Tápszer

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Tápszerek

Bár mind a nemzetközi, mind a hazai ajánlások egyértelműen az anyatejes táplálást ajánlják, a gyakorlatban sok minden közbeszólhat, ami ezt meggátolja. A legnagyobb igyekezeted ellenére is kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy vagy nincs elegendő anyatej, vagy nem tudod megoldani a szoptatást. A babának viszont ennie kell. Ha az anyatejes táplálás nem oldható meg, akkor kerülnek képbe a különféle baba tápszerek.

Tápszerek

A tápszerek piacán nagyon széles a választék. Márkán belül is többféle tápszer közül lehet választani. A hagyományos anyatej-helyettesítő tápszerek mellett vannak speciálisabb tápszerek, amelyek egyedi igényekhez illeszkednek. Így például léteznek hipoallergén tápszerek vagy éppen olyan tápszerek, amelyek gyakran bukó babáknak lettek kifejlesztve.

A mai tápszerek már nagyon komoly tudományos munkák, kutatások eredménye. Az elmúlt 10-20 évben elképesztő fejlődésen ment át és ugyan még mindig nem ugyanolyan, mint az anyatej, de összetevőiben már egyre közelebb kerül az anyatejhez. A tápszerek gyártását pedig nagyon szigorú szabályokhoz kötik.

Tápszerek életkor szerint

Amikor tápszert kell választani a babádnak, az elsődleges szempont a baba életkora. Mindig a baba életkora szerint kell kiválasztani a korának megfelelő tápszert.

A tápszereken általában az alábbi jelölést alkalmazzák az életkor besoroláshoz:

  • 0 - újszülöttek számára,
  • 1 - 6 hónapos kor alattiak számára,
  • 2 - 6 hónapos kor felettiek számára.

A baba 6 hónapos korában elkezdődik a hozzátáplálás. A hozzátáplálás megkezdésével viszont továbbra is fontos az anyatej vagy annak hiányában a tápszer. A hozzátáplálás megkezdésével előfordulhat, hogy az anyatej mennyisége lecsökken és ha addig nem is, de a hozzátáplálás után tápszerre lehet szükség.

Speciális tápszerek

A speciális tápszerek lényege, hogy megfelelnek a babák speciális igényének. Ezek általában gyógyászati célú tápszerek, ezért gyakran gyógytápszerként is szokás emlegetni ezeket. 

Hipoallergén tápszerek 

A hipoallergén tápszerek avagy röviden HA tápszerek előemésztett fehérjeláncokat tartalmaznak, amivel megelőzhető az allergia. Vagy egyáltalán nincs, vagy ha van, akkor nagyon kevés tehéntej fehérje van bennük. 

Antireflux tápszerek

Az antireflux tápszerek avagy röviden AR tápszerek a gyakran bukó babáknak lettek kifejlesztve. Ezek jellemzően sűrűbb állagúak, mint a hagyományos tápszerek.

Tejmentes tápszer

A hétköznapi nevén tejmentes tápszer, a tudományosabb nevén extenzíven hidrolizált tápszer kimondottan tejfehérje allergiásoknak való. Ezek nagyon kis darabokra bontott fehérjeláncokat tartalmaznak, ezért nincs bennük allergizáló összetevő.