Babablog

Terhesvitaminok a kismama és a magzat védelmében

A terhesvitaminok szedése bizonyítottan hasznos a magzat fejlődésénél. A magzatvédő vitamin szedésével csökkenthetőek a fejlődési rendellenességek kockázata.

A terhesvitaminok szedése egy rendkívül megosztó téma. Míg az egyik oldal teljes mértékben hisz benne és szedését szükségesnek tartja, addig a másik oldal egyenesen a gyógyszeripar kreálmányának gondolja és szedését szükségtelennek véli. De mi az igazság? Kell-e terhesvitamint szedni vagy sem? Röviden a válasz: igen!

Ebből a cikkből azonban részletesen megtudhatsz mindent, amit tudni kell a terhesvitaminokról:

 • Mi a terhesvitamin?
 • Mikor kell szedni a terhesvitamint?
 • Mit tartalmaznak a terhességi vitaminok?

Segítünk a számodra legjobb terhesvitamin megtalálásában és végül eloszlatunk pár tévhitet a terhesvitaminokkal kapcsolatban.

Mi a terhesvitamin?

Kezdjük a legelején és tisztázzuk, hogy mi a terhesvitamin? A terhesvitamin, vagy más néven magzatvédő vitamin a kismamák számára kifejlesztett vitaminkészítmény, ami nemcsak a kismama egészségéhez, hanem a magzat egészségéhez, a magzat egészséges fejlődéséhez is hozzájárul. A terhesvitaminok tartalmazzák mindazon vitaminokat, ásványi anyagokat, amire a várandósság előtt, alatt és után mind a kismamának, mind a magzatnak szüksége van. 

A terhesség ideje alatt gyakran hallani, hogy a kismama vitaminhiányban szenved. Ez azért van, mert a várandósság alatt a magzat a fejlődése során folyamatosan elszívja a kismamától a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat. Ez pedig akár a kismama vitaminhiányos állapotához is vezethet. A terhesvitaminokkal ez az állapot elkerülhető.

terhesvitamin választás


A terhesvitaminok legnagyobb érdeme, hogy jelentősen csökkentik az egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Bár 100%-osan nem zárják ki az összes fejlődési rendellenességet, amik a magzat fejlődése során felléphetnek, de bizonyítottan hatékonyan fellépnek ellene. A magzatvédő vitaminok szedésével hatékonyan növelheted az esélyét, hogy egészséges gyermeked szülessen.

Mikortól érdemes szedni a terhesvitaminokat?

A terhesvitamin elnevezés a szedés kezdetét illetően eléggé megtévesztő, hiszen azt sugallja, hogy elegendő akkor elkezdeni szedni, amikor már megfogant a baba. A valóságban azonban ennél már jóval korábban érdemes elkezdeni a magzatvédő vitamin szedését. Már a tervezési fázisban, azaz 2-3 hónappal a fogantatás előtt érdemes elkezdeni a terhesvitamin szedését, mert ezzel gyakorlatilag felkészíted a szervezeted a fogantatásra. 

Leginkább a fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentése szempontjából fontos, hogy időben, akár a terhességet megelőzően elkezd szedni a terhesvitamint és ezzel feltöltsd szervezeted vitamin- és ásványi anyag raktárait. A magzat fejlődésében már azelőtt jelentős dolgok zajlanak, minthogy te tudnál egyáltalán a terhességről. A magzati fejlődés korai szakaszában, a fogantatás utáni első hetekben zajlik ugyanis az idegcső záródása. A velőcső záródási rendellenesség, vagy ahogy gyakran hívják a nyitott gerinc fejlődési rendellenesség megelőzésében a terhesvitaminok egyik legfontosabb összetevőjeként ismert folsav bizonyítottan kiemelt szerepet játszik.

És ezzel el is érkeztünk egy fontos részhez, ami megismerteti veled, hogy mit is tartalmaznak a terhesvitaminok.

A terhesvitaminok összetétele

Bár a jelenleg forgalomban lévő terhesvitaminok összetétele között találni különbségeket, de a várandósság ideje alatt szükséges vitaminokat alapvetően az összes ismert és népszerű készítmény tartalmazza. A különbség általában abból adódik, hogy az egyes magzatvédő vitaminok milyen mennyiségben tartalmazzák az adott vitamint, ásványi anyagot stb.

A terhesvitaminok vitamintartalma

Folsav

Rögtön kezdjük is az egyik, ha nem a legfontosabb vitaminnal, a folsavval. Több orvosi kutatás is, köztük Czeizel Endre kutatása is egyértelműen bizonyította a folsav szerepét a idegcső-záródási rendellenesség kockázatának csökkentésében, a sejtosztódásban, a fehérvérsejtek és vörösvérsejtek képzésében. 

