy egyik alternatív megoldása lehet a babaöböl, amit közvetlenül a szülők ágyához lehet tolni, rögzíteni. Együtt alhatsz a babával és mégsem kell amiatt aggódnod, hogy ráfeküdnél, mivel megvan a saját helye. Ennek a típusnak a nagy előnye, hogy nagyon közel lehetünk a babához. A baba a szülei közelségében biztonságban érzi magát. Az éjszakai szoptatások szempontjából ez a legkényelmesebb megoldás, mert akár felkelés nélkül is lehet szoptatni a babát. Mérete miatt viszont csak egy ideig tudja a baba használni, egy idő után kinövi és szükség lesz egy másik kiságyra.

A bölcső szintén egy olyan megoldás, ami inkább csak a születést követő néhány hónapban nyújt megoldást. A bölcső ringatózása megnyugtatja a babát, ami jó hatással van az alvására. Általában a babák 4-6 hónapos korukig férnek el kényelmesen egy bölcsőben, utána már egy nagyobb fekhelyre van szükségük. Így csak azoknak javaslom, akiknek nem jelent problémát, ha új bútort kell vásárolni, ha kinőtte a gyerek. 

Térjünk most vissza a hagyományos rácsos kiságyakra és lássuk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választásnál:

 • Rácsok közötti távolság: A rácsok közötti távolság ne legyen túl nagy, mert a baba feje beszorulhat! 6 centiméternél ne legyen nagyobb a távolság a kiságy rácsai között.
 • Kivehető rácsok: vannak olyan kiságyak, ahol 2-3 rács kivehető. Amikor már nagyobb a baba a rácsok kivételével saját maga is ki-be tud közlekedni, de a többi rács védi, hogy éjszaka alvás közben ne essen le.
 • Eltávolítható oldalrács: Ahogy nagyobb lesz a baba súlya, egyre nehezebb lesz betenni és kivenni a gyereket. Egy idő után pedig nincs is igazán szükség a védőrácsra. Ezért vannak olyan kiságyak, amik úgy vannak kialakítva, hogy az oldalrácsok teljesen levehetőek és a helyükre leesésgátlót lehet szerelni.
 • Állítható fekvőfelület: A baba születése után nagyon kényelmes, ha a babát nem kell mélyen letenni a kiságyba, hanem egy magasabb fekvőfelületre is fektetheted. Ha már tud kapaszkodni a baba vagy már fel is áll lentebb engedheted a matracot, hogy ne essen ki. Persze ezt csak akkor tudod megtenni, ha olyan kiságyat választottál, ahol a fekvőfelület állítható.

Ne feledkezz meg arról, hogy a kiságyakhoz külön kell vásárolni a matracot! És bár nem bababútor, de mégis ejtsünk róla néhány szót, mert nagyon fontos, hogy milyen matracon alszik a baba. Matrac választásnál ezeket a szempontokat kell figyelembe venni:

 • A matrac védje a gerincet a deformálódástól. Ez akkor valósul meg, ha a matrac kellő alátámaszt tud nyújtani a baba minden testrészének.
 • A matrac keménysége kulcskérdés főleg a kezdeti időszakban. A puha matracok hátránya, hogy a baba belesüpped. Ez különösen hasonfekvő babák esetén lehet veszélyes. A kemény matracok nem engedik, hogy a baba feje belesüppedjen, így szabadon lélegezhetnek.
 • A mai modern mosható és eldobható pelenkák mellett is előfordulhatnak balesetek, nem beszélve arról ha időnként büfizik a baba. Ezért a matrac tisztíthatósága a következő fontos tulajdonság. A kókuszmatracokat például gond nélkül a zuhany alá lehet tenni és akár egy nap alatt teljesen meg is száradnak. Ebből látszik, hogy érdemes nem csak a moshatóságra figyelni, hanem a száradási időre is.
 • A jól szellőző, áteresztő anyagok kényelmesebb, nyugodtabb alvást tesznek lehetővé és azt is biztosítják, hogy a baba alatt ne legyen nyirkos a matrac.

Többféle anyagból készítenek matracokat:

 • szivacs: A szivacsmatracok poliuretánhabból készülnek, közepesen tömör szerkezetűek.
 • kombinált matracok: A kombinált matracok 5 cm-es latexált kókuszrost és 2 cm vastag viszkoelasztikus speciális szivacs borítást tartalmaznak.
 • kókuszmatrac: A kókuszmatrac egy természetes alapú biomatrac, 100% kókuszháncs felhasználásával préselt kókuszból készül. 

Utazóágy

Az utazóágy egy kicsit kilóg a sorból, mert ugyan egyfajta fekhely, de semmiképpen sem állandó megoldás. Utazóágyra azoknak lesz szüksége, akik viszonylag sokat utaznak. Időnként persze megoldható, hogy ne használjuk, de rendszeres utazások esetén látni fogod, hogy jó hasznát veszes majd egy jó utazóágynak. Milyen is a jó utazóágy?

 • könnyű,
 • kis méretre összecsukható,
 • könnyen össze lehet csukni, ki lehet nyitni.

