Babablog

Tavaszi programlehetőségek gyerekekkel: hajrá jó idő!

Megjött végre a szép idő, ki lehet mozdulni a kicsikkel. Mit csinálhatunk napsütés, illetve esős idő esetén? Tavaszi programlehetőségek gyerekekkel.

Végre hosszabbak a nappalok, és újra érezhetjük a nap meleg sugarait a bőrünkön, élvezhetjük a friss fű illatát és kimehetünk a természetbe. A tavaszi szabadtéri programok nagyszerű szórakozást jelentenek, különösen a gyermekek számára. Összegyűjtöttük a legjobb tavaszi programlehetőségeket gyerekekkel, ha a szabadban vagy a lakásban töltené a család az időt.

Kirándulás a babával a szabadban

Ahogy a virágok és a fák kezdenek életre kelni, rengeteg új dolgot lehet felfedezni és megnevezni. A szavak ismételgetése segíteni fog a kicsinek abban, hogy megtanulja az új kifejezéseket, és ha esős az idő, a tavaszi színek és az élővilág még mindig rengeteg szórakoztató beltéri játékot inspirálhat. Rejts el néhány tárgyat a házban vagy a kertben, amit a természetben gyűjtöttetek, és segíts neki megkeresni őket úgy, hogy közben megtanítod neki a kapcsolódó új szavakat és kifejezéseket!

Programok a babával: piknik a parkban

A szabadban minden finomabb: lepd meg a családot egy parkban elfogyasztott uzsonnával. Bármi, ami becsomagolható és különösebb erőfeszítés nélkül elfogyasztható, például a banán, a muffinok és a kekszek, különösen alkalmasak szabadtéri falatozáshoz.

Tavaszi programlehetőségek babákkal a szabadban.

Szabadidős programok gyerekeknek

Miért szeret szinte minden gyerek kerékpározni? Mert a szabadság és az önállóság érzését nyújtja számukra. Induljatok útnak, és fedezzétek fel a világot családostul, de a túratervbe mindenképp iktass be szüneteket, és vigyél magaddal elegendő innivalót! A kisgyermekek még nem tudnak sokat tekerni, és nehezebben birkóznak meg az emelkedőkkel és az egyenetlen utakkal is. Az utazás előtt tájékozódj arról is, hogy az útvonal autómentes-e, aztán sisakot fel, és már indulhattok is!

Azoknak a gyerekek, akik még nem tudnak kerékpározni, de már biztonságosan ülnek egy bicikliülésben, sisakkal felszerelkezve szintén jó móka lehet a biciklitúra. A biciklis utánfutók pedig hosszabb távra is kényelmesek a piciknek, ráadásul választhatsz kétszemélyes változatot is, ha több gyermeket is szállítanál.

Tipp: A biciklizés fejlesztő hatásai kisgyermekkorban című blogposztunkban bővebben is olvashatsz a témáról.

Gyerekprogramok szép időben

A gyerekek általában nem ugrálnak örömükben, amikor meghallják, hogy túrát terveztek. Szerencsére van néhány tippünk zsörtölődés ellen, bár ez jellemzően csak addig tart, amíg nem indultok el. 

Válassz olyan túraútvonalat, ahol útba ejthettek egy patakot! A locspocs és a tapicskolás a vízben vonzóvá tesz akár még egy kis emelkedőt is. Vagy mit szólnátok egy tábortűzhöz? A kisebb rejtvények vagy játékok útközben feldobják a hangulatot, és az elmének is adnak valami elfoglaltságot. A fáradtságért cserébe remek jutalom, ha megálltok egy vendéglőben valami finomat enni.

Egy állatkerti vagy egy vadasparki látogatás mindig jó kikapcsolódás az egész családnak, a nagyobbakkal pedig már kifejezetten ovisoknak való kalandparkok is szóba jöhetnek. A természet megismertetését nem lehet elég korán elkezdeni: a hazai tanösvények izgalmas lehetőségeket kínálnak, hogy a legkisebbek is közel kerüljenek az erdők, mezők állat- és növényvilágához.

Tavaszi programlehetőségek gyerekekkel jó időben.

Tavaszi programlehetőségek gyerekekkel

Az erdő minden érzékszervnek élményt nyújt, a gyerekek számára pedig egy kalandos játszótér, ahol végtelen sok felfedezésre váró titok várja őket. Nagyobb erőfeszítés nélkül remek játékokat lehet találni az erdőben, amelyek a gyermek számára szórakoztatók. Legyen szó akár a fatörzseken való egyensúlyozásról, tobozdobálásról vagy bújócskáról – a természet sok mindent kínál a kis kalandoroknak.

Tipp: Itt a szabadtéri játék ideje! című blogposztunkban egyéb játékötleteket is adunk.

Tavaszi program gyerekkel esős idő esetére

A kirándulás kisgyerekkel esőben is jól működhet, ha kellően felkészültek vagytok, de rossz időben rengeteg más időtöltést is kitalálhatsz akár otthonra is. A kedvelt tavaszi programok körébe tartozik például a virágültetés a kertben, de a húsvéti készülődést is érdemes betervezni a lakás feldíszítésével, a tojásfestéssel és a sütik készítésével együtt.

Tavaszi programok gyerekkel rossz időben.

Egy esős napon sem muszáj mindig behúzódni, főleg, ha enyhe az idő, és van a közelben egy park vagy van saját kertetek. Kapjatok fel néhány régi ruhát, és menjetek ki játszani. A gyerekek magukba szívják az eső, a nedves fű, a sár és a föld illatát és érzetét. Bátorítsd őket arra, hogy figyeljenek az eső hangjaira is, amelyeket a különböző felületeken hallat!

Láthatod, égbekiáltó költségek nélkül is adódhat ezernyi tavaszi programlehetőség gyerekekkel. Élvezzétek a napsütést, az esőt, a friss levegőt, a madárcsicsergést, de leginkább az önfeledt együtt töltött időt!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com