Babablog

Utazás a babával

Amikor megszületik a baba, akkor sem kell lemondanod az utazásról. A megfelelő kellékekkel és gondos tervezéssel bátran nekivághatsz.

A szülőkkel, testvérekkel eltöltött pár nap csodás élmény a gyerekek számára, életre szóló emléket jelent, és összekovácsolja a családot. Ami igazán fontos, az az együttlét, a közösen megélt kalandok. Amikor a baba még egész pici, akkor a szülőknek adhat sokat az, hogy kilépnek az otthoni közegből és rutinból, és feltöltődve térhetnek haza.

Az a megszokott napirend, ami a csöppség számára biztonságot nyújt, időről időre monotonná válhat – főleg az édesanyáknak, így igazi feltöltődés lehet a környezetváltozás még akkor is, ha nehezebb megszervezni vagy ideális helyszínt találni, sokkal több holmira van szükség és soha nincs elég hely az autóban a csomagoknak. Ügyes trükkökkel és kifejezetten az utazáshoz tervezett babaholmikkal élhetőbbek és kényelmesebbek lesznek a napok. Mert az viszont tagadhatatlan, hogy a babának és a kisgyermeknek ilyenkor is szüksége van a megszokotthoz hasonló körülményekre az alváshoz, az evéshez és a játékhoz is.

utazik a család

Hogy mit adhat még a gyerekeknek az utazás? Nagy élmény lehet számukra más szerepben látni anyát és apát, a nap huszonnégy órájában együtt lenni, mindent együtt csinálni, olyan dolgokat is, ami otthon nem megengedett, például tovább fennmaradni vagy ruhában aludni. Ugyanakkor az utazásnak, a nyaralásnak a szülők számára is a lazításról, elengedésről kell szólnia. Nem baj, ha ideiglenesen kevesebb a szabály, otthon majd vissza lehet térni a megszokott keretekhez.

Útra kelni autóval

Könnyen lehet, hogy már az indulás időpontját is gondosan meg kell tervezni, főleg, ha a baba kevésbé viseli jól az utazást. Ha általában elalszik közben, akkor szerencsés vagy, és legfeljebb egy szopizásra, etetésre vagy pelenkacserére kell megállni egy hosszabb úton is.

 • Nagyobbaknál jó, ha a szórakoztatásra is készülsz és viszel inni- és ennivalót, ami az autóban is könnyen fogyasztható.
 • Praktikus lehet az autós utazáshoz tervezett tároló, amibe beleférnek a kedvenc játékok és más fontos holmik.
 • A kisebbeket elszórakoztatják a rögzíthető játékok, a nagyobbak valószínűleg örömmel veszik, ha az úton mesét nézhetnek. Létezik olyan háttámlavédő, aminek tablettartó zsebe is van, így már meg is van oldva az „autós mozi”. Egy színes gyerek nyakpárna teszi még kényelmesebbé mindezt.
 • Az árnyékolásról az ablakokra helyezett napellenző gondoskodik, és fontos a további hő- és napvédelem is. A gyerekülést például speciális gyerekülésvédővel is óvhatod a felmelegedéstől a parkolás ideje alatt. A nyári melegben izzadásgátló betét teszi komfortosabbá a pici számára az utazást.
 • Akár a gyerekülés ülőfelületét, akár az autó ülését is óvhatod a bepiszkolódástól gyerekülésvédővel illetve ülésvédővel.
 • Arról pedig, hogy nyugodt legyél vezetés közben, hogy az autó hátsó ülésén elhelyezett gyerekülésben a pici jól elvan, a babafigyelő visszapillantó tükör gondoskodik.

Tipp: Válassz az utazáshoz egy klassz gurulós gyerekbőröndöt a kicsinek! Így praktikus lesz a pakolás, és ha már nagyobb a gyermek, akkor biztosan elvarázsolod vele.

Gurulós bőrönbe pakold a baba holmijait utazáskor!

Kapcsolódó termékek:

Étkezés, etetés az úton és a nyaraláson

Az étkezés kulcskérdés a kicsiknél, és akkor tud nyugodtan zajlani, ha a megfelelő kellékek rendelkezésre állnak akkor is, ha úton vagytok.

 • A különböző praktikus étel- és italtárolókban kisebb falatokat, gyümölcsöt vagy nassolni valót is tudsz vinni, ami bármikor kéznél van.
 • Ugyanilyen jó szolgálatot tesznek a szopókás bébiételek és babadesszertek, ezekhez még kanál sem kell.
 • Előfordulhat, hogy menet közben kell cumisüveget vagy bébiételt melegíteni, ezért elengedhetetlen az autós cumisüveg melegítő vagy rendkívül praktikus a kombinált cumisüveg melegítő, hiszen ezt nemcsak autós csatlakozóval lehet használni, hanem hálózatról is üzemeltethető – így menet közben vagy az otthontól távol is könnyedén megoldható a baba étkezése.
 • Ha már ülni tud a csöppség, akkor az is felmerül, hogyan fog az asztalhoz ülve étkezni. Persze ez csak addig kérdés, amíg nem szerzel be egy étkezőszékekhez használható rögzítő hámot, amit bárhol tudsz használni és csupán tenyérnyi helyet foglal el a csomagban.
 • Étkezés előtt ne feledkezz meg a kézfertőtlenítőről sem!

rögzítő hám étkezőszékhez

Minimonkey Mini Chair rögzítő hám étkezőszékhez

Tipp: Jó, ha magaddal viszel egy kisebb készletet tisztítószerekből, mert bármikor jól jöhet. Így az otthonodtól távol is tisztán tarthatod a gyermek környezetét.

