Babablog

Testvér érkezik

Bővül a család, nemsokára megszületik a kis testvér. Érdemes felkészülni erre a szép, de mozgalmas időszakra, akárcsak az ikrek érkezésére.

Izgalmas időszak a család életében, amikor kiderül, hogy kis testvér érkezik. Az első gyermek körüli tapasztalatok hasznosak lehetnek, mégis egy teljesen új élethelyzet áll majd elő. Ráadásul nemcsak új személyiséggel bővül a család, de a szülőknek a testvérek kapcsolatára is oda kell figyelni. Ezt a kibontakozó testvérkapcsolatot öröm látni, és különleges élmény lehet, ha ikrek érkeznek.

testvér várandós

Várandós érzések

Amikor újra várandós leszel, az öröm mellett talán némi aggodalom is megjelenik. Hogyan tudod majd megosztani a figyelmedet? Hogyan lehet még egy csöppséget ennyire szeretni? Segít, ha beszélni tudsz erről a pároddal, és a várandósság vége felé akár már azt is megszervezhetitek, hogy ki vigyázzon majd a kicsire, hogy te csak a naggyal lehess, és az osztatlan figyelmedet élvezhesse. Ha a figyelmedet általában meg is kell majd osztani, a szeretetet nem. Neked is segít a kétségeid, aggodalmaid eloszlatásában, ha a gyermekeddel együtt készültök a testvérke fogadására.

Hogyan segítheted az elsőszülöttet
a felkészülésben?

A legfontosabb, hogy vond be már a várandósság során, de csak akkor, ha ezt ő is akarja! Sok gyermek „kér ajándékba” kis testvért, de egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy feltétlenül örül majd a hírnek, amikor bejelentitek. Ha bezárkózik, nem akarja tudomásul venni vagy dühös lesz, semmiképpen se akarjátok meggyőzni, hogy milyen szerencsés! Adjatok neki időt és teret, hogy megélje ezeket a teljesen természetes érzéseket.

testvér várandós 2

Vond be a kis testvér fogadásának előkészületeibe, ha készen áll rá! Fontos azonban, hogy mindig az igazat mondd neki! Ne ringasd tévhitekbe, hogy milyen jó, hogy testvére születik, mert majd mennyit tudnak együtt játszani. Persze, az így lesz majd, de csak hónapok, évek múlva. A valóságban egy magatehetetlen csöppség érkezik a családba, aki rengeteg figyelmet kér a szülőktől.

Mit tehetsz?

  • Beszéj neki arról, hogy szívesen veszed, ha majd segít neked a pici körüli teendőkben, ha kedve van hozzá. Még ha nagyon kicsi a korkülönbség, ez akkor is megvalósulhat, természetesen a korának megfelelően.
  • Hívd segítségül a mese varázslatos erejét, és keress olyan történeteket, amelyek a testvérré válás témáját dolgozzák fel!
  • Engedd, hogy simogassa a hasad, ha szeretné, de ne erőltesd!
  • Beszélj neki arról, hogy a baba talán majd sokat fog sírni és sokszor meg kell nyugtatni. Bátran oszd meg vele, hogy te is izgulsz, hogy milyen lesz majd, amikor megszületik, de maradj pozitív, fejezd ki felé, hogy arra fogsz törekedni, hogy mindenkinek jó legyen.
  • Ha van testvéred, mesélj bátran a saját élményeidről, emlékeidről, ez segíthet neki, hogy egyre közelebb érezze magát ehhez a helyzethez.

