Babablog

Trimeszterek természete – Megtartás, mágikus fantáziák, kiáradás

Mindegyik trimeszter más, és más láncolatot alkotó pszichés feladat elé állítja az anyát.

A várandósság tíz holdhónapig tartó, folyamatos utazás: tesi-lelki-szellemi változások hullámvasútja, melyet az anya szempontjából három trimeszterre osztja a szakirodalom. Mindegyik trimeszter más, és más láncolatot alkotó pszichés feladat elé állítja az anyát.

Az említett hullámvasúton nemcsak a kismama, de a kisbaba és a hozzájuk tartozó család tagjai is utaznak. A legintenzívebb szakaszokon mégis csak ketten ülnek: az anya és a baba. A pici az anya pocakjában, egy soha vissza nem térő, védelmező burokban tölti ezt az időt, így ő közvetett módon van kitéve mindannak, amit az anya átél. A baba számára az anya egyfajta megtartó univerzum: a pici ökológiai környezete, melyben fejlődésére vonatkozó lehetőségek fogalmazódnak meg. Felmerül a kérdés: vajon mi jelenti, és milyen támogatást nyújt az a világ, amelyben az anya testileg, szellemileg és érzelmileg él, hiszen mindennek megtartó jellege a babára is kihat.

várandós kismama

Rószaszín köd nélkül

A médiából áradó, és társadalmi tabuk mentén szőtt, várandósságról szóló kép megalkotásából gyakran hiányzik valami, amely azonban semmiképp sem hiányozhat cikkünk soraiból. A várandósság áldott állapot, ugyanakkor a mindennapokban terhes-séggé is gyakran válik. Kiteljesítő jellege mellett egyben korlátozó tényezője is az élet egyéb örömeinek; önös (de nem szégyellni való) érdekeknek, párkapcsolatnak, cseperedő gyermekeknek, testnek, karriernek stb.

Kettős érzések

Az ambivalencia, az ellentétes érzelmek egyidejű megnyilvánulása a terhesség pszichés folyamatainak kulcsfogalma. Bármely szinten, bármely szakaszban megjelenhet. Korábban megélt veszteségek, bűntudat, a fájdalomtól, a csalódástól való félelem részét képezhetik a pszichés feladatoknak, és a lista itt nem ér véget. Kiemelkedően fontos ambivalenciát hordoz a saját anyaságról, és a pocakban hordott babáról alkotott fantáziák ambivalenciájának megengedése, oldása. Negatív érzelmek és jövőkép, anyai szerepre vonatkozó önbizalomhiány, saját anyával való terhelt viszony, a babának tulajdonított negatív vonások alkothatják az ambivalenciák tárgyát. Mindezt érdemes kiszellőztetni, belső erők, megfelelő társas támasz és szakmai segítség mellett oldani.

várandós első trimeszter

Első trimeszter: az elfogadás

A várandósság első trimeszterének legfontosabb pszichológiai feladata: az elfogadás. A terhesség elfogadása, a magzat befogadása és megtartása. Mindez immunológiai szinten is megjelenik a szervezetben, hiszen az anyai szervezetnek zöld utat kell adnia a magzat számára a fejlődéshez. Egyfajta „igen-t” kell mondani a saját szervezetben idegennek számító, apai örökítő anyag megtartására is. A magzatot ilyenkor stresszhormonok védik az anyai szervezet idegen sejtek ellen forduló reakciójától. A küzdelem végére az anyai szervezet a magzatot saját részének tekinti: így jön létre az egység a kicsi és a nagy között. Ezt a folyamatot akár rémálmok is kísérhetik anyai részről, hiszen egy ősi, archetipikus történet képeit ébreszti benne: a túlélésért folytatott küzdelem képeit. Az ilyen álmok segítik a nőt a terhességgel járó pszichológiai állapotok feldolgozásában. Előfordulhat, hogy az anya ekkor még a várandósság tényéről mit sem sejt, ha nem számított rá, és a rosszullét is elkerüli. A rosszullétben egyesek szerint a terhesség tudattalan elutasítása fogalmazódik meg, mely leginkább egyfajta részleges elutasítást takar; például az anya azon én-je felől, mely a karrierje építésével vagy megtartásával foglalkozna szívesebben, vagy amelyik esetleg félti a párjával, férjével való kapcsolatát.

Második trimeszter: babáról szőtt fantáziák

A második trimeszter a hullámvasút trükkös megcsavarintója: eggyé válás után azt kéri az anyától, hogy a magzatot tekintse önmagától független létezőnek. A befele forduló figyelem, és a gyakori álmodozások jellemzik a második trimesztert. Amennyiben ez megélhető, és a középső hónapokat a babáról szőtt fantáziák kísérik, az anya sikeresen megteremti a magzat létjogosultság érzésének alapjait. Ebből nőhet ki a gyermek függetlenedésre, önmaga megalkotására törekvő, egyszeri és megismételhetetlen személyisége. Az első magzatmozgások hatalmas segítséget nyújtanak ebben. Óriási mérföldkő ez az anya-magzat kötődés kialakulásában, a magzat individualizálódásában. Az első trimeszter témájával láncolatot alkot: a kötődés anya és baba között nem tud kialakulni, amennyiben a kezdetekben az elfogadás nem történt meg. Anya és magzata kapcsolata a magzatmozgásokkal egyre személyesebb jelleget ölt: érdemes megragadni az alkalmat ilyenkor a fantáziálásra, a baba elképzelésére, illetve simogatására, és éneklésre-beszélgetésre.  

trimeszter

Harmadik trimeszter: elengedés

A harmadik trimeszter fókuszában már a szülésre történő készülődés áll: témája az elengedés, kiáradás, felké-szülés. A kismamában felgyülemlő szorongás egyre intenzívebbé válik, gondolatait, egész személyiségét áthatja. A magas szorongási szintre nem érdemes haragudni: érdemesebb úgy tekinteni rá, mint egyfajta erőpróbára. Ilyenkor a szervezet egyrészt hormonális segítségben részesül, hogy a fokozott szorongást kibírja, másrészt ezzel trenírozza magát a szülés megpróbáltatásaira. Az ideális szülés csodás élmény: egy nehéz, kimerítő munka árán megszerzett boldogság, mely a személyiség intenzív érésével, erősödésével jár együtt. A császármetszést átélő kismamák számára a testi szülés élménye hiány marad, ugyanakkor a pszichés utat ugyanúgy bejárják; a kiáradás testi szinten nem, de lelkileg és szellemileg áthatja az egész személyiség működését, érési folyamatokat inspirálva.

A teremtés erejét engedi be magába, és végül egy nagy kiáradással ereszti ismét világnak a nő, amikor gyermeket hoz a világra. Kiváltságos állapot ez, melyben a béke és harmónia elérése súlyos ambivalenciák megdolgozásán keresztül vezet.

Ördögh Csilla pszichológus, perinatális szaktanácsadó

Ez a cikk a gyógyszertárakban ingyenesen elérhető szaklap, a Baba Patika 2017. februári számában jelent meg.

Fotó: www.shutterstock.com