Babablog

A náthás csecsemő kezelése otthon

A csecsemőnátha ijesztő lehet a szülők számára, de többnyire veszélytelen jelenség. Mit tehetsz, illetve mi az, amit inkább kerülj, ha megfázott a kisbabád?

A kisbabák az első évük során gyakran megfázhatnak, ami teljesen megszokott, és nem kell immunhiányra gyanakodni miatta. Bár a csecsemők náthája ritkán súlyos, a szülőket is alaposan megviseli, emellett a gyermekorvosi vizsgálatok egyik leggyakoribb oka. Megmutatjuk, hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy jobban érezze magát, ha összeszedett egy felső légúti megbetegedést.

A náthás csecsemő tünetei

A nátha vírusos fertőzés, amit a köznyelv gyakran megfázásnak hív, és bár az áthűlt nyálkahártyán a vírusok valóban gyakran megtelepednek, mégis a vírus a fő bűnös. Legfőbb tünetei pedig az orrdugulás és az orrfolyás. A csecsemők különösen hajlamosak a náthára, különösen ha gyakran vannak együtt idősebb gyerekekkel, illetve azért is, mert a gyakori fertőzésekkel szemben még nem alakult ki immunitásuk.

A náthás csecsemő további tünetei lehetnek:

 • a láz,
 • a tüsszögés,
 • a köhögés,
 • a csökkent étvágy,
 • az ingerlékenység,
 • az alvási nehézségek, illetve
 • az orrdugulás miatti nehézségek az etetés során.

A náthás csecsemő számára a pihenés a legfontosabb.

A csecsemő torokfájásának jelei

A megfázás egyik ismertetőjele lehet a torokfájás is, de bizonyos tünetek arra is utalhatnak, hogy a kicsinek begyulladhatott a torka. Hogyan állapítható meg, hogy a babának torokgyulladása lehet?

 • Nem hajlandó enni vagy inni, még olyan ételeket sem, amelyek általában a kedvencei közé tartoznak.
 • Sír, mivel láthatóan fájdalmas számára a nyelés.
 • A torka hátsó része vörösnek vagy duzzadtnak látszik.
 • Fehér foltok vannak a torkán vagy a manduláin.
 • A leheletének rossz szaga van.

A csecsemőnátha otthoni gyógymódjai

Az újszülöttek megfázása nem veszélyes, de olykor állapotuk súlyosbodhat, és torkollhat akár tüdőgyulladásba vagy éppen krupp esetén is lehet megelőző tünet, ezért odafigyelést igényel. A 2-3 hónaposnál fiatalabb csecsemők bármilyen megbetegsége elég indok lehet arra, hogy felhívd a gyermekorvost, különösen, ha a kicsi lázas.

A megfázás többnyire nem igényel speciális kezelést: a tünetek általában néhány nap múlva maguktól elmúlnak. A kisbabádnak körülbelül 7-10 napon belül jobban kell éreznie magát.

Sajnos sok szülőben él az a tévhit, hogy a nátha antibiotikummal gyógyítható, ezért sokszor kérdőre vonják a gyermekorvost, hogy miért nem ír fel kisgyermeküknek antibiotikumot. Az ok pedig nagyon egyszerű: az antibiotikumok bakteriális eredetű betegségek ellen használhatóak, a baktériumokat pusztítják el. A nátha viszont vírusos eredetű, tehát erre az antibiotikum hatástalan. Mi az, ami viszont hatékonynak bizonyul csecsemőnátha esetén?

Folyadékfogyasztás, pihenés

A forralt, majd lehűtött víz és egyéb folyadékok segíthetnek a váladék felhígításában, így a baba könnyebben köhögheti fel a váladékot. Az anyatejes csecsemőknél az anyatej, a tápszeres csecsemőknél pedig a tápszer fogyasztása is hozzájárul a nátha kezeléséhez. A folyadékfogyasztás azért is nagyon fontos, mert a folyadék segíthet megelőzni a kiszáradást is, ha a csecsemő lázas. Semmiképp ne cukros üdítőkkel kínáld a kicsit, mivel azok sok felesleges kalóriával terhelik a baba szervezetét, így nem segítik a gyógyulás folyamatát.

A csecsemőknél a gyógyulás szempontjából alapvető a nyugalom és a biztonság, ami leginkább otthon, a megszokott környezetben lehetséges, a szülők szerető figyelmének és ápolásának köszönhetően. A kisbabák ilyenkor még inkább igényelhetik a testi kontaktust, a közelséget, így a kengurura vagy hordozókendőre is gyakrabban lehet szükség.

