Babablog

Váljon az apák napja is családi ünneppé!

Mit takar az apai kötődés, és miről szól az apák napja? Hogyan készülj rá a gyerekekkel? Tippek, hogy emlékezetes legyen ez az ünnepnap az egész család számára.

Váljon az apák napja is családi ünneppé!

Az apák napját világszerte ünneplik, hogy elismerjék az apák szerepét a család és a gyermekek életében. Hogyan alakult ki az apák napja, és milyen programokkal, ajándékokkal kedveskedhetünk az édesapáknak? Hogyan vonjuk be a gyerekeket a készülődésbe? Mi az apai kötődés szerepe a gyermekek életében?

Míg az anyák napja és a gyereknap sokkal inkább beivódott a hazai köztudatba, az apák napjának megünneplése csak az utóbbi évtizedekben kezd egyre elterjedtebbé válni Magyarországon is. Pedig amióta a modern társadalmakban a családfők egyre több feladatot vállalnak gyermekeik érzelmi fejlődésében, pszichológiai tanulmányok özöne született arról, hogy mennyire fontos az utódok szempontjából az apai kötődés. De hogyan indult útjára az apák napja, és miért fontos, hogy megünnepeljük?

Apák napja mikor van? Minden év június harmadik vasárnapján.

Honnan ered az apák napja?

1908-ban egy nyugat-virginiai templom karolta fel az Egyesült Államok első, kifejezetten az apák tiszteletére rendezett eseményét annak a 362 férfinak az emlékére, akik baleset következtében haltak meg egy közeli bányarobbanás során. Ez a megemlékezés azonban még nem vált évente visszatérő ünneppé.

A következő évben a Washington állambeli Sonora Smart Dodd, akit egy özvegy férfi nevelt fel öt testvérével együtt, elkezdett támogatókat gyűjteni a tervéhez, hogy az anyák napjához hasonlóan a szülőpár másik tagjának tiszteletére is tartsanak egy hivatalos ünnepnapot. Sikerrel is járt, így Washington államban 1910. június 19-én megrendezték az ország első állami apák napját. Sok katolikus országban – főleg Európában és Latin-Amerikában – március 19-én, Szent József napján tisztelegnek az apák előtt.

Mikor van apák napja?

Az apák napját világszerte más és más időpontokban tartják, a különböző országok pedig saját hagyományokat ápolnak az apaság tiszteletére. Litvániában és Spanyolország egyes részein például munkaszüneti napnak számít az apák napja, Észtországban, Szamoán és Dél-Koreában pedig nemzeti ünnepként tartják számon.

Mikor van apák napja 2022-ben? A legtöbb országban június harmadik vasárnapján, ami 2022-ben június 19-én lesz, így az Egyesült Államokon kívül például Japánban, Kanadában, Kínában, Malajziában és Peruban is ezen a napon ünneplik az apákat. Viszont néhány északi-európai országban, például Norvégiában, Finnországban és Svédországban november második vasárnapjára esik az ünnepnap.

Apák napja Magyarországon

Magyarországon az apák napja 2022-ben szintén június 19-ére esik, ahogy a legtöbb országban. A hazai kezdeményezés 1994-ben indult, és bár sokan egyáltalán nem is hallottak róla, számos családban már a hagyományok része, hogy az anyák és a gyermekek mellett az apukáknak is extra figyelmet szentelnek, és megköszönik nekik mindazt, amit a családért tesznek.

Az apák napja új ünnepnapnak számít.

Az apai kötődés: az apa szerepe a családban

Az apa-gyermek kapcsolat nagyon fontos a gyermek fejlődése szempontjából. Szerencsére az apák új generációi nagyobb mértékben vesznek részt a gyermekgondozásban, ráadásul gyermekszületés esetén már az apai pótszabadság is támogatja a minél korábbi kötődést az apa és a kisbaba között.

  • Az apák az anyákhoz hasonlóan fontos szerepet játszanak a gyermek érzelmi támogatásában: a kicsik az apjuktól várják, hogy fizikai és lelki biztonságérzetet nyújtson számukra.
  • Tanulmányok kimutatták, hogy ha az apák szeretetteljesek és támogatóak, az nagyban befolyásolja a gyermek kognitív és szociális fejlődését.
  • Az apák nemcsak az önbizalomra vannak hatással, hanem arra is, hogy a gyermek milyen kapcsolatot alakít ki az emberekkel.
  • Az, ahogyan egy apa bánik a gyermekével, meghatározza a későbbi párválasztást és a baráti kapcsolatok kialakítását is az utód számára.

Boldog apák napját: így ünnepeljetek!

Az apák napját sokféleképp lehet emlékezetessé tenni az apák, nagypapák és az „apafigurák”, például a nevelőapák, nagybácsik számára. Vannak, akik ilyenkor meglátogatják rég nem látott édesapjukat, mások pedig virágot vagy ajándékot adnak, például sportfelszerelést vagy műszaki cikkeket, szerszámokat. Mivel az apák napja viszonylag új ünnep, a családok más-más hagyományokat indítanak útjukra, hogy kimutassák azt a szeretetet, hálát és tiszteletet, amit a gyermekek éreznek a szülőjük iránt.

Az anyukák gyakran nagy szerepet játszanak az apák napi köszöntő kitalálásában és megszervezésében. Adunk néhány tippet, amivel különlegessé tehetitek ezt a napot úgy, hogy tovább erősítitek a családi összetartozás érzését.

  • Találjatok a kicsikkel közösen egy szép apák napi verset, majd segíts nekik megtanulni a költeményt! Persze bármilyen saját produkcióval örömet tudtok okozni, legyen az mese, ének vagy tánc.
  • Készíts valami finomat a gyerekekkel együtt! Ez lehet egy régi kedvenc, de ha kalandvágyó az apuka, kipróbálhatsz új recepteket is a világ minden tájáról. Hívd el a lakomára édesapádat is, hogy ő se maradjon ki a jóból!
  • Ha a családfő szeret főzni, kertészkedni vagy van valami más hobbija, szánj időt a nap folyamán arra, hogy ezeket együtt végezzétek vele! Örülni fog, hogy azt csinálhatja, amit szeret, ráadásul veletek együtt, ami már csak hab a tortán.

Mikor lesz a nemzetközi apák napja 2022-ben?

Milyen ajándékokkal tehetitek emlékezetessé az apák napját?

Egy gyermekrajz mindig telitalálat, és a saját kezűleg készített ajándékokkal sem lőhettek mellé. A közösen sütött kedvenc süti után pedig elővehettek egy jó társasjátékot, vagy leülhettek egy családi filmhez a tévé elé. Ne feledkezz meg saját apukádról sem: egy családi fotóalbumnak biztos örülni fog, de a kedvenc italáért is biztosan hálás lesz! Persze a legjobb ajándék apák napján is a közösen eltöltött minőségi idő sok beszélgetéssel, játékkal, öleléssel és finom falatokkal, amit kár lenne kihagyni.

Fotó: www.shutterstock.com