És amikor megszületik a pici…

Ekkor válik igazán valóságossá a testvérkérdés, és időre van szükség, hogy mindenki hozzászokjon. Van, hogy a testvérféltékenység nyíltan jelenik meg a nagy részéről, esetleg határozottan utasításba adja, hogy vigyétek vissza a kicsit a kórházba, vagy agresszívan nyilvánul meg a csöppség felé, üti, csípi. Ezt szelíden, de határozottan meg kell állítanod, de nagyon fontos ezek mögé látni, hiszen azt jelzik, hogy gyermeked nehéz érzésekkel küzd. Úgy tudsz neki segíteni, ha elfogadod őt ezekkel együtt, nem tiltod meg számára, hogy megfogalmazza, ami benne van, és szeretetteljesen fordulsz felé, nem utasítod el. Arra is szükség lehet, hogy te öntsd szavakba számára, amit esetleg ő még nem tud: „Megváltozott az élet, mióta itt van a testvéred, emiatt vagy dühös, mert szeretnéd, ha minden úgy lenne, mint régen.” Ettől máris megkönnyebbülhet, és ez gyógyítja legjobban a testvérféltékenységet.

testvér kistesó

Tipp: Sok családban a kistesó ajándékot „hoz” a nagynak, amikor megszületik. Ez egy aranyos gesztus lehet, és még jobb, ha nem egyszeri alkalom, hanem az első hónapokban többször megismétlődik. Nem kell nagy dologra gondolni, lehetnek ezek egész kis apróságok.

Ahogy esetleg már a várandósság során beszélgetettek róla, vond be a nagy testvért a teendőkbe, engedd közel magadhoz és segítsd, hogy el tudja fogadni ezt az új helyzetet!

  • Legyen apró, de annál fontosabb feladata például a pelenkázás során!
  • Hívd oda magadhoz, és mesélj neki, amikor szoptatod a picit!
  • A közös séták is segítenek összeszokni. A testvér babakocsi, amiben ezentúl együtt utaznak, igazán klassz járgány. Persze az is lehet, hogy testvérfellépőt, testvérülést kap a nagyobb. Ezeket együtt is kiválaszthatjátok már a várandósság idején, és otthon, akár már a pici érkezése előtt próbálgathatjátok.
  • A babázós játékok és kellékei, a játék etetőszék, kiságy vagy játék testvérbabakocsi fontos szerepet kaphatnak, hiszen gyermeked a játékban szabadon megélheti, ami éppen zajlik benne.
  • Testvér feliratos kombidressz a kicsin? Ez nemcsak mókás, de üzenet is a nagyobb gyermeknek: a kicsi büszke arra, hogy nagy testvére van.

Tipp: Fantasztikus kaland a gyerekeknek, amikor együtt utazhatnak a biciklis utánfutóban. Fedezzétek fel a világot kerekeken gurulva!

testvér biciklis utánfutó

Thule biciklis utánfutó

Kapcsolódó termékek:

Telik az idő, összeszoknak a testvérek

Sokat várat magára, de ahogy telik az idő, egyre több félét és hosszabban tudnak a testvérek együtt játszani. Talán nem lesz könnyű a nagyobbnak, hogy eleinte a kicsi szétrombolja az építményeket, megtetszenek neki a játékai, és mindenhez hozzá akar nyúlni. Ilyenkor érdemes számára külön teret biztosítani, ahol nincsenek veszélyben a kincsei és a felépített várai.

testvér játszanak

Aztán nemsokára érdemes lesz megpróbálni, hogy mire mennek együtt a forgatható mesekockákkal, a kirakóval. Mielőtt közösen belevágnak, elmagyarázhatod a nagynak, hogy tanítsa, segítse a kicsit, de legyen vele türelmes, hiszen természetes, hogy neki még nem fog olyan gyorsan és ügyesen menni. Később a társasjátékokban is örömüket lelhetik együtt, de valószínűleg elkel majd a szülői közreműködés. A libikóka, a szabadtéren (is) használható gyerek házikó, a homokozó szintén jó szórakozást nyújthat a testvérkéknek, ahol nemcsak a játék örömét élvezhetik, de szépen lassan – persze az is lehet, hogy sok-sok hangos, de valójában építő konfliktus árán – elsajátíthatják az együttműködés szabályait.

Tipp: Ha szeretnél bővebben olvasni a gyakran felmerülő testvérféltékenységről, akkor olvasd el blogbejegyzésünket a témában: Testvérféltékenység: hogyan mérsékeljük a rivalizálást? 

Kapcsolódó termékek:

Készülni az ikrek érkezésére

Ikerbabákkal várandósnak lenni, majd életet adni nekik, igazán misztikus dolog lehet az édesanya számára. Amikor a dupla gyermekáldás teljesen váratlanul éri a családot, vegyes érzések keríthetik hatalmába a szülőket, az öröm, a kétségbeesés, az aggodalom vegyesen lehetnek jelen. Nem is csoda, hiszen fokozott figyelemre van szükség az anya és az orvos részéről is. Lélekben is fel kell készülni a babák érkezésére, de más téren is duplán kell tervezni. A babakelengye összeállításánál pedig van, amiből kifejezetten az ikrek számára készült változatot kell keresni.

testvér ikrek

Az egyik legnagyobb kihívás lehet megtalálni a megfelelő ikerbabakocsit, melynek kiválasztásához ebben a cikkben nyújtunk segítséget: Szakértői segítség a legjobb babakocsi kiválasztásához 2021-ben

A babák hordozásáról az ikres anyukáknak sem kell lemondaniuk. Természetesen az is elképzelhető, hogy amikor erre lehetőség van külön-külön hordozzák a babákat, de az ikerkenguru a két baba együttes hordozását is lehetővé teszi.

Tipp: Válassz olyan bébiőrt az ikrekhez, amihez plusz kamerát tudsz csatlakoztatni, így gond nélkül megfigyelheted külön-külön is a kicsiket. A légzésfigyelők között pedig találsz olyat, ami kifejezetten ikreknél használható.

Amikor kiderül, hogy több baba lakik a pocakban, gyakran az a kérdés is megfogalmazódik a kismamákban, hogy vajon mi lesz majd a szoptatással? Mivel azonban az anyatejtermelődés a kereslet-kínálat elv szerint működik, egyáltalán nem lehetetlen két babát kizárólag anyatejjel táplálni. Előfordul azonban, hogy az ikerbabák hamarabb látják meg a napvilágot, és az édesanya nem tudja majd egy darabig szoptatni őket. Ilyen esetben a tejmennyiség növelésének és fenntartásának egyetlen módja a fejés, addig, amíg a picik nem szopizhatnak. Ehhez naponta minimum 8-10, de akár több alkalommal is szükséges fejéssel üríteni a melleket. Ehhez kiváló a két szívófejes elektromos mellszívó. Igaz, hogy sok-sok türelmet igényel több baba szoptatása, illetve elegendő anyatej biztosítása, de megéri a befektetett energiát. A koraszülött anyatej ideális táplálékot jelent a picike babák fejlődéséhez és immunrendszerük éréséhez. Az ikrek együttes szoptatása esetén a megfelelő szoptatási pozíció megtalálása zsonglőrködésnek tűnhet, de idővel két baba szopizását is össze lehet hangolni.

testvér ikrek anyával

Amikor ikrek születnek, fokozottan nehéz feladatot jelenthet megélni, hogy amíg az egyik babát ellátod, a másiknak várnia kell, de fontos látni, hogy nem az a jó anya, aki szuperhősként ténykedik a kicsik körül, hanem aki igyekszik szeretettel, figyelemmel jelen lenni, megismerni, megérteni őket, és beletanulni úgy a teendőkbe, ahogy az neki és a babáknak is a legjobb.

Kapcsolódó termékek:

Szülővé válni nagy feladat és kihívás. A legnehezebb része pedig, hogy akkor is elhiggyük, hogy jól csináljuk, ha nem úgy alakul minden, ahogy elterveztük. Akár ikrek, akár kisebb-nagyobb korkülönbséggel született testvérek vannak a családban, a testvérek kapcsolata csodás színeket hoz majd a családi életbe.

Fotó: www.shutterstock.com