Babablog

VBAC: szülés hüvelyi úton császármetszés után

Mi az a VBAC? Mikor kerülhet sor hüvelyi szülésre császármetszés után? Milyen veszélyei illetve előnyei lehetnek? Van-e rá lehetőség Magyarországon?

Világszerte egyre gyakrabban kerül sor természetes szülés helyett császármetszésre, a WHO és a szakértők szerint sokszor indokolatlanul. Milyen lehetőségei vannak Magyarországon azoknak, akik hüvelyi úton szeretnének szülni császármetszés után? Mikor van, illetve mikor nincs erre lehetőség? Mi szól a császármetszés ellen illetve mellett?

A VBAC jelentése

A VBAC a Vaginal birth after caesarean section kifejezés rövidítése, ami magyarul annyit tesz: hüvelyi szülés császármetszés után. Ha tehát valaki korábban alhasi műtét útján hozta kisbabáját világra, a következő terhesség során elméletileg lehetősége van arra, hogy a hüvelyi szülést válassza a programozott császármetszés ellenében.

VBAC nem minden esetben lehetséges.

Nemzetközileg bevett gyakorlatnak számít azonban, hogy azoknál az anyukáknál, akiknek a múltban császármetszésük volt, a jövőbeni szüléseknél automatikusan császármetszést helyeznek kilátásba. Ennek ellenére a VBAC sokak számára biztonságos megoldás lehet, sikerességi rátája pedig 60–85% közöttire tehető.

A VBAC Magyarországon

Hazánkban is egyre több császármetszést végeznek: míg 1985-ben 10% volt az aránya a hüvelyi szülésekhez képest, addig ez a szám 2000-ben 20%-ra emelkedett, napjainkban pedig már meghaladja a 38,7%-ot. Vagyis minden negyedik szülésnél a baba császármetszéssel jön a világra.

Mivel a császármetszés utáni hüvelyi szülés a méhen lévő heg szétrepedésének kockázatával jár, a kórházak és az orvosok világszerte, így általában Magyarországon sem vállalják minden esetben. Ha VBAC-t szeretnél, mindenképpen beszéld meg a szülész-nőgyógyászoddal, hogy esetedben orvosilag van-e erre lehetőség, és amennyiben igen, ő vállalja-e a szülés levezetését.

A VBAC kockázati tényezői

Vannak olyan tényezők, amelyek fennállásakor nő az újabb császármetszés esélye:

 • az édesanya 35 év feletti;
 • Makroszómia, vagyis amikor az újszülött súlya a szokásosnál nagyobb, azaz meghaladja a 4-4,5 kg-t;
 • megindított szülés;
 • túlhordott terhesség;
 • bizonyos terhességi komplikációk (pl. a cukorbetegség és a magas vérnyomás);
 • 40-nél magasabb testtömegindex (túlzott súlygyarapodás a terhesség alatt);
 • vállelakadás, azaz amikor a baba vállai beszorulnak a szülés során;
 • terhességi toxémia;
 • ha az előző szülés 18 hónapon belül történt; valamint
 • ha két vagy több korábbi császármetszés is szerepel már a szüléstörténetben.

VBAC szülés, azaz hüvelyi szülés császármetszés után

A hegszétválás veszélyei

Általában a VBAC elleni leggyakoribb érv a hegszétválás kockázata szokott lenni. A császármetszés heget hagy a méh falán, ami méhrepedés kockázatával jár (10 ezer esetből 22-74-szer fordul elő). Van néhány tényező, amely növeli a méhrepedés és más szövődmények kockázatát:

 • Függőleges heg: A császármetszés során általában a has alatti szakaszon egy vízszintes vágást ejtenek, de bizonyos esetekben, például sürgősségi császármetszés során előfordulhat, hogy függőleges bemetszést végeznek. A has alatti, vízszintes bemetszés utáni heg kevésbé érintett a vajúdás során, míg a függőleges vágás utáni heg már sokkal inkább, így a függőleges heg növeli a méhrepedés kockázatát.
 • A többszöri korábbi császármetszés: A méhrepedés kockázata minden egyes császármetszéssel nő.
 • A korábbi méhműtétek

Hüvelyi szülés előnyei császármetszés után

Sokan szeretnék átélni a hüvelyi szülést, mások ha orvosilag lehetséges, inkább elkerülnék a műtétet. Ezer oka lehet, hogy miért szeretnéd a VBAC-t, de az is teljesen érthető, ha szülész-nőgyógyászod szakmai érveit meghallgatva ismét a császármetszés mellett teszed le a voksodat. Fontos, hogy lelkileg felkészülten, a családdal megvitatva hozd meg kisbabád és magad számára a megfelelő döntést – természetesen az orvosoddal együtt.

Kockázatai ellenére a VBAC során a szülési komplikációk csökkenek a császármetszéshez képest. A személyes preferencián túl többek közt ezekkel az előnyökkel járhat a hüvelyi szülés:

 • A műtéti komplikációk alacsonyabb kockázata: A műtéti szülés növeli a túlzott vérzés, a fertőzés, illetve az altatásból eredő komplikációkat.
 • Gyorsabb felépülés: A hüvelyi szülésből való felépülés általában kevesebb időt vesz igénybe.
 • Jobb mentális egészség: Egyes kutatások szerint a császármetszés növeli a szülés utáni depresszió kockázatát.

 • Lehetőség az aranyórára: A hazai gyakorlat általában az, hogy császármetszés után a gyermeket nem teszik az anya mellkasára, így ilyenkor elmarad a klasszikus értelemben vett aranyóra, amit utólag lehet csak bepótolni. A hüvelyi szülésnél viszont minden lehetőség megvan az aranyórára (amennyiben komplikációmentes a szülés, és a babával minden rendben).

Tipp: Az aranyóra a szülést követő első óra, amelynek lényege, hogy az újszülöttet a születés után azonnal, csupaszon az anya mellkasára helyezik, és meleg takaróval betakarják. Ha érdekel, hogy miért is olyan fontos az aranyóra, olvasd el az erről szóló cikkünket: A kincset érő aranyóra

Nem szabad elfelejteni, hogy ahogy a VBAC-nak, úgy egy újabb császármetszésnek is megvannak a maga kockázatai. Ezért is fontos, hogy orvosoddal minden felmerülő kérdésedet és kérésedet előre meg tudd vitatni a szülést illetően. 

Ha többet szeretnél tudni a császármetszésről, olvasd el A császármetszés: mikor van rá szükség, és mire számíthatsz? című cikkünket.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com