Babablog

Tévhitek a szoptatásról: hasznos tanácsok a mítoszok helyett

A szoptatás kapcsán számos téves információ kering a köztudatban, amelyek összezavarhatják a kismamákat. Hogyan szűrjük ki ezeket? Elterjedt tévhitek a szoptatásról.

A szoptatás sok első gyermekes anyuka számára rejtély, főleg, mivel az interneten és a médiában rengeteg információ áll rendelkezésre, amelyek egy része szorongást kelthet az újdonsült szülőkben. Ebben a cikkben igyekszünk lerántani a leplet a szoptatással kapcsolatos mítoszokról, és remélhetőleg helyre teszünk néhány tévhitet is.

Az újszülött szoptatása: amikor jönnek a nehézségek

Egy anyának elég csak megemlíteni, hogy szoptat, és máris úgy tűnik, mindenkinek van ezzel kapcsolatban valamilyen véleménye vagy tanácsa. Bár a barátok és a rokonok jó szándékból adnak tippeket, előfordul, hogy téves információkkal látnak el – néha akár több generáción keresztül is.

Gyakori mítosz például, hogy a szoptatásnak feltétlenül könnyűnek kell lennie. Bár biológiailag természetes folyamat, a szoptatás valójában tanult viselkedés. Mint minden más új készség elsajátításánál, úgy a szoptatás esetében is időre, gyakorlásra, türelemre és kitartásra lehet szükséged. Ez időnként bizony elég frusztráló tud lenni. A szülés utáni, érzelmileg amúgy is törékeny időszakban pedig még nehezebb megbirkózni a problémákkal. A szoptatás azonban idővel és szükség esetén szakmai segítséggel könnyebbé válik.

Melyek a legelterjedtebb tévhitek a szoptatásról?

Az anyatej beindulása a terhesség alatt

Az anyatej termelődése már a várandósság 16. hetétől elindul a tejtermelő mirigyekben, hogy szülés után az édesanya táplálni tudja a gyermekét. A mellek ekkor valószínűleg már duzzadtabbak, mert a tejmirigyek mérete is növekszik. A várandósság alatt, általában az utolsó trimeszterben az emlők elkezdhetnek szivárogni, ami teljesen természetes jelenség. Valójában azt jelzi, hogy a kismama teste felkészült arra, hogy egy kisbabát tápláljon.

Tények és tévhitek a szoptatás kezdeti szakaszában

A szülés után közvetlenül úgy tűnik, nem indult el a tejtermelés, és nincsen semmi az emlőkben az újszülött számára, ami elbizonytalaníthatja az édesanyát. Bár csak 1-2 cseppnyi anyatej cseppen ki az emlőből, ez mégis megtölti az újszülött borsónyi pocakját. A colostrum, vagyis az előtej minden cseppje kincs, mivel tele van többek közt ellenanyagokkal, amelyek megvédik a pici egészségét.

Mi mindennel érdemes még tisztában lenni, ha először szoptatsz?

  • Szinte minden anya megfelelő mennyiségű tejet termel a csecsemője számára, így ha azt hallod, hogy a családotok nőtagjainak mindig gondjai voltak ezen a téren, azt nem kell készpénznek venni. Helyes mellretétellel, igény szerinti, gyakori szoptatással a baba számára elegendő anyatej áll majd rendelkezésre. A korábbi gyakorlat szerint az anyák 3 óránként szoptattak, és a hozzátáplálást is korábban kezdték el, így nem meglepő, hogy korán elkezdett apadni a tejük.
  • A mellbimbó és az emlő fájdalma gyakori jelenség kezdetben, de valójában nem kell gyötrelmesnek lennie. A természet úgy tervezte a szoptatást, hogy a baba és a mama is jól érezze magát közben. Amikor minden jól működik, a szervezetet elárasztják azok a hormonok, amelyek hozzájárulnak az ellazuláshoz és az anya-csecsemő kötődéséhez. A fájdalom ennek az ellenkezőjével jár: stresszhormonokkal tölti fel a testet.

Előfordulhat, hogy az első néhány napban enyhe kellemetlenséget érzel, ha azonban már előre rettegsz az etetések előtt, és megfeszülsz a fájdalomtól, érdemes egy szakképzett szoptatási tanácsadót segítségül hívni, aki megmutatja, mi lehet a hiba. Ha kiküszöbölitek a problémát, kellemes, jó élménnyé válik a szoptatás.

  • Sokat hallhattál már talán az emlő szoptatásra való felkészítéséről is, amikor például az emlőbimbót törölközővel, fogkefével kell dörzsölni, hogy edződjön a feladat előtt. Mondanunk sem kell, hogy ez a tanács messziről kerülendő, hiszen csak felesleges fájdalmat, sérülést okozunk magunknak, nem is beszélve arról, hogy a baba szájürege semmiben sem hasonlít egy durva törölközőhöz.

