Babablog

Legyen biztonságban a kis felfedező!

Legszívesebben mindentől óvnád gyermekedet? Fontos, hogy biztonságos környezetet teremts számára, ahol szabadon fejlődhet és önállósodhat!

Amikor a baba megszületik, a szülők egyik leghőbb vágya, hogy mindig biztonságban legyen. A kicsi számára is létfontosságú, hogy körültekintően gondoskodjanak róla, ám ahogy fejlődik, az is nagyon lényeges lesz, hogy elegendő szabadságot kapjon, és megőrizze kíváncsiságát a világ iránt. Hogy lehet ezt megteremteni?

biztonság baba

Nem mindig könnyű meghúzni a határt a gyermek biztonsága és szabad érvényesülése között. Nem óvhatjuk meg mindentől, és nem is szolgálná az érdekét, ha burokban tartanánk. Meg kell tapasztalnia, hogy ha elesik, fel is tud kelni, ám mindig az életkorának megfelelően óvnunk is kell a veszélyektől. Ez pedig igazi művészet.

A baba biztonsága a te nyugalmad

Amikor megszületik a csöppség, szinte állandó figyelmet igényel. Teljesen rád van utalva, de fontos, hogy ennek a felelőssége ne nyomasszon minden pillanatban. Nehéz volt elaltatni, mégis folyton lesed, mikor kel fel, és minden rendben van-e vele? Érthető az aggodalmad, és hiányozhat is neked kettőtök szoros egysége, az a meghittség, mint amikor a baba még a pocakodban volt. Mi segítheti a nyugalmadat?

biztonság bébiőr

Alecto DVM-150 bébiőr

 • Ha nem akarsz vagy nem tudsz állandó készenlétben lenni, hogy alvás közben is minden rendben a picivel, üzemelj be egy bébiőrt, ami segít azt is meghallani, amikor a kicsi felébred. Válassz kamerás bébiőrt, ha megnyugtat, hogy nemcsak hallhatod, de láthatod is gyermekedet. A kétirányú bébiőrök biztosítják, hogy szólni is tudj hozzá, hogy a hangoddal azonnal megnyugtasd.
 • A légzésfigyelő további biztonságérzetet nyújt a kiságyban, amikor alszik a kicsi, de a pelenkára csíptethető hordozható készüléket akár máshol is használhatod.
 • Ha nem szeretnél két külön készüléket, válassz olyat, ami légzésfigyelő és bébiőr is egyben.
 • Veletek alszik a pici? Szerelj leesésgátlót az ágyra, ami később is jól jöhet majd, amikor a kiságyból a gyerekágyba szoktatod át gyermekedet.

Tipp: Az éjjeli fény praktikus kiegészítője a babaszobának. Halvány fénye biztonságot nyújt a sötétben, de mégsem tolakodó. Amelyik dallamot is játszik vagy projektorként is működik, az további segítséget jelenthet az elalvásban a kicsinek. Ha pedig a baba éjjel felkel, akkor a szoptatáshoz vagy a pelenkacseréhez nem kell lámpát kapcsolni, ami csak megzavarná a pici alvás-ébrenlét ritmusát.

Kapcsolódó termékek:

Biztonságban fürdetés közben

A fürdetés lehet a nap egyik fénypontja, és az a rituálé, ami nyugalmat és minőségi együttlétet hoz a család életébe. Emellett azonban fontos, hogy biztonságos környezetet teremts, és hogy ezt a lehető legkönnyebben tudd megtenni, hiszen csakis így tudsz nyugalmat árasztani a kicsi felé is. Már az újszülött baba is érzi rajtad, ha nyugodt vagy és biztos vagy magadban, ami segít neki is feloldódni az esti szeánsz alatt. Később, amikor már nagyobb a gyermek, a fürdőkád a játék színtere is lesz, hiszen a legtöbb csöppséget alig lehet a habok közül kiimádni, annyira elbűvöli őket a vizes közeg és a vízben felfedezhető új élmények.

biztonság babakád

Prince LionHeart babakád

Mi az, ami biztonságosabbá teszi az újszülött baba fürdetését?

 • A kádba tehető babatartó vagy a félfekvő helyzetet biztosító babakád praktikus, és így jóval könnyebb lesz a dolgod. Persze így is nagyon kell rá figyelned.
 • A vízhőmérő használatával biztos lehetsz benne, hogy az ideális, 36-37 Celsius fokos fürdővizet készíted el a picinek.
 • Az is nagyon fontos, hogy mindent gondosan a kezed ügyébe készíts, és egy pillanatra se hagyd magára a pelenkázón a csöppséget!

Kapcsolódó termékek:

Pancsoljon biztonságosan a kisgyermek!

Amikor már ülni tud a baba és egyébként is kezdi kinőni a babakádat, egyszer csak eljön az ideje a váltásnak, és át lehet térni a nagy kádra. Persze nem könnyű az ilyen korú babára figyelni, ezért érdemes beszerezni néhány dolgot:

 • Először is érdemes csúszásgátlóval ellátni a kád alját.
 • Kezdetekkor mindenképp nagyon hasznos lehet a fürdetőkarika, amibe bele lehet ültetni a kicsit. Ez biztonságot nyújt számára, és arra is jó, hogy megszokja a nagyobb kádméretet.
 • Gyakran a fürdetés nemszeretem része a hajmosás. A gyerekek általában ki nem állhatják, hogy az arcukba és a szemükbe folyik a víz és a sampon. Ha ez nálatok is így van, akkor a hajmosó karika segíthet ezen a problémán.

Tipp: A kézmosást is könnyebbé és biztonságossá teheted a kicsi számára. Szerelj fel csaphosszabbítót a mosdóra, hogy gyermeked egyszerűen boldoguljon!

biztonság csaphosszabbító

Prince LionHeart csaphosszabbító

Ha szívesen olvasnál még erről a témáról, akkor Az újszülött fürdetése című blogbejegyzésünkben mindent megtudhatsz róla.

Kapcsolódó termékek:

Keretek, határok és önállósodás

A határok kijelölése egy családban nem egyszerű feladat, mégis fontos, hiszen a világos keretek biztonságérzetet adnak a kicsinek, kiegyensúlyozottá teszik, és lehetőséget teremtenek számára, hogy ezeken belül bátran kipróbálhassa magát. Ez szorosan összekapcsolódik az önállósodással is, éppen ezért a szülőknek nemcsak következetesnek, de rugalmasnak is kell lenniük. A gyerekek gyorsan fejlődnek, és ehhez igazítva időről-időre bizonyos határokat le kell dönteni, hogy fölöslegesen ne korlátozzuk őket. A kúszás-mászás megindulásának idején azonban még muszáj biztonságos környezetet teremteni, és bizony nem engedhetjük, hogy például csemeténk csak úgy nekiinduljon a lépcsőnek, mert ezzel komolyan veszélyeztetnénk a testi épségét. Eljön majd annak is az ideje, amikor az is menni fog, és a kicsi büszkén mutatja majd új tudományát. Nekünk pedig az lesz az egyik legfontosabb dolgunk, ahogy máskor is, amikor megtanul valamit, hogy kifejezzük, milyen büszkék vagyunk rá.

Amikor elindul felfedezni a lakást

Legkésőbb akkor, amikor a baba a mozgásfejlődésben eljut oda, hogy kúszni, majd mászni kezd, eljön az ideje, hogy bababaráttá tedd otthonodat. A legjobb azonban, ha már előtte kialakítod ezt az ideális környezetet. Ez valójában a te nyugalmad miatt is fontos, de a kicsi számára is biztonságot adnak az egyértelmű határok.

biztonság ajtórács

Safety 1st biztonsági rács

Mit tehetsz?

 • Védd a kicsit a szekrényajtóktól és a fiókoktól, nehogy becsípje az ujját! A szekrény- és fiókrámolás nagyon hívogató elfoglaltság a gyerekek számára.
 • Óvd a szekrények, asztalok, székek sarkaitól! Nézd át a lakást ilyen szemmel is gyerekmagasságban!
 • Az ajtókat támaszd ki ajtóütközővel!
 • A többfunkciós szuperzárakat többféle bútoron is használhatod.
 • Zárd le a konnektorokat! Ne csak azokat, amelyek alacsonyan vannak és a baba könnyedén hozzájuk fér, hanem gondolj azokra is, amelyeket akkor is elér, ha például a karodban fogod. Rejtsd el előle az elektromos kábeleket és vezetékeket!
 • Pakold biztonságos helyre a szobanövényeket, állólámpákat és dísztárgyakat!
 • Gondolj arra, hogy a konyhát biztonságossá tedd számára! Itt nem csak a szekrényajtókra és a fiókokra kell gondolnod. Használj tűzhelyvédőt és tűzhelyzárat! Biztonsági hálóval vagy ráccsal ki is zárhatod a kicsit a konyhából. Így te is nyugodtan végezheted itt a feladataidat, ő pedig meg fogja szokni, hogy egyelőre számára ez a terület nem bejárható.
 • A különféle biztonsági rácsokkal biztosíthatsz védett területet a kicsi számára a lakáson belül, vagy akár a gyerekszoba ajtajára is felszerelheted. Így amikor nem tudsz maradéktalanul figyelni rá, akkor is biztonságban lesz.
 • Nagyon fontos, hogy alul és felül is zárd le a lépcsőt, hogy véletlenül se tudjon megindulni se le- se pedig felfele, amíg nem közlekedik biztonságosan rajta. A lépcső legalább annyira vonzó a kicsik számára, mint a szekrények tartalma.
 • A gyógyszereket és tisztítószereket zárd el gondosan!

Ezeken kívül pedig mindig emlékezz rá, hogy a gyerekek kíváncsisága határtalan, szóval jobb, ha ilyen szemmel újra és újra körbejárod otthonodat. Amikor pedig kevésbé tudsz figyelni rá, használd a járókát.

Kapcsolódó termékek:

Biztonságban az autóban

Nem is kérdés, hogy a kicsi biztonsága elsődleges az autóban. Blogunkon már többször is foglalkoztunk ezzel a témával, hogy útmutatást és segítséget adjunk ahhoz, hogy megtaláld a legmegfelelőbb gyermekülést. Olvasd el az ehhez kapcsoló cikkeinket:

Gyerekülés teszt – melyik a legjobb gyerekülés

Milyen gyerekülést vegyek?

biztonság gyerekülés

Britax Römer Dualfix2 R reboard gyerekülés

Vigyázz rá már a pocakban is!

Az autóban speciális védelemre van szüksége a kismamának és a születendő babának, így várandósság idején kiegészítésre szorul a gyárilag kialakított biztonsági öv. A kismama övterelő a gépjármű hárompontos biztonsági övének hasi részét elvezeti a comb és a has találkozásához, így az öv nem nyomja a hasat.

Óvd a szabadban!

Óvnod kell a kicsit a különböző járgányokon, illetve akkor is, amikor a bicikliülésben utazik. Ilyenkor mindig viseljen sisakot! Fontos, hogy az jól illeszkedjen a fejére és pontosan legyen beállítva a méretére!

Különösen forgalmas helyen jól jöhet a babahám, melyet a séta során is használhatsz, de babakocsira vagy etetőszékre is rögzíthetsz.

Jó, ha tudod, hogy bármennyire is igyekszel, előfordulnak majd (remélhetőleg) apró esések és botlások. A lényeg, hogy tegyél meg mindent, amit tudsz, hogy gyermeked biztonságban legyen, de mellette adj számára annyi szabadságot, amennyit csak lehet. Na, mit gondolsz, helytálló volt, amikor azt mondtuk, hogy ez igazi művészet?

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com