A magzat első néhány hetében - amikor még nem is feltétlen tudod, hogy babát vársz - a magzat fejlődésében már nagyon fontos lépések zajlanak. Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen a folsav, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb, akár még a fogantatás előtt, a babatervezési időszakban kezd el pótolni a folsavat.

A folsav a folát szintetikus formája, amely a szervezetedben fokozatosan alakul át már a szervezet számára is hasznosítható foláttá. A terhesvitaminok egytől egyig tartalmaznak folsavat. A gond viszont az, hogy nem minden ember képes teljes mértékben hasznosítani a folsavat. Minden második embernél a folsav csak kisebb mértékben hasznosul. Ezt figyelembe véve és azért, hogy minden kismama megfelelő mennyiségű folsavhoz juthasson az egyes terhesvitaminok nemcsak folsavat tartalmaznak, hanem metafolint is, ami a folsavnak egy biológiailag aktív formája, amelyet a szervezetnek már nem kell átalakítania, mivel anélkül is hasznosítani tudja.

A-vitamin

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a növekedésben; felelős a fogak, a csontok fejlődéséért és a szem megfelelő működéséért.

Mivel az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, vagyis a felesleget a szervezet képes elraktározni, ezért túladagolása káros lehet, ezért feltétlen figyelj oda a terhesvitamin megfelelő adagolására! Kövesd a betegtájékoztatóban leírt adagolási útmutatót és a kezelőorvosod előírásait!

B-vitaminok

A többes szám nem véletlen, hiszen a B-vitaminok kapcsán egy egész sornyi vitaminról van szó. Ezek közül talán a legfontosabb a vérképzésben szerepet játszó B12-vitamin és a B6-vitamin, valamint az antioxidáns hatású B2-vitamin.

terhesvitamin ételek

C-vitamin

A sokak által jól ismert C-vitamin bizony a várandósság időszakában is nagyon fontos. Szerepe több fronton is megjelenik:

 • sejtek épségének megőrzése,
 • vas felszívódásának elősegítése,
 • normál csontozathoz szükséges kollagéntermelés elősegítése.

Ezen felül nem szabad megfeledkezni antioxidáns hatásáról, valamint az ellenálló képesség növelésében betöltött szerepéről.

D-vitamin

A csontképzésben és az ép fogak megőrzésében a D3-vitaminnak vitathatatlan szerepe van. Ha a szervezet D3-vitamin hiányban szenved, fogékonyabbá válhatsz a fertőzésekre.

Az alacsony D-vitamin szint akár koraszüléshez és terhességi magas vérnyomáshoz is vezethet.

terhesvitamin várandós

A terhesvitaminok ásványi anyag tartalma

Jód

A földrajzi adottságokból kifolyólag a magyar lakosság nagy része jódhiányos. A magzat fejlődésében a kognitív fejlődés során viszont a jód nagyon fontos szerepet játszik.

A jód felelős a megfelelő anyagcsere folyamatokért, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. A pajzsmirigy megfelelő működésében is fontos szerepet tölt be, többek között elősegíti a pajzsmirigyhormonok normál termelését.

A jód szerepe nem csak a magzat fejlődésében észlelhető, hanem még a szoptatás során is. Az újszülött babák az anyatejjel tudják biztosítani a számukra szükséges jódot.

Fontos: Ha pajzsmirigy problémáid miatt az étkezésen túl el vagy tiltva minden plusz jód bevitelétől, keress olyan terhesvitamint, amely direkt ilyen esetekre lett kifejlesztve. Ezek a speciális terhesvitaminok nem tartalmaznak jódot, de minden más vitamin, ásványi anyag stb. ott van az összetevők között.

Vas

A vas vérképzésben betöltött szerepét szinte mindenki ismeri. A várandósság alatt a vashiány különösen veszélyes, hiszen ilyenkor a kismama nem csak a saját vérellátásáról kell gondoskodjon, hanem a magzatéról is. A vashiány oxigénhiányt és tápanyaghiányt okoz, ez pedig súlyos esetben akár koraszüléshez is vezethet, valamint kis születési súlyt is okozhat az újszülöttnél.

Réz

A réz szerepe kevésbé ismert, mint a vasé. És hogy miért épp a vashoz hasonlítottuk? Réz nélkül a vas nem képes kapcsolódni a hemoglobinhoz. A hemoglobin feladata többek között, hogy az emberi sejtekhez oxigént szállítson és a sejtektől szén-dioxidot szállítson el. Így nem csupán a vashiány okozhat vérszegénységet, a réz hiánya ugyanúgy vérszegénységhez vezethet.