Ezeken kívül jól jön még, ha ebben is lehet állítani a matrac magasságát és bizony nyaralások alkalmával egy ráhúzható szúnyoghálónak is jó hasznát tudod venni.

Pelenkázó komód vagy pelenkázó állvány

A pelenkázó komód egy többfunkciós bútor, mert nem csak pelenkázni lehet rajta, hanem ruhákat is tárolhatsz benne. A tárolási funkció mellett a pelenkázó komód azért is hasznos, mert pont olyan magasságban fekszik a baba, hogy pelenkázás közben ne kelljen nagyon görnyedned. 

A pelenkázó állvány annyiban különbözik a pelenkázó komódtól, hogy ez inkább egy polcra, mint egy zárt szekrényre hasonlít. Ruhatárolásra nem igazán alkalmas, de nem is erre találták ki. Elsősorban a pelenkázáshoz közvetlenül szükséges kellékek, mint a pelenka, popsitörlő, popsikenőcs és váltóruha tárolásához van rajta hely.

Legyen szó akár pelenkázó komódról, akár pelenkázó állványról olyat érdemes választani, amiben jól tárolhatóak a pelenkázáshoz szükséges kellékek. Miért fontos ez? Mikor még pici a baba viszonylag könnyű pelenkázni, de hamar eljön az az idő, amikor ellenkezni kezd és nagyon mozgolódik pelenkázás közben. Ilyenkor jól jön, ha minden kellék kézre esik, egy kézzel mindent elérsz és elő tudsz venni. 

Ahhoz, hogy ténylegesen tudj pelenkázni még szükséged lesz egy pelenkázó lapra is, amit a pelenkázó komódra vagy pelenkázó állványra kell tenni. Ennek a puha felülete biztosítja, hogy a baba kényelmesen feküdjön. Bár a pelenkázó lapnak van pereme, ennek ellenére a babát egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül otthagyni, nehogy leesen!

Szoptatós fotel

A szoptatós fotel egy nagyszerű találmány, hiszen kényelmesen elhelyezkedve lehet benne szoptatni. Minden előnye mellett egy hátránya van: viszonylag sok helyet elfoglal. Ha nem is veszünk külön szoptatós fotelt, arra mindenképpen legyen egy elképzelésünk, hogy hol fogunk szoptatni. A baba kényelme mellett az anya kényelme is ugyanolyan fontos. Egy nyugodt, kényelmes ülőhely segít a szoptatásban és ne feledd, az éjszakai szoptatás különösen fárasztó tud lenni, így egy kényelmes szoptatós fotel nagy kincs.

babaszoba szoptatós fotel

Ruhaszekrény

Kezdetben olyan gyorsan nőnek a gyerekek, hogy nincs szükség sok ruhára, mert pillanatok alatt kinövik. Az első hónapokban a kisméretű ruhákból csak annyit érdemes venni, hogy mindig legyen tiszta váltás ruha is. Naponta persze több váltás ruhára is szükség lehet.

Mivel a babaruhák alapból nagyon picik, így sok helyet nem foglalnak el. A legegyszerűbb ezeket fiókos, polcos szekrényekben tárolni. Az akasztós szekrények kezdetben nem túl praktikusak, de ha hosszú távon gondolkozol, akkor előbb vagy utóbb ezekre is nagy szükség lesz.

Ha nincs túl sok ruha, akkor akár a pelenkázó komód is elegendő lehet. Idővel persze, ahogy egyre nagyobb lesz a gyermek, úgy több ruhára is, nagyobb tároló helyre is szükség lesz.

Hova tedd a kiságyat?

Kiválasztottad a kiságyat és a többi bútort, most jön a kérdés, hogy mit hova teszel a babaszobában. A kiságy az egyedüli, ahol tényleg körültekintőnek kell lenned, hogy hova teszed. Egy rossz helyen lévő kiságy hatással lehet a baba alvására. 

Néhány pontban összeszedtük mire érdemes odafigyelni, hogy a babád a lehető legjobban aludjon:

 • A kiságy ne kerüljön közvetlenül fűtőtest mellé, mert véletlenül megsütheti a kezét, ha hozzáér.
 • A kiságyat ne rakd közvetlenül ablak alá. A nyitott ablakon beáramló friss levegő bár nagyon jót tesz, de ha huzat van az már árthat a babának. Kerülni kell a túlzott, közvetlen napfényt, mert nem tesz jót a baba szemének.
 • A kiságyat úgy helyezd el, hogy a mennyezeti lámpa ne közvetlenül a feje fölött legyen, mert túl erős lesz neki a fény.
 • A kiságyat a szoba legcsendesebb részébe tedd, hogy minél nyugodtabb környezetet biztosíts a baba alvásához.
 • Az éjszaka kintről beszűrődő utcai fény zavarhatja a baba alvását, ezért érdemes vagy valamilyen sötétítőt vagy redőnyt használni vagy olyan helyre tenni a kiságyat, ahova a legkevesebb fény szűrődik be éjszaka.

Bár a babaszoba berendezése nem kis falat, de meglátod, amint ott állsz a berendezett szobában várva a születendő gyermeked érkezését tudni fogod, hogy minden percét megérte a tervezgetés.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com