Babablog

Terhesség hétről hétre

A terhesség hétről hétre újdonságokat tartogat főleg az első babájukat váró kismamák számára. Miközben a magzat fejlődik, a tested is átalakul és felkészül a szülésre.

A kezedben egy pozitív terhességi teszttel egy 9 hónapig tartó csodálatos utazás veszi kezdetét. A terhesség hétről hétre izgalmakat tartogat egy újdonsült édesanya számára. De mivel minden terhesség más és más, így a tapasztalt édesanyák számára is egy izgalmas időszak ez.

terhesség 1 

Bár a 9 hónap elsőre hosszú időnek tűnhet, hidd el, a nagy része pillanatok alatt el fog telni. Talán egyedül a szüléshez közeledve az utolsó hetekben, napokban érezheted úgy, hogy megállt az idő. De mi se rohanjunk ennyire előre! Nagyvonalakban nézzük meg, hogy a terhesség hétről hétre mit tartogat számodra. 

A trimeszterek: első, második, harmadik

Valószínűleg nem újdonság, hogy a terhesség 9 hónapját három szakaszra szokás osztani:

 • első trimeszter,
 • második trimeszter,
 • harmadik trimeszter.

A várandósság alatt azonban nemcsak trimeszterekben, hanem hetekben is szokás gondolkodni, számolni. Ezért ne lepődj meg, ha sokszor megkapod majd a klasszikus kérdést: hányadik hétben jársz? 

Maga a terhesség 40 hét: az első trimeszter a várandósság első 12 hete, ezután jön a második trimeszter a várandósság 13-27. hetével és végül a harmadik trimeszter a 28-40. héttel. A 40 hét felosztása láthatóan nem egyenlően történik, a második trimeszter a leghosszabb.

babaváró hírlevél 1

Az első, a második és a harmadik trimeszter is meghatározó a baba fejlődése szempontjából, hiszen a baba hétről hétre rengeteget fejlődik. A 40 hét során azonban nemcsak a magzat fejlődése zajlik, hanem a kismama szervezete is „átalakul”. Egyrészt támogatja a baba növekedését, vagyis felkészül az elkövetkező 9 hónapra, másrészt a terhesség végéhez közeledve fokozatosan felkészül a szülésre. De lássuk, hogy az egyes trimeszterekben mi történik veled és a babával.

Az első trimeszter

Az első trimeszter a legtöbbeknek a reggeli rosszullétekről szól. A hányinger, a hányás és a napközbeni fáradtság tipikus jellemzői az első 12 hétnek. Míg egyes kismamákat ezek a tünetek gyötrik, addig mások csak hallomásból ismerik a reggeli rosszullét fogalmát. Nem kell aggódnod, ha nálad nem jelentkezik rosszullét, attól még teljesen rendben lehet a terhességed. Egyszerűen csak arról van szó, hogy mindenki máshogy reagál a testében végbemenő változásokra.

terhesség 2

És egy percig ne legyen benned kétség: a testedben hatalmas változások zajlanak. Elsőként ott vannak a hormonok. Egy menstruációs ciklus alatt is észreveheted magadon, hogyan befolyásolják a hangulatodat a hormonok változásai. Terhesség alatt ezt szorozd meg hárommal. A várható hangulatingadozásra jobb ha előre felkészíted a környezeted, főleg a párod. 

Az első trimeszterben a hangulatod és a közérzeted mellett a tested is elkezd változni:

 • Az elején a melleiden veheted észre legkönnyebben a változást. Hirtelen elkezdenek érzékenyebbé válni, teltebbek lesznek és a bimbóudvar is egy fokkal sötétebb árnyalatú lesz. A változás mögött a fokozott véráramlás és a tejmirigyek növekedése áll.

Tipp: A mell érzékenysége csak egy, a terhesség számos jele közül. Ha kíváncsi vagy a többire is, érdemes elolvasnod a Terhesség jelei és tünetei cikkünket.

 • A vérkeringés a tested egészét nézve is változik. A vörösvérsejtek mennyiségének növekedésével párhuzamosan a vér mennyisége és a pulzusszám is megemelkedik. A szív a terhesség alatt nagyobb fokozatra kapcsol. Míg a terhesség előtt nyugalmi állapotban a pulzusszám 70 körül van, addig a várandósság során ez felmegy egészen 80-as, 90-es értékre. Ha esetleg van aktivitásmérőd, akkor ezt te magad is ellenőrizheted, visszakövetheted a logolt értékek között.   
 • A légzés során is tapasztalhatsz némi változást: gyorsabbá és mélyebbé válik.
 • A hormonális változás miatt az emésztésed lelassul, ami székrekedést is okozhat. Előfordulhat, hogy a terhesség teljes ideje alatt fennmarad ez a probléma. Rostban gazdag ételek és sok víz fogyasztásával ezen tudsz kicsit segíteni.

