Ülésmagasító

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Ülésmagasító

 

Az autó biztonsági rendszerét felnőttekhez méretezik, ezért nem alkalmas arra, hogy a gyermekek védelmét ellássa. Utazás során a gyermek biztonságára különösen ügyelni kell.

Az érvényben lévő KRESZ szerint a gyermekeket 12 éves korig, 150 cm magasságig biztonsági gyermekülésben kell utaztatni.

Az ülésmagasítók forgalomba hozatalához ugyanúgy speciális engedély szükséges mint a gyermeküléseknél. Az engedély meglétét egy narancssárga címke jelzi, amely megmutatja, hogy melyik országban lett bevizsgálva (az „E” jelölés melletti szám az engedélyező ország kódja), illetve ha a címkén található hosszú számsor 04-gyel kezdődik, akkor az ülés eleget tesz a legmodernebb európai szabványoknak (ECE 44/04). Áruházainkban csak ilyen üléseket találsz, egészen 36 kg-os súlyig (ez nagyjából 12 éves kornak felel meg).

A különböző súlycsoportok igazodnak a gyermek életkorához, magasságához, súlyához és fejlettségéhez. A kínálat sokfélesége abból adódik, hogy a gyermekülésnek más szempontoknak kell megfelelnie egy újszülött és másnak egy nagyobb gyermek esetén, de léteznek típusok, amik több súlycsoportot is lefednek.

 

Csoport

Súly (kg)

Életkor (körülbelül)

0 (mózeskosár)

0-10 kg

újszülöttkortól 6 hónaposig

0+ (hordozó)

0-13 kg

újszülött kortól 15 hónaposig

0/I

0-18 kg

újszülött kortól 4 évesig

0/I/II

0-25 kg

újszülött kortól kb. 6 évesig

I

9-18 kg

8 hónapostól 4 évesig

I/II

9-25 kg

8 hónapostól 6 évesig

I/II/III

9-36 kg

8 hónapostól 12 évesig

II/III

15-36 kg

kb. 3 évestől 12 évesig

 

Az utóbbi II/III csoportba tartoznak

  • az ülésmagasítók és
  • a háttámlás ülésmagasítók.

 

Biztonsági és kényelmi funkciók terén egyaránt többet nyújtanak a háttámlával rendelkező ülésmagasítók. Az egyszerű változat nem védi a fejet és a vállat, továbbá nem biztosít védelmet az utastérbe hatoló tárgyak ellen, és elalvás esetén sem támasztja meg a gyermek fejét. A háttámlás ülésmagasító övvezetői ideális szögben és magasságban vezetik el a biztonsági övet.

 

Rögzítés

  • Az autó hárompontos biztonsági övét a gyermek előtt kell elvezetni, épp úgy, ahogy magadat is bekötöd. A megfelelő övvezetési pontok piros színnel vannak jelölve. Fontos, hogy a beszerelésre mindig kellő figyelmet fordíts!
  • Az isofix rendszer az egész világon szabadalmaztatott rögzítési eljárás, amely biztonságosabbá teszi a gyermekülés beszerelését az autóba. A stabil rögzítésnek köszönhetően optimális biztonságot nyújt. A gyermek rögzítése az autó hárompontos biztonsági övével történik.

 

Tanácsok a vásárláshoz és a használathoz

  • Az ülésmagasító használatakor az autó hárompontos biztonsági övével csatold be a gyermeket. Ez azért fontos, mert egy esetleges ütközés során a kétpontos öv mellkasi övszár híján nem képes kielégítően megtartani a gyermek felsőtestét, pedig a hirtelen előrebukó test fokozottan ki van téve súlyos sérüléseknek.
  • Ülésmagasítót csak akkor használj, ha a gépkocsi ülésének fejtámláján nem lóg túl a gyermek fejének középvonala.
  • A jó ülés kiválasztásához mindenképp vidd magaddal a gyermeket is, ültesd bele. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik típus lenne ideális, eladóink készséggel segítenek, sőt abban is, hogy megtanuld beszerelni az ülést autóba, illetve helyesen bekötni a kicsit.
  • Ha gyermeked már nagyobb, a szín kiválasztásába be is vonhatod, így még jobban a sajátjának érezheti majd.
  • Az ülésmagasítók csak a hátsó üléssorra bekötve használhatók.

 

Extrák, tartozékok és kiegészítők 

Az ülésmagasítók is büszkélkedhetnek különféle kiegészítőkkel, melyek segíthetnek abban, hogy egyszerűbb és kényelmes legyen az utazás. Típustól függően vásárolhatsz hozzájuk nyári huzatot, árnyékolót, ülésvédőt, nyakpárnát, baby on board jelzést, pohártartót, ülésvédőt, szúnyoghálót, visszapillantó tükröket, olvasólámpát, háttámla- és ülőfelület-védőt stb. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy ezek használhatók-e az adott gyermeküléshez! Kínálatunkban találsz dönthető ülésmagasítót is, ami hosszabb út során praktikus, hiszen a gyermekek gyakran elalszanak az autóban.