Kiságyforgó, zenélő körforgó

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Kiságyforgó, zenélő körforgó

Amikor a baba megszületik, nagyon sok időt tölt el alvással, a napjának nagy része ezzel megy el. Ha ébren is van, az első hetekben akkor is csak egyhelyben fekve nézelődik. A pocakból a napvilágra bújva az újszülötteknek minden nagyon érdekes. Szivacsként szívják magukba a tudást és a mindenféle ismeretet. Nagyon fontos, hogy már a kezdetektől fogva érjék őket impulzusok.

Kiságyforgó

A kiságyra rögzíthető zenélő forgó kiváló eszköz a baba figyelmének megragadásához. A kiságyforgó tartórúdjáról különböző figurák lógnak és zene kíséretében körbe-körbe forognak egy tengely körül.

Ezek a kiságy fölötti forgó játékok amellett, hogy szórakoztatják a babát, segítik is őt a fejlődésben. Egyszerre több érzékszervre is hatnak, többféle érzékelést is stimulálnak: látás, hallás, tapintás.

Látás

A zenélő forgók jellemzően nagyon színesek. Ez tökéletes a babáknak, mert nagyon jól megragadja a figyelmüket. A babák szeme születésükkor még fejlődésben van. Az újszülöttek színlátása például nem tökéletes. Az első hónapokban viszont rohamosan javul a látásuk. Kezdetben csak az éles kontrasztokat tudják érzékelni, ezért a fekete-fehér színkombináció tudja leginkább ösztönözni a látásukat. A kontrasztos felületek, színek, minták kiváltják a figyelmüket. Ezért mikor kiságyforgót szeretnél vásárolni, akkor érdemes olyat választani, ami kontrasztos színű. A pasztell színű körforgók látványban az idősebb, fejlettebb látású babák számára érdekesek.

Hallás

A kiságyforgó általában különböző zenéket játszik le, miközben körbe-körbe forog. Egyes típusok ugyanazokat a zenéket ismétlik újra és újra, de vannak olyanok, ahol többféle zenét is lejátszik a zenélő körforgó. Ezek általában altató zenék, amik kimondottan nyugtatóan hatnak a babákra.

Tapintás

Onnan látod, hogy a kiságyforgóval sikerül felkelteni a baba figyelmét, hogy elkezd nyújtózkodni a körbe-körbe forgó figurákért. Nemcsak látni és hallani szeretné a körforgót, hanem szeretné a kis ujjaival is megtapintani azt.

A kiságyforgó extra funkciói:

  • A projektoros zenélő forgók még többet tudnak, mint a hagyományos verziók. Ezek ugyanis projektor segítségével tudnak vetíteni a falra. Az ilyen projektoros kiságyforgók akár éjszakai fényként is használhatóak.
  • Vannak elemes és felhúzható zenélő körforgók. A felhúzós kiságyforgón kézzel kell tekerni egy alkatrészt ahhoz, hogy elkezdjen zenélni. Az elemes kiságyforgó néhány percig folyamatosan zenél, akár távirányítóval is lehet vezérelni. A komolyabb típusoknál még a hangerőt is lehet szabályozni.
  • Vannak olyan típusok, amikben sírásérzékelő van. Automatikusan bekapcsol, ha sír a baba, hogy megnyugtassa őt, amíg az anyukája odaér.