Bár a te szervezetedben is komoly változások zajlanak, de az semmi ahhoz képest, ami a magzattal történik. A magzat fejlődése egészen onnan, hogy két sejt egyesül a terhesség 10. hetére eljut odáig, hogy már minden fontos szerv kialakul. Az első működő szerv a szív lesz, ami nagyjából a terhesség 6. hetében kezd el verni. Szintén erre a hétre tehető az idegcső záródása. A későbbiekben ebből fog kifejlődni az agy és a gerincvelő, ezért nem meglepő módon a magzat egészséges fejlődése szempontjából ez egy rendkívül kritikus mérföldkő. A magzat ekkor még nagyon aránytalan. A testhez képest jóval nagyobb a feje.

A második trimeszter

A második trimeszterben már remélhetőleg azoknak is elmúlnak a rosszullétei, akik az első trimeszterben megküzdöttek vele. Nekik főleg megkönnyebbülés lesz ez az időszak. Ilyenkor már amúgy is hajlamos vagy picit hátradőlni, megnyugodni. Mostanra már tényleg elhiszed, hogy kismama vagy, és ez hoz egyfajta lelki nyugalmat. 

Bár a második trimeszter egy nyugodtabb időszak, mint mondjuk az első, vagy az utolsó, de persze ez nem azt jelenti, hogy ebben a kb. 2,5 hónapban ne történnének komoly változások.

Rengeteg változás zajlik ilyenkor is a testedben, testeden:

 • Külsőleg az egyik legszembetűnőbb változás, hogy megjelenik a linea nigra. Ez nem más, mint egy barna csík a pocakon, ami a szeméremszőrzettől egészen a köldökig ér. Terhességi csíkként is szokás emlegetni ezt vonalat. Az érdekessége, hogy ez korábban, még a terhesség előtt is ott volt, de a terhesség tette láthatóvá. Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor a barna festékanyag termelődését serkentő hormon idézte elő a linea nigra megjelenését.
 • Megnő a vércukorszinted. Erre nagyon oda is kell figyelned, mert ha eleve cukorbeteg vagy, akkor súlyosbodhat az állapotod. De ha nem is voltál korábban cukorbeteg, kialakulhat nálad a terhességi cukorbetegség. Hogy erre időben fény derüljön, ezért is kell elmenni a kötelező terhességi vizsgálatok keretében terheléses vércukor vizsgálatra.
 • Ne lepődj meg, ha gyakrabban kell mosdóba járnod mint korábban! A fokozott vizelési inger oka, hogy a méhed egyre több helyet igényel és ezzel a húgyhólyagodon nő a nyomás. Ráadásul a veséd is magasabb fokozatra kapcsol ilyenkor, így aztán nem kerülheted el, hogy rendszeresen WC-re járj. 

terhesség 3

A második trimeszter általában a „tele vagyok energiával” időszak, jól érzed magad lelkileg és fizikailag is. És ez így is van jól! Az első trimeszter hangulatingadozásai már a múlté. Helyét egy sokkal élvezhetőbb érzés veszi át. Megnő ugyanis a szexuális étvágyad, amit várhatóan a párod is örömmel fogad. Sokan bizonytalanok, hogy lehet-e szexuális életet élni a terhesség alatt. Nyilván a terhesség okoz változást a női testben, de a nagyobb pocakhoz alkalmazkodva a terhesség alatti szex abszolút engedélyezett. Sokan félnek tőle, hogy esetleg a babának baja lehet, de nincs mitől tartanod!  

A pocakodban sem áll meg a fejlődés: a magzat méretei megsokszorozódnak és egyre aktívabb lesz. Akár már a 14. héten érezheted ahogy odabent mozog a magzat, de az első terhesség idején azért még nehéz ilyen korán felismerni a magzatmozgásokat. A 20. hétre viszont már nagy valószínűséggel minden kismama megtapasztalja, hogy milyen ha mozog a pici.

És ne feledkezzünk meg a terhesség egyik legizgalmasabb pillanatáról: a második trimeszterben már biztosan kiderül, hogy kislány vagy kisfiú lesz. Akár már korábban is megmutathatja magát a picit, de legkésőbb a 20. heti ultrahang környékén már biztosan tudni fogod a baba nemét, persze csak ha szeretnéd!

A második trimeszterben kezdődik a csontosodás, és a zsír lerakódása is fokozódik, elkezd hízni a baba. Emellett kialakul a magzatmáz is, ami nagyon fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a baba bőrét a felázástól és egyben jó hőszigetelő is.