Magnézium és Kalcium

Mind a magnézium, mind a kalcium szerepet játszik a sejtosztódásban, így értelemszerűen a magzat fejlődésében kiemelt szerepe van. Ezen felül pedig a csontozat fenntartásához is hozzájárul. Mivel a magzat az anyától szívja el ezeket a vitaminokat, így a kismamánál fellépő kalciumhiány például gyengíti a kismama csontozatát és a fogait is. Ezért is van szükség, hogy a várandósság során fogorvossal is konzultálj.

A magnézium ráadásul segíti az idegek és izmok normális működését is. Az izomgörcsök, az ingerlékenység, a fáradékonyság mind magnézium hiányra utal. Komolyabb hiányállapotot akár alhasi görcsök, méhösszehúzódások is jelezhetnek. Ilyenkor ha nincs megfelelő magnéziumpótlás biztosítva fennáll akár a vetélés, akár a koraszülés kockázata.

Cink

A cink szerepe kevésbé ismert. Az egyik terület, ami miatt fontos a megfelelő cink bevitel, a kiegyensúlyozott hormontermelés. A másik terület pedig a szülés utáni regenerálódás.

A szülés nagyon komolyan megterheli a női testet. A szülés után fontos regenerálódási folyamatok zajlanak, de nem csak a hüvelyben, hanem a kismedencében is. A regenerálódás alapja a fokozott sejtosztódás. A cink pedig elősegíti ezt a folyamatot.

Szelén

A szelén egy kevésbé ismert ásványi anyag. Ennek ellenére viszont fontos szerepe van. Egyrészt semlegesíti a kismama szervezetében lévő sejkárosító anyagokat, másrészt hozzájárul a magzat normál idegrendszeri működéséhez.

Molibdén

Talán még a szelénnél is ismeretlenebb ásványi anyag az aminosav-anyagcseréért felelős.

Egyéb mikrotápanyagok

A mikrotápanyagok, azok a tápanyagok, amelyekre naponta csak kis mennyiségben van szüksége az emberi szervezetnek.

DHA és EPA

MInd a DHA, mind az EPA az Omega-3 zsírsavak közé tartozik. Az Omega-3 zsírsavak nagyon fontosak a magzati idegsejtek fejlődéséhez. Terhesvitaminnal való pótlása azért fontos, mert az emberi szervezet az Omega-3 zsírsavat nem tudja magától előállítani.

 • A DHA nemcsak a magzati fejlődésben, hanem a későbbiekben, a születést követően is szerepet játszik. A DHA felelős ugyanis a szem és az agy megfelelő fejlődésért.
 • Az EPA pedig az emberi sejt sejthártyájának egyik építőanyaga.

Lutein

A Luteinről általában kevés szó esik, pedig a látásban fontos szerepet játszik. Az emberi szem felépítését tanulmányozva azt látjuk, hogy a lutein jelen van az éleslátásért felelős sárgafoltban és a szemlencsében is sok van belőle.

A terhesvitaminok adagolása

Vannak olyan magzatvédő vitaminok, amiből csak naponta egy szemet kell bevenni, de vannak, ahol a szükséges vitaminok és ásványi anyagok biztosításához naponta 2-3 szemre van szükség. 

A terhesvitaminok adagolása abszolút típusfüggő, ezért az adagolással kapcsolatban mindig olvasd el a betegtájékoztatót és tartsd be az adagolási javaslatot.

terhesvitamin bevétele

A reggeli rosszullétek gondot okozhatnak a terhességi vitaminok bevételében. Ilyenkor érdemes megpróbálni, hogy egy másik napszakban, akár este, étkezés közben veszed be és nem reggel, a rosszullétek idején.  

A terhesvitaminok összehasonlítása

Azt már tudod, hogy jellemzően milyen összetevőkből állnak a polcokon kapható terhesvitaminok. Ahogy azt már korábban említettük, a kismamák körében közismert és népszerű terhesvitaminok alapvetően tartalmazzák ezeket a vitaminokat, ásványi anyagokat stb. De akkor mégis mi alapján válaszd ki, hogy milyen terhesvitamint vegyél? Gravida vagy Elevit vagy Femibion, hogy csak a legismertebbeket említsük. Melyik a legjobb terhesvitamin 2020-ban?

