Terpeszbetétes pelenka

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Terpeszbetétes pelenka

A baba egészséges fejlődésének fontos része, hogy a babát elvidd a kötelező orvosi vizsgálatokra. A baba 6-8 hetes korára esik a kötelező ortopédiai vizsgálat, amit a köznyelv sokszor egyszerűen csak csípőficamszűrésként ismer.

Ezen a vizsgálaton azonban nemcsak a csípőt vizsgálja az orvos, hanem a mozgásszerveket is. A vizsgálat során az ortopéd szakember megvizsgálja a csecsemő koponyáját, a gerincét, a csontozatát, az izületeket. Az izületek közül a váll-, térd-, boka- és csípőizületeket nézi meg. Az ortopédiai szűrés során megállapítják, hogy van-e csípőficam. Ehhez a baba lábát behajlítják és kifelé-befelé körkörös mozdulatokat tesznek a behajlított lábbal.

A csípőficam

A csípő két fő részből áll: az egyik a combcsont feje, a másik pedig a vápa. A vápa nem más, mint a medencecsont kimélyülése. A combcsont feje illeszkedik a vápába.

Csípőficamról akkor beszélünk, amikor a csípőizület vápája nem megfelelően fejlődik. A rendellenesség következtében a combcsont feje könnyen ki tud mozdulni a vápából. 

Szerencsésebb esetben csak enyhébb rendellenességről van szó, ilyenkor a vápa és a combcsont feje között megvan a kapcsolat, csak nem elégséges. Súlyosabb esetben viszont a vápa és a combcsont feje között egyáltalán nincs meg a kapcsolat, nem érintkeznek egymással.

Érdekes adat, hogy a lányoknál sokkal gyakrabban előfordul veleszületett csípőficam, mint a fiú babáknál.

Csípőficam kezelése

Amint a babánál csípőficamot diagnosztizálnak, azonnal el kell kezdeni a kezelést. Enyhébb csípőficam esetén egyrészt szükség van rendszeres tornáztatásra, másrészt terpeszbetétes pelenkára. Súlyosabb esetben ezek nem elegendőek, szükség lesz Pavlik-kengyelre is a gyógyuláshoz.

Terpeszbetétes pelenka, avagy terpeszpelenka

A terpeszbetétes pelenka vagy egyszerűbben terpeszpelenka egy speciális pelenka típus. Az elnevezés meglehetősen beszédes, hiszen a terpeszpelust a babára adva a baba lába terpeszben áll, a térdei kifelé hajolnak.

Fontos, hogy a terpeszbetétes pelenka gyógyászati célokra való, tehát nem helyettesíti a normál eldobható vagy mosható pelenkát. A terpeszpelust mindig már bepelenkázott babára kell adni.

A terpeszpelenka használata nem bonyolult és nem kellemetlen a babának, nem okoz fájdalmat. Arra viszont figyelni kell, hogy megfelelő méretet válassz belőle. A terpeszbetétes pelenkák méretezése a gyermek súlya alapján történik.

A terpeszpelenka rendszeres használatával az enyhébb csípőficam akár 6 hét alatt rendeződik.