A harmadik trimeszter

A harmadik trimeszterre fordulva már egyre nagyobb az izgalom, fokozódik a várakozás. A fészekrakó ösztöneid is biztosan beindultak. Sürögsz-forogsz, hogy minden készen álljon a baba érkezésére.

terhesség 4

A tested ugyanígy tesz. A harmadik trimeszter gyakorlatilag arról szól, hogy a szervezeted felkészül a szülésre, a baba megérkezésére:

 • A mellekből elkezd szivárogni az ún. kolosztrum. Ez a rendkívül értékes előtej az, amit a babád első mellretétele során el fog fogyasztani. Mivel tele van antitestekkel, ezért nagyon fontos, hogy a babád ehhez hozzájusson. Nem véletlenül szorgalmazzák egyre több kórházban a mielőbbi mellretételt.
 • Nem meglepő módon a pocakod a harmadik trimeszterre már meglehetősen nagyra nő. Egyre nehezebb mozogni. Már az ágyban megfordulás vagy éppen ágyból kikelés is komoly feladatnak tűnhet. Egy hosszabb séta is megterhelő lehet és kisebb terhelésre is azt veszed észre magadon, hogy levegő után kapkodsz.
 • Tipikus utolsó trimeszteres tünet a vizesedés. A végtagok vizesedése kis mértékben teljesen normális jelenség, de ha ez komolyabb mértéket ölt, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz!
 • A baba fejlődése komoly nyomokat hagyhat a vérképeden. Tízből négy kismamánál előfordul a szülés végéhez közeledve a vérszegénység. Ahogy a terhesség során fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás, úgy a szülés után, a szoptatás alatt is oda kell erre figyelni. Fel kell tölteni azokat a tartályokat, amelyek a terhesség során kiürültek.

Tipp: Ha szeretnél mindent megtudni a terhesvitaminokról, akkor olvasd el a Terhesvitaminok a kismama és a magzat védelmében című cikkünket.

Minél közelebb kerülsz a szülés várható idejéhez, annál gyakoribbá válnak a szükséges vizsgálatok. Az utolsó 1-2 hétben már rendszeresen járnod kell a magzati szívműködést, a magzatmozgást és a méhtevékenységet monitorozó NST vizsgálatra.

A szakmai állásfoglalás szerint hivatalosan a magzatnak már a 24. héttől kezdve esélye van az életre, ha megkapja a kellő ellátást. De természetesen minden terhesség során a cél az, hogy a magzat egészen addig a pocakban maradjon, amíg eljön az idő. Merthogy a baba az utolsó hónapban, hetekben is sokat fejlődik. Tovább nő a baba súlya, fejlődik az idegrendszere és ami a legfontosabb, nagyjából a harmadik trimeszter végére kifejlődik a baba tüdeje, így születése után már képes magától lélegezni. A koraszülöttek esetében pont a tüdő fejletlensége az egyik legkritikusabb tényező. A terhesség 37. hetétől kezdődően a baba már nem számít koraszülöttnek, mert addigra a legfontosabb funkciók, szervek már kifejlődtek. 

terhesség 5

A harmadik trimeszter vége felé könnyen eluralkodhat rajtad a türelmetlenség. A 9 hónap kellően hosszú ahhoz, hogy a végén minden egyes nap egy örökkévalóságnak tűnjön. Ne hibáztasd magad, természetes, hogy már arra vágysz, hogy minél előbb a karjaidban tarthasd a babád. Ráadásul az első terhesség során ehhez még hozzájöhet a szüléstől, mint ismeretlentől való félelem.

Minden terhesség más és más

Vannak akik egyáltalán nem szenvednek a reggeli rosszullétektől, másokat meg hosszú időn keresztül gyötrik. Van aki vizesedik, más meg semmi ilyesmit nem tapasztal. Éppen ezért nehéz arról beszélni, hogy melyik időszak a legkönnyebb, legélvezetesebb. A terhesség hétről hétre változik. Lehet, hogy az egyik héten a fellegekben jársz és minden könnyű, minden gondtalannak tűnik; a másik héten viszont talán a hormonok játéka miatt is összecsapnak a hullámok a fejed felett. Bárhogy is éled meg ezt a 9 hónapot, az lebegjen a szemed előtt, hogy a végén, minden esetleges nehézség ellenére a kezedben fogsz tartani egy gyönyörű újszülöttet!

Ha felkeltettük az érdeklődésed, babaváró hírlevelünkből hétről hétre választ kaphatsz kérdéseidre.  

babaváró hírlevél 2

Fotó: www.shutterstock.com