Kapcsolódó termékek:

Mi könnyíti meg a pelenkázást?

A megszokott kellékeken kívül, melyekre akkor is szükség lesz, amikor utaztok, van néhány praktikus babaholmi, ami megkönnyíti a pelenkázást.

 • Ha fontos a helytakarékosság, akkor válaszd a popsitörlőből a kis kiszerelést!
 • A használt pelenkához jól jöhet a pelenkatároló zacskó.
 • Az eldobható pelenkázó alátét pedig szintén ideális az utazáshoz.
 • Ha pedig gyermeked éppen most válik szobatisztává, akkor jó szolgálatot tehet az utazóbili, amit használat után egyszerűen csak kidobsz és nem kell vele bajlódnod.

Tipp: A fürdetés nemcsak fontos napi ápolási teendő a baba körül, de fontos szertartás is lehet. Biztonságot és igazodási pontot ad a kicsinek, jelzi, hogy eljött az alvás ideje. Nem kell róla lemondani akkor sem, ha utaztok, hiszen egy szuper, kicsire összecsukható babakádat magaddal tudsz vinni.

összecsukható babakád

Stokke babakád

Kapcsolódó termékek:

Játék és alvás

Ez a két tevékenység teszi ki a nap nagy részét a gyermekkel. Lássuk, mi az, ami megkönnyíti, amikor nem otthoni környezetben vagytok.

utazó járóka

Fisher-Price utazó járóka

 • Az alvás színtere: Az utazóágy és a hozzá való matrac kényelmes és biztonságos a kicsi számára. Ha a babakocsiban vagy hordozóban alszik a szabadban, akkor szükség lehet babakocsira vagy/és hordozóra rögzíthető szúnyoghálóra is.
 • Játszani, mint otthon: Az utazójáróka erre kiváló, és fontos is, hogy megteremtsd a biztonságos lehetőséget a kicsi számára az önfeledt nézelődéshez és játékhoz.

Kapcsolódó termékek:

Legyen zavartalan a pihenés!

Ez talán a legfontosabb, hiszen épp ezért utaztok, hogy önfeledten és feszültségmentesen teljenek a napok. Mi az, ami még könnyebbé teheti? 

 • Egy praktikus ultrakompakt babakocsi, ami kicsire összecsukható, könnyen utaztatható, mégis kényelmes a kicsinek!
 • Nagyon extra: babakocsi kerékszett, ha homokos tengerpartra készültök, mert ennek segítségével sokkal könnyebben közlekedsz majd (és ráadásul majd télen a havon is használhatod).
 • A bébiőrt mindenképp vidd magaddal, amikor utaztok, így bármilyen váratlan helyzetben jól jöhet. A légzésfigyelők közül pedig a pelenkára csíptethető változatot tudod használni az utazóágyban.

Kapcsolódó termékek:

Repül a baba

A szülők egy része lemond az utazás ezen formájáról egy ideig, de minimum a kicsi egyéves koráig, ám vannak vállalkozó szelleműek, akik bátrabban felkerekednek. A repülés kétségtelenül gyorsabb és egyébként kényelmes módja az utazásnak, de a csecsemők esetében érdemes a gyermekorvos tanácsát kérni. Az is igaz lehet, hogy könnyebb lehet a repülés a még mászni, járni nem tudó babával.

utazás repülővel

Fotó: www.shutterstock.com

Fontos, hogy legyen a kézipoggyászban bőséges folyadék a kicsi számára, mert a gyerekek a kabinnyomás miatt könnyebben kiszáradnak, és az itatás abban is segíthet nekik, hogy a fülük ne duguljon be le- és felszálláskor. A nagyobbaknál a keksz is megoldást nyújhat, mert a rágás is segíti a nyomáskülönbség kiegyenlítését. Természetesen kerüljön a kézipoggyászba a kedvenc játék, takaró, cumi, hogy a kicsi a jól ismert holmijai közelében biztonságban érezhesse magát. Szükség van az etetéshez és itatáshoz a megszokott kellékekre, kézfertőtlenítő kendőre a kéztisztításhoz nemcsak étkezés idején. Legyen a kézipoggyászban minden, ami a pelenkázáshoz szükséges és fontos a váltás ruha, illetve kabát, sapka akkor is, ha nyáron utaztok, hiszen a légkondicionálás mellett gyakran hűvös van a fedélzeten.

Tipp: Repülőúthoz válaszd a gb Pockit vagy a Cybex Libelle Gold ultrakompakt babakocsit. Ezek kézipoggyász méretűre csukhatóak össze, így az utastérbe is felvihetőek. Rendkívül helytakarékosak, nagyon könnyűek és vállra akasztható hordtáskát is vásárolhatsz hozzájuk. A Cybex forradalmi újítása a szintén ultrakompakt Cybex Eezy S Twist+ 2 Gold babakocsi. Különlegessége az elforgatható ülőrész, mely akár már újszülöttkortól is használható. Ez a modell is kézipoggyász méretűre csukható össze, utazáshoz ideális.

Kapcsolódó termékek:

Kellemes utazást kívánunk!

Fotó: www.shutterstock.com