Baba orrspray

A baba orvosa javasolhatja sóoldatos orrcsepp vagy orrspray használatát az orrjáratok nedvesítésére, és a sűrű orrváladék fellazítására, ami segíthet a felesleges nyálka megszüntetésében, és megkönnyítheti a légzést. Sokat segíthet nátha idején a hipertóniás sóoldat is, aminek fiziológiás változata a napi normál orrtisztításra használható.

Fontos: az orrspray vagy sóoldat használata előtt mindenképpen egyeztess a gyermekorvossal és kérd ki a véleményét, hogy milyen típusú orrsprayt vagy sóoldatot használhatsz! Felnőttek számára készült orrsprayt nem szabad gyermekeknél alkalmazni.

Baba orrszívó

Kisbabáknál az orrváladék rendszeres és alapos eltávolítása alapvető fontosságú, hiszen a gyermekek 3-5 éves korig általában nem tudják megfelelően kifújni az orrukat. Bár a gyermeked valószínűleg nem fog örülni neki, mégis muszáj lesz bevetned az orrszívó készüléket. Létezik belőle kézi és elektromos változat, és nagyon népszerűek a porszívóhoz csatlakoztatható verziók is. Mivel bármikor szükség lehet rá, nem utolsó szempont az sem, hogy magaddal tudd vinni akkor is, ha elutaztok.

Az orrszívókat három főbb csoportba soroljuk:

 • orrszívó porszívók,
 • elektromos orrszívók,
 • kézi orrszívók. 

A csecsemő nátha előfordulása nagyon gyakori az első évben.

Orrszívó porszívók

Ezt a típust egy hagyományos porszívó csövére kell illeszteni. Komolyabb orrdugulások ellen is bevetheted, viszont igen hangos, ami megijesztheti a kisbabát. Néhány alkalom után azonban hozzászokhat ehhez. A porszívó motorja sem feltétlenül lesz hálás neked, mivel az orrszívó visszafojtja a motor szívóerejét.

Elektromos orrszívók

Az elektromos orrszívók elemről vagy hálózatról üzemeltethetőek. Vannak beépített akkumulátorral rendelkező modellek, míg más típusokat akár USB kábellel laptophoz csatlakoztatva is lehet tölteni. Előnyük még, hogy a szívóerőt több modellnél állítani lehet, ráadásul jóval csendesebbek a porszívós változatoknál.

Kézi orrszívók

A kézi orrszívók kevésbé hatékonyak a többi orrszívókhoz képest, viszont nem járnak zajjal, ami a betegség miatt nyűgös náthás csecsemőt még inkább irritálhatja. Mivel kis helyen elférnek, utazás során is hasznosak lehetnek.

Éjszakai orrdugulás gyerekeknél: párásítás, légtisztítás

A hidegpárásítók extra nedvességet biztosítanak a levegőnek, és megakadályozzák, hogy a baba orra kiszáradjon, de segíthet enyhíteni a száraz köhögést, és csökkentheti az orrdugulást is, különösen éjszaka. Az ideális páratartalom mellett fontos a szoba levegőjének tisztasága is. A légtisztítók nemcsak a baktériumokat és a vírusokat távolítják el, hanem a különböző allergénektől is megtisztítják a levegőt.

Tipp: A párásítókról és a légtisztítókról bővebben is olvashatsz a Párásítás és légtisztítás a babaszobában – tippek, tanácsok párásításhoz, légtisztításhoz című cikkünkben.

Náthás a baba? Ezeket kerüld el, ha megfázott a csecsemő

 • A dohányfüst minden formája káros a babákra nézve még akkor is, amikor nem szenvednek épp náthától. Megfázás idején viszont különösképpen kerülni kell minden olyan helyet, ahol érintkezhetnek a kicsik a füsttel. Sokan azt gondolják, hogy ha a lakáson kívül gyújtanak rá, azzal nem károsítják gyermekük egészségét. Felmérések szerint viszont a kint dohányzó szülők gyermekei is fogékonyabbak a légúti megbetegedésekre, hiszen valamennyi nikotin a ruhán, a hajon keresztül, vagy csak a légmozgás, huzat által így is bejut a lakásba.
 • 1 éves kor alatt kerüljük a borsmentát, a kamillát, illetve a fekete- és zöldteát is.
 • Antibiotikumokat csak a gyerekorvos utasítására szabad szedni.
 • 1 éves korig mézet a botulizmus veszélye miatt ne adjunk torokfájás, megfázás, köhögés esetén.
 • Természetesen a forró gőz inhalálása sem ajánlott, mivel égést okozhat.

További tippjeinket felső légúti betegségek esetén Ha beteg a gyermek – tippek a megelőzéshez és a gyógyuláshoz című cikkünkben olvashatod. 

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com