 terhesvitamin kapszulák

 1. A válasz egyrészt az összetevők arányában keresendő. A terhesvitaminok bár nagyjából ugyanazokból az összetevőkből állnak, de más-más mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat. Éppen ezért, ha ismered az összetevőket és azok mennyiségét, akkor az orvosoddal közösen ki tudjátok választani, hogy a te szervezeted számára, a várandósság aktuális szakában melyik a legjobb terhesvitamin.
 2. Az összetevők mellett érdemes arra is figyelni, hogy a terhesvitamin a várandósság mely időszakára lett összeállítva. A várandósság során ugyanis az egyes fázisokban a kismama szervezetének és a magzat fejlődésének más-más vitaminok, ásványi anyagok lesznek a legfontosabbak. Egyes gyógyszergyártók ezért a terhesvitaminokat a várandósság különböző időszakára hangolják, hogy lekövessék ezt a változó vitaminszükségletet. Így a polcokon különféle készítményekkel találkozhatsz attól függően, hogy a várandósság mely időszakát támogatják:
  • Várandósság előtti időszakban szedhető terhesvitamin
  • Első trimeszterben szedhető terhesvitamin
  • Második trimeszterben szedhető terhesvitamin
  • Harmadik trimeszterben szedhető terhesvitamin
  • Szoptatás során szedhető terhesvitamin 
 3. Ahogy az előbbi fejezetben is szó esett, a gyógyszergyártók különböző adagolású magzatvédő vitaminokat fejlesztettek ki. Vannak amikből naponta csak egy szemet kell bevenni és vannak, amikből 2 vagy esetleg 3 szemet is be kell venni. Ha neked problémát okoz, hogy naponta több szemet is bevegyéli, akkor érdemes olyat választani, amiből napi 1 szem elegendő.

Tévhitek a terhesvitaminokról

A terhesvitaminokkal kapcsolatban számos tévhit terjed. Most ezeket szeretnénk felfedni és megcáfolni.

A terhesvitamin hízlal?

A terhesvitaminokat ellenzők egyik érve, hogy a terhesvitaminok hozzájárulnak a kismama túlzott súlygyarapodásához. A valóságban ez egy meglehetősen túlzó állítás. A kismama vitaminok önmagukban nem okoznak súlytöbbletet. A súlygyarapodás általában a nem megfelelő étkezésből következik. A hízlaló terhesvitaminokról szóló mendemondák mögött pusztán annyi valóságalap van, hogy a terhesvitaminok összetevői között vannak olyanok, amelyek nagyobb étvágyat okozhatnak a várandós kismamáknál, de önmagában a terhesvitamin nem okoz elhízást.

A terhesvitamin miatt lesz a baba óriásbaba?

Egy másik tévhit, hogy a terhesvitamin szedése hatással van a baba születési súlyára. Az állítás szerint ha egy kismama terhesvitamint szed, akkor nagy lesz a születendő baba súlya. Ezúttal is egy tévhitről van szó. A tudományos kutatások nem mutattak összefüggést a baba túlzott születési súlya és a terhesvitamin szedése között.

A terhesvitamint csak szülésig kell szedni?

A baba születése nem jelenti azt, hogy fel kell hagyni a terhesvitaminok szedésével. A szoptatás során ugyanis a baba továbbra is az anya szervezetéből jut hozzá a számára szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. A szülést követő időszakban, a szoptatás alatt ezért továbbra is érdemes terhesvitamint szedni. Ilyenkor célszerű olyan vitaminkészítményt választani, ami összetevőiben alapvetően a szoptatás időszakát segíti. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba az anyatejen keresztül hozzájuthasson a legfontosabb vitaminokhoz és megakadályozza, hogy a kismama vitaminhiányos legyen.

Terhesvitamin szedése allergia esetén?

A terhesvitaminok rendkívül összetett vitaminkészítmények, éppen ezért kismamaként fontos tudnod, hogy mit is tartalmaznak ezek a magzatvédő vitaminok. Az összetevőkről tájékozódhatsz a terhesvitaminok betegtájékoztatóján és a kezelőorvosodtól. 

Ha valamilyen táplálékallergiád van, a terhesvitaminok szedése előtt mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal, hogy számodra melyik vitamint ajánlja! Ő tud hiteles információt adni arról, hogy melyik az a magzatvédő vitamin, amit az allergiád mellett is szedhetsz, amiben nincs olyan allergén anyag, amire te allergiás vagy. 

A terhesvitamin szükséges!

A jelenleg érvényben lévő szakmai ajánlások egyértelműen a terhesvitaminok hasznosságára és szükségességére hívják fel a leendő szülők figyelmét. A terhesvitaminok tartalmazzák mindazon vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez. Emellett pedig csökkentik a különböző fejlődési rendellenességek kockázatát.

Mindazonáltal a terhesvitaminok önmagukban nem csodatevők, a várandósság során végig figyelj az egészséges étkezésre, az egészséges életmódra. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minél nagyobb valószínűséggel egészséges babának adj életet.

A terhesvitaminok nem receptkötelesek, így nem csak gyógyszertárakban, hanem drogériákban, bababoltokban is megvásárolhatod ezeket. Mielőtt azonban elkezdenéd a terhesvitamin szedését mindenképpen keresd fel az orvosodat és vele egyeztess arról, hogy számodra melyik összetételű terhesvitamin az ajánlott!

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com