Anyatej nyaklánc a szoptatás emlékeként.

Melyik tanács lehet hasznos és melyik haszontalan?

Számos jó tanácsra lelhetsz az internetet böngészve, például a szoptatási pozíciókról, amit magadnak kell kitapasztalni. A fekve szoptatás például biztos segít erős tejleadó reflexnél, illetve császármetszés után is. A helyes mellretételt is be kell gyakorolni, hogy a babával együtt kialakíthassátok a közös rutinotokat, de mi a helyzet a szoptatási időkkel és a fejéssel? Milyen mítoszok dőltek meg az utóbbi évtizedekben?

  • 3 óránként, és csak 20 percig szopizhat a baba.

A kezdetektől fontos, hogy igény szerint szopizhasson a baba, vagyis amikor jelzi, hogy éhes, akkor kell mellre tenni, és hagyni, hogy olyan sokáig maradhasson ott, amíg csak szeretne. Az újszülöttek naponta 10-12-szer, vagy többször is kérik az anyatejet, alkalmanként pedig akár egy órán át is szopiznak.

Tipp: Ha szeretnél többet tudni a szoptatásról, olvasd el A sikeres szoptatás titka című blogposztunkat is!

  • Minden szoptatás után fejni kell, hogy legyen elég anyatej.

Valójában annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van, ha a kisbaba igény szerint szopizhat. A baba helyes mellre tétel mellett a kereslet-kínálat elv alapján gyakorlatilag „megtermelteti” a megfelelő mennyiséget, így a rutinszerű fejés mellőzhető. (Ám számos okból előfordulhat, hogy az anyatej fejésére van szükség. Erről bővebben a Milyen mellszívót vegyek? Útmutató az anyatej fejéséhez című cikkünkben olvashatsz.)

Tipp: Ha az emlőbimbód alakja nem ideális a szoptatáshoz, lehet, hogy érdemes bimbókiemelőt használnod. Ebben a cikkben minden fontos infót megtalálsz a témához kapcsolódóan: Bimbóvédő vagy bimbókiemelő? Mire is van szükségem? Hogyan használjam?

Kinek jó a fekve szoptatás?

További gyakori tévhitek a szoptatásról

Mi a helyzet a folyadékpótlással, a szoptatás alatt szedett gyógyszerekkel és a betegségekkel? Hogyan táplálkozzon egy szoptatós anyuka?

  • Szoptatás alatt nem szedhetsz gyógyszereket.

Vannak gyógyszerek, amelyek összeegyeztethetők a szoptatással. Mindenképpen egyeztess az orvosoddal és lehetőség szerint kérj olyan gyógyszert, amely akár szoptatás mellett is szedhető.

  • Betegen, lázasan nem megengedett a szoptatás.

A betegség fajtájától függően az anyák általában folytathatják a szoptatást, ha betegek. Gondoskodni kell a megfelelő kezelésről, a sok pihenésről, a folyadékbevitelről és az egészséges étkezésről. Sok esetben lázas, vírusos és náthás megbetegedések esetén a szervezeted által termelt antitesteket a baba is megkapja, ami építi a saját védekezőképességét és immunrendszerét.

  • A szoptatott babák folyadékpótlásra szorulnak.

Mivel az anyatej nagy százaléka víz, ezért az igény szerint szopizó baba hozzájut a megfelelő mennyiségű folyadékhoz, így az első hat hónap során nincs szüksége extra vízre. A napi 5-6 vizelettel teli pelus kiválóan jelzi, hogy elegendő folyadék jutott a kisbaba szervezetébe.

  • A szoptatás alatt bizonyos ételeket kerülnie kell az édesanyának.

Ahogy mindenki másnál, a szoptatós anyáknál is a cél a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami azt jelenti, hogy többnyire nem kell feltétlenül változtatni az étkezési szokásokon. A csecsemők ugyanis már az anyaméhben töltött időszaktól kezdve szokják édesanyjuk étkezési szokásait. Ha úgy tapasztalod, bizonyos ételekre rosszul reagál a kisbabád, inkább hagyd ki ezeket egy ideig, és konzultálj az orvosoddal a problémáról.

Ahogy látod, a tévhitek a szoptatásról igen elterjedtek, és ezek már a várandósság alatt befolyásolhatják a leendő édesanyát a döntésében, hogy akar-e egyáltalán szoptatni a szülés után. Érdemes mindig az anyai ösztönökre hallgatni, és kérdés esetén a biztos tudással és tapasztalattal bíró szakemberekre